Társasházak figyelem: 1.3 milliós állami támogatás heverhet parlagon

Társasházak figyelem: 1.3 milliós állami támogatás heverhet parlagon
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2015-11-09
 

Aki társasházban lakik, az pontosan tudja, hogy milyen illúzióromboló egy lepukkant lépcsőház, vagy a szétrohadó liftek, amelyek már alig működnek. A közös épületrészek karbantartása, felújítása a lakók érdeke is, mivel az egyéni lakások értékét is növeli. Ezekre a munkálatokra 4 év alatt akár 5 millió Ft-ot is össze lehet gyűjteni. Ebből évi 324 ezer forint, 4 év alatt összesen 1.3 millió forint állami támogatás lehet.

A társasházak által köthető lakástakarékok felépítése teljes egészében megegyezik a magánszemélyek által köthető formával. Ez utóbbival már sokat foglalkoztunk, így a mostani írásban kifejezetten a társasházi lakástakarékra fókuszálunk. Ha magánszemélyként szeretnéd kihasználni a 30%-os állami támogatást, a termék részleteit itt nézheted meg: lakástakarék.

A lépcsőház megfelelő állapota nem csak addig fontos, amíg lakó vagy. Ha értékesíteni szeretnéd lakásod, a te vevőd is először a lépcsőházzal fog találkozni, amikor a lakásodat szeretné megnézni. A lépcsőházban szerzett első benyomás még akkor is fontos, ha egyébként a lakást kiemelkedő állapotban kínálod eladásra.

A lakástakarék előnyeit nem csak magánszemély használhatja ki, társasház és lakásszövetkezet is köthet ilyet. A havonta fizetendő összeg eloszlik a lakók között, így az egy lakásra jutó befizetés nem lesz olyan megterhelő, hogy ne lehessen kigazdálkodni. A közös befizetésekre ugyanúgy betéti kamat, valamint 30% állami támogatás jár, de a maximális korlát magasabb, mint az egyéni szerződések esetén.

társasház lakástakarék

Egy konkrét példán keresztül: A lakógyűlésen felmerül az ötlet, hogy a későbbi felújításokra szánt összeget a társasház egy 4 éves lakástakarék szerződésbe fizeti a továbbiakban. A társasházban 240 lakás van, ebben az esetben pedig a maximális állami támogatás évente 324 000 Ft, ezt törvény szabályozza.

A társasházi lakástakaréknál – csakúgy, mint a lakosságinál – az állami támogatás a befizetések 30 %-a, de a konkrét példában maximum 324 000 Ft. Ezt a maximális korlátot a társasház havi 90 000 Ft-os befizetéssel éri el. Ez eloszlik a 240 lakásra, így egy lakásra 375 Ft havi befizetés jut.

A 4 éves megtakarítási időszak alatt a befizetésekre némi betéti kamat is jár, összességében a megtakarítási időszak végére ez a társasház több, mint 5 millió Ft-ot halmoz fel a 30%-os állami támogatással kiegészítve.

A maximális havi befizetésnél kevesebbet is vállalhat a társasház, ebben közgyűlésen kell megállapodni, ez a dokumentum a lakástakarék szerződéskötésének feltétele is. Ugyanúgy létezik akár havi 5 000 Ft-os befizetés is, valamint a megtakarítási időszak is a lakosságihoz hasonlóan 4, 5, 6, 8, vagy 10 év lehet.

A lakástakarékra járó állami támogatást a lakásszövetkezet, illetve a társasház a közös tulajdonú részek felújítására, korszerűsítésére, vagy korábban ilyen célra felvett hitelének visszafizetésére fordíthatja. Az ezekre a célokra félretett pénz jellemzően alacsony kamatozású társasházi bankszámlán áll. Ezzel szemben a lakástakarék megtakarítás 4 éves módozatával évi 10%-ot meghaladó hozam (EBKM) is elérhető.

Társasházaknak, lakásszövetkezeteknek az Erste Lakástakarék, Fundamenta Lakáskassza, valamint az OTP Lakástakarék kínál konstrukciókat. A termékek felépítése megegyezik a magánszemélyeknek nyújtott megtakarítási lehetőségekkel: a havi megtakarításra betéti kamat és állami támogatás jár, és a megtakarítási időszak végén kedvezményes lakáskölcsön igényelhető.

Mi szükséges a közös lakástakarék megkötéséhez?

Társasházak esetében:

1. alapító okirat

2. 30 napnál nem régebbi tulajdoni lap

3. a közös képviselő megválasztásáról szóló közgyűlési határozat

4. a társasház épületenként kétharmados közgyűlési határozata a lakás-takarékpénztári szerződés megkötéséhez

5. a társasház adószámára vonatkozó okirati igazolás

Lakásszövetkezetek esetében:

1. 30 napnál nem régebbi cégkivonat

2. alapszabály

3. 30 napnál nem régebbi tulajdoni lap

4. a képviseletre jogosultak aláírási címpéldánya

A társasházi lakástakarék mellett egyéni megtakarítást is fizethetsz!

Ha netán a társasházad már kötött lakástakarékot, attól függetlenül te is elindíthatod az egyéni megtakarításodat. Az állami támogatás személyenként vagy társasházanként ugyanarra az időszakra nem többszörözhető, azonban egy ilyen és egy olyan szerződés futhat párhuzamosan.

Ha érdekel, hogy milyen konkrét társasházi lakástakarék ajánlatok vannak, itt adhatod meg adataidat és visszahívunk:

Kamatbónusz
29 000 Ft-tól 4 342 500 Ft-ig
Bankmonitor
A várhatóan legkedvezőbb ajánlatok
Most kamatbónusszal
gyűjthető össze lakás célra.
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi szabályzatba és az Online Lakástakarék Pénztár promóciós szabályzatba foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Hiba történt

    Hirdetés

    Magyarország összes lakástakarék ajánlatát azonnal összehasonlíthatod a Lakástakarék kalkulátorunkkal. De itt nem állunk meg: Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors, munkaidőn kívüli ügyintézés és szerződéskötés.

    Hirdetés