Szigorodó banki feltételekre számíthatunk lakáshitel igényléskor

Szigorodó banki feltételekre számíthatunk lakáshitel igényléskor
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-05-13 Frissítve: 2022-05-26
 

A lakossági hitelpiacon is szigorodó feltételekkel találkozhatunk a közeljövőben a Magyar Nemzeti Bank Hitelezési felmérése szerint. A friss adatok alátámasztják a Bankmonitor szakértőinek korábbi előrejelzését.

A jegybank minden negyedévben kérdőív formájában fordul a pénzintézetek hitelezési vezetőihez, hogy keresleti és kínálati oldalról is megvizsgálja az elmúlt és várható időszak változásait és várakozásait. 

Az áprilisban beérkezett válaszokból kiderül, hogy a bankok nem csak a vállalati szférában, de a háztartások irányába is szigorítani terveznek hitelezési gyakorlatukon. Milyen változások elé néznek azok, akik hitelfelvétel előtt állnak?

Hirdetés

Hirdetés

Megfordul a szélirány a keresletben

A válaszadó hitelintézetek 60 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a lakáshitelek iránt élénk kereslet mutatkozott 2022 első negyedévében. A jegybanki összefoglalóból kiderül, hogy a felfutásban a Zöld hitel iránti végső hajrá is szerepet játszott. 

A Zöld Otthon Program ugyanakkor lecsengőben van, olyannyira, hogy a 200+100 milliárdos szuperolcsó hitelkeret teljesen kimerült, már csak a hiánytalanul beadott, problémamentes dokumentációval rendelkezők számíthatnak a folyósításra. 

A várakozásokat tekintve ugyanakkor visszájára fordul a kereslet a bankok szerint, a második és a harmadik negyedében a pénzintézetek visszaesést várnak. 

A Zöld hitel kifutása után ugyanakkor a CSOK támogatás és a mellé igényelhető kedvezményes hitel még velünk marad, ahogyan a szabad felhasználású Babaváró hitel is.

Ez utóbbit a legtöbb család különböző lakástervek megvalósítására veszi igénybe. A Babaváró Program előreláthatólag 2022. december végéig igényelhető, így valószínűsíthetően a lakáscélú állami támogatások és kedvezmények továbbra is népszerűek maradnak, kardinális lakásár-csökkenést nem eredményezve az ingatlanpiacon.

Szigorítás várható a feltételekben

A lakáshitel igénylés előtt állóknak kedvezőtlen hír lehet, hogy a változékony, bizonytalan gazdasági helyzetre a bankok kockázatkerülő magatartással reagálnak. A megkérdezett pénzintézetek zöme a korábbi időszakhoz képest minimálisan szigorított a feltételeken 2022 első negyedévében.

Az elkövetkező időszakban az alábbi nem monetáris jellegű igénylési feltételek szigorodhatnak a pénzintézetek szerint:

  • minimálisan megkövetelt hitelképességi szint
  • havi törlesztőrészlet és a havi jövedelem maximális aránya.

A banki válaszok átlaga alapján nem változnak érdemben az alábbiak:

A jövőbeli szigorításokat a lakáscélú hitelek esetében a pénzintézetek szerint nagyrészt a gazdasági folyamatok várható alakulása és a lakosság hitelképességének megváltozása, kisebb részben a piaci versenyhelyzet megváltozása és a lakáspiac alakulása indokolja.

Enyhítésre okot adó tényezőt a következő időszakra nem  jelöltek meg a bankok. 

Egyre borúsabb hitelköltség-kilátások

Sajnos a lakosság számára az ingatlanhitel feltételek szigorítása révén már nehezebb lesz lakáscélú hitelt igényelni. Ezt pedig a hitelköltségek, a kamatok emelkedése is tetézi.

Egy évvel ezelőtt, 2021 májusában a legolcsóbb, 10 éves kamatperiódusú lakáshitel THM értéke még 3,03 százalék volt. Jelenleg egy azonos paraméterekkel rendelkező kölcsön 6,58 százalékos teljes hiteldíj mutató mellett érhető el (20 millió forintos hitelösszeg, 20 évre, 400 ezer forint nettó jövedelemmel). 

Ez a különbség a törlesztőrészletekben is megmutatkozik; tavalyi igénylés esetén 111 067 forintot, a jelenlegi legjobb lakáshitel ajánlatot figyelembe véve pedig 147 822 forintot kellene törleszteni havonta.

A törlesztőrészletek több mint 45 ezer forintos differenciája mellett a teljes visszafizetendő összeg is számottevő emelkedés mutat. Egy év alatt közel 10 millió forint különbség jelentkezett amellett, hogy a hitelek THM értéke tulajdonképpen megduplázódott.

Emellett pedig a legjobb lakáshitel ajánlatot nyújtó bankok THM szerinti rangsora is megváltozott. Ezért az igénylés előtti ajánlat-összehasonlítás lehetősége egyre inkább felértékelődik. A legolcsóbb és legdrágább ajánlatok között óriási a különbség. 

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

Az infláció sem segít

Inkább fogalmazzunk úgy, hogy az egyik legfőbb kamatemelkedés kiváltó ok az éves áremelkedés mértéke. Mondhatni, a hitelköltségek lekövetik a drágulást. 

Az infláció mértéke egy évvel ezelőtt áprilisban 5,1 százalék volt, a legfrissebb adatok szerint pedig 9,5 százalékon áll. 

Fontos hozzátenni, hogy az infláció az előző évre vonatkoztatható, míg a hitelkamatok egy jövőbeli értéket képviselnek, vagyis a következő időszakban fizetendő költségeket mutatják.

A hitelek kamatszintjében viszont az MNB várakozásai szerint sem áll be előnyös változás a közeljövőben.

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés