Szó sincs arról, hogy eltűntek a befektetők az ingatlanpiacról!

Szó sincs arról, hogy eltűntek a befektetők az ingatlanpiacról!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-01-17
 

Első ránézésre az ingatlan már nem tűnik olyan remek befektetésnek, mint az elmúlt időszakban, hiszen aligha várható, hogy ismét akár megduplázódjanak az eladási árak pár év leforgása alatt. A befektetés ennek ellenére még mindig az egyik leggyakoribb vásárlási cél.

Elsőre meglepőnek tűnhet, de 2022 decemberében a Budapesten használt lakást vásárlók több mint fele (53%) befektető volt, míg vidéken 33 százalék volt az arányuk. Ezzel pedig a vásárlási okok között toronymagasan vezet a befektetési cél (53%), amit követ a nagyobb (18%) és a kisebb lakásba (13%) költözés, az első lakás vásárlása (9%), a generációk különválása (6%) és a válás (1%). Budapesten ráadásul a befektetési célú vásárlások aránya még nőtt is 2021 decemberéhez képest, akkor ugyanis a vevők 46 százaléka adta meg ezt vételi okként.

Vidéken ugyancsak a befektetők aránya (33%) vezet – ami szintén magasabb az egy évvel korábbinál (29%) -, őket követik a nagyobb (18%), illetve a kisebb lakásba (13%) költözők.

A használt ingatlan adásvételek becsült száma

 

Hirdetés

Hirdetés

Arányban több, számban kevesebb a befektető

Különösen érdekes a befektetők viszonylag magasa aránya úgy, hogy a megelőző négy évben jellemzően alacsonyabb volt ez az érték, egyedül 2018 decemberében volt pontosan ennyi, mint most.

Természetesen a magasabb arány nem jelent nagyobb számosságot, már csak azért sem, mert 2022 decemberére komolyan bezuhant a tranzakciósszám, a mindössze 6474 darab adásvétel novemberhez képest 19 százalékos, az előző év utolsó hónapjához képest pedig 43 százalékos csökkenést jelent. Így hiába lett magasabb a befektetők aránya, a számuk mégis jelentősen visszaesett a korábbiakhoz képest.

Használt ingatlanok átlagos négyzetméterára

A befektetési cél vizsgálatakor nem csak a vásárlások, hanem az eladások arányát is célszerű megvizsgálni. Eszerint Budapesten az eladási okok között ugyancsak a befektetések értékesítése (36%) vezet, ami 4 százalékpontos emelkedés az egy évvel korábbihoz képest. Vidéken ugyanakkor jelentősen csökkent az értékesített befektetések részaránya (29%-ról 22%-ra), ezzel a második helyre szorult vissza az örökölt ingatlan értékesítése mögött (31%). Ez arra utal, hogy miközben a vidéki ingatlanpiacban sokan látnak még mindig jó beszállási lehetőséget, a befektetők még nem kezdték el bezsebelni az áremelkedés miatt értéktöbbletet.

Kik a befektetők?

A Duna House Barométer adataiból jól látható, hogy amikor nőnek a befektetési célú vásárlások és eladások, akkor ezzel együtt a vállalkozók aránya is magasabb, ami természetesen fordítva is igaz. Ez azért lehetséges, mert az átlag felett kereső alkalmazotti réteg mellett a vállalkozók adják a befektetői vásárlók jelentős részét.

Befektetési céllal ingatlant vásárlók aránya

2022 decemberében például a budapesti vásárlók 30 százaléka volt vállalkozó, ami 3 százalékponttal több mint egy évvel korábban, miközben az eladók között 42 százalék volt a részarányuk (ez 12 százalékpontos emelkedés az egy évvel korábbihoz képest). Vidéken valamelyest más a helyzet: itt vevői oldalon 27 százalékról 30 százalékra nőtt a vállalkozók aránya, de ami talán érdekesebb, az eladók között kevesebben vannak, részarányuk 33 százalékról 26 százalékra csökkent.

Mit keresnek a befektetési céllal vásárlók?

A befektetők átlagosan 58 millió forintért vásároltak ingatlant decemberben Budapesten, amelyek átlagos alapterülete 88 négyzetméter volt. Eközben a befektetők által értékesített ingatlanok átlagára 61,7 millió forint, az átlagos alapterület pedig 68 négyzetmétert tett ki. A vidéken vásárló befektetők decemberben 27,4 millió forintot költöttel átlagosan, az átlagos alapterület pedig 58 négyzetméter volt, miközben az értékesített befektetési ingatlanok átlagos értéke 42,3 millió forint, alapterülete pedig 80 négyzetméter volt.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Hirdetés