Szigorítanak a magyar állampapírok vásárlási feltételein

Szigorítanak a magyar állampapírok vásárlási feltételein
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2020-04-14 Frissítve: 2020-04-15
 

Szigorítanak a magyar állampapírok vásárlási feltételein, amivel azt szeretnék elérni, hogy ahhoz valóban kizárólag forint megtakarítással rendelkező magánszemélyek juthassanak hozzá, illetve ne lehessen a jövőben lombard hitelt és hasonló lakossági állampapírral biztosított ügyletet kötni.

Államadósság Kezelő Központ Zrt. (ÁKK Zrt.) ezért a Magyar Állampapír Plusz („MÁP Plusz”), az Egyéves Magyar Állampapír („1MÁP”) és a Prémium Magyar Állampapír („PMÁP”) jelenlegi forgalomba hozatali feltételein két pontban módosít:

1. Nem lehet a MÁP Plusz, 1MÁP és PMÁP sorozatokat biztosítéki ügyletek útján, valamint biztosíték érvényesítése címén átruházni. Az átruházási korlátozás nem visszamenőleges hatályú, a szigorítást megelőzően kibocsátott állampapír sorozatok esetén nem alkalmazandó. Ennek a rendelkezésnek az eredményeként nem lehet – többek között – lombard hitelt és hasonló lakossági állampapírral biztosított ügyletet kötni. Eddig ez a korlátozás csak a lakossági állampapír forgalmazókra vonatkozott.

2. Másrészről a fenti állampapírtípusokat kizárólag olyan magyar magánszemélyek vásárolhatják meg, akik forint bevételekkel és kiadásokkal rendelkeznek. Az érvényben lévő forgalmazói szerződések értelmében továbbra is a lakossági állampapír forgalmazást végző befektetési szolgáltatók szerződéses felelőssége, hogy a meghatározott célpiac számára értékesítsék az állampapírokat.

A módosításokat tartalmazó új állampapír-sorozatok meghirdetésére egységesen 2020. április 14-én kerül sor a forgalomba hozatali szabályok szerinti közzétételi helyeken (allampapir.hu, akk.hu, kozzetetelek.mnb.hu). A változtatásokat az ÁKK Zrt. 2020. április 20-i forgalomba hozatali kezdőnappal vezeti be.

Hirdetés
Hirdetés