Szükséges a közös lakcím a Babaváró hitel igényléséhez?

Szükséges a közös lakcím a Babaváró hitel igényléséhez?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2020-02-06
 

Érdekes problémával találkoztak nemrég a Bankmonitor szakértői, ugyanis az egyik bankfiókban azért utasítottak el egy Babaváró igénylést, mert a házaspár két tagjának nem volt azonos a lakcíme. Ezzel csak az a probléma, hogy a jogszabály ezt nem is írja elő. Viszont a csok (családi otthonteremtési kedvezmény) esetében már más a helyzet.

A Bankmonitor a Babaváró hitel 2019 júliusi indulása óta segíti a családokat az igénylésben, a megfelelő bank kiválasztásában, sőt már online Babaváró ügyintézésre is van lehetőség, amikor akár 3 napon belül számlán lehet a kért összeg.

Bár a Babaváró esetében úgy tűnhet, mintha a támogatást minden banknál ugyanazokkal a feltételekkel lehetne megkapni, a helyzet nem ennyire egyszerű, ugyanis a bankok hitelbírálati gyakorlata nagyon különböző. Emiatt fordulhat elő, hogy míg az egyik bank elutasít egy igénylést, egy másik pénzintézet gond nélkül ad rá hitelt. Mint ahogy akkor sem mindegy, hogy melyik bankhoz fordul a házaspár, amikor lakáshitelhez önerőként használnák fel a Babaváró támogatást, mert itt is eltér az egyes bankok hozzáállása.

Nemrég azonban egy olyan problémával találkoztak a Bankmonitor szakértői, ami eddig nem okozott gondot. Az egyik bank ugyanis azért utasította el a Babavárót igénylő házaspárt, mert nem volt azonos a lakcímük. Ez azonban a jogszabályból egyáltalán nem következik! Szerencsére a dolgot sikerült orvosolni.

Fontos ugyanakkor kiemelni, hogy bár igényléskor a közös lakcím nem feltétel, az, hogy a pár mindkét tagja rendelkezzen magyarországi lakcímmel, mindenképpen szükséges. Tudni kell azt is, hogy a gyermek születésének bejelentésekor a gyermeknek a szülőkkel azonos állandó vagy tartózkodási címen kell élnie, ami egy család esetében persze jogos elvárás. (A tartózkodási cím az, ahol valaki 3 hónapnál tovább él úgy, hogy nem akarja elhagyni az állandó lakóhelyét. Ez egyben azt is jelenti, hogy a tartózkodási cím feltétele az állandó lakcím megléte.)

A csok (családi otthonteremtési kedvezmény) már egészen más a helyzet, ugyanis itt a jogszabály a támogatás igénylésének feltételéül szabja meg a közős lakcímet. Persze a közös lakcím – amit lakcímkártyával kell igazolni – nem jelenthet nagy problémát, hiszen gyorsan elintézhető ügyről van szó. Fontos, azonban, hogy ha van gyermek, akkor annak is a párral közös címen kell élnie. Bonyolítja persze a dolgot az, ha a pár albérletben él, és a bérbeadó esetleg nem engedi bejelentkezni őket az ingatlanba. Ilyenkor ki kell találni, kihez is legyen a család összes csok-kal érintett tagja bejelentve.

Mennyi
Babaváró
hitelt kaphatok?

Akár 200 ezer forint jóváírást
kaphatsz hiteled mellé, ha 2024. Május végéig megígényled.

Ft
Bankmonitor
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Ft
Ft
Érdekel a gyorsított, digitális Babaváró opciónk?
Erste Online Babaváró
  • folyósítás akár 3 nap alatt
  • nincs felesleges banki találkozó -
    Csak szerződéskötésre kell bemenned
  • ügyintézés otthonról -
    Töltsd fel a szükséges dokumentumokat és értesülj minden döntésről a Bankmonitor Ügyfélportál felületen
  • díjmentes
A számodra elérhető Babaváró hitel részleteit emailben küldjük el neked a következő fontos információkkal:
  • Mennyi a számodra elérhető hitel összege?
  • Mekkora lesz a havi törlesztés?
  • Miben térhetnek el egymástól az egyes bankok?
Add meg az elérhetőséged, és elküldjük a számodra elérhető Babaváró hitel részleteit e-mailben
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Szeretnéd felgyorsítani az igénylésed?
Töltsd ki az adatbekérőt!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Babaváró kalkulátor eredményét elküldtük a megadott email címedre.
Ha nem érkezik meg a kalkuláció néhány percen belül, ellenőrizd leveleződ „spam” vagy „levélszemét” mappáját is!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Hirdetés
1
Hirdetés