Tartósan 300 forint alá is kerülhet az euró?

Tartósan 300 forint alá is kerülhet az euró?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2015-02-12
 

A német kamatok szemmel már alig láthatóak. Ennek is köszönhetően valószínűleg a forint erősödni fog ebben az évben. Egy alapkezelő szerint akár tartósan 300 forint alá is kerülhet az euró árfolyama. Akkor mibe érdemes idehaza fektetni? Erre is válaszol a Fidelity egyik igazgatója.

Nagyon hektikus piaci mozgásokra számít Adam Lessing, a Fidelity Worldwide Investment egyik igazgatója. Ennek ellenére szerinte 2015 egy jó év lehet a befektetések szempontjából: az amerikai részvénypiac és a dollár tovább erősödhet, ám fel kell készülni a hirtelen áringadozásokra. Különösen a devizáknál vár heves árfolyammozgást. Szerinte most a saját devizában történő befektetéssel lehet elkerülni ezt a kockázatot. A magyar megtakarítóknak pedig az abszolút hozamú befektetéseket ajánlja. Az interjú teljes egészében az Alapblogon olvasható.

Devizapiaci mozgásokra Zsiday Viktor is számít. Ő úgy gondolja, hogy az év folyamán euróért kevesebb, mint 300 forintért hozzá lehet jutni. Mitől fordulna meg az eddigi gyengülő trend? Az MNB az irányadó rátánkat 7%-ról 2,1%-ra csökkentette, ám erről a szintről már régebb óta nem mozdult el az alapkamatunk, miközben a külföldi jegybankok folyamatosan csökkentették a saját irányadó kamatait. Ezzel megnőtt a kamatkülönbözet a hazai és a külföldi befektetések között (ami növeli a forint vonzerejét). A teljes folyamatot Zsiday Viktor blogbejegyzésében megismerhető.

Érdekes olvasmány a Száz évbe telt, de Németország megnyerte az első világháborút is. Ebben a részletes írásban meg lehet ismerni az első és a második Világháborút kiváltó gazdasági érdekeket és, hogy paradox módon Németország tulajdonképpen jól járt azzal, hogy elvesztette az első világháborút. Hosszú távon, gazdaságilag mindenképpen. Mostanra ugyanis Németország ötévnyi külkereskedelmi többletéből meg tudná vásárolni Párizs minden ingatlanát… Érdemes rászánni az időt és végigolvasni a bejegyzést.

Fentiek alapján gondolom senki nem csodálkozik, hogy a német 10 éves kötvények hozam soha nem látott mélységekben találhatóak (Kattints a képért!)

Ráadásul, ha az egész eurózónát nézzük, akkor nem csak a kamatok, de a hitelundor is eltűnt (Kattints a képért!). 2014-ben már masszívan növekedtek mind a lakossági, mind a vállalati hitelek. Márpedig ez jó hatással van a gazdasági növekedésre és a vállalati jövedelmezőségre is. Ez utóbbit vizsgálva azonban az amerikai vállalatok előnye növekszik az európaiakkal szemben. (Kattints a képért!) De Európában még csak most kezdődött a mennyiségi lazítás! Elképzelhető, hogy ez a különbség ennek hatására majd csökkeni fog.

Hirdetés
Hirdetés