TB jogviszony igazolás – hol és hogyan kérheted?

TB jogviszony igazolás – hol és hogyan kérheted?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2024-09-04
 

A lakástámogatásokhoz és támogatott hitelek igényléséhez hivatalos társadalombiztosítási jogviszony igazolásra van szükség Magyarországon. Az alábbiakban utánajárunk, hogy melyik támogatáshoz mi az elvárás, hol és hogyan szerezhető be a szükséges TB-igazolás.

A lakástámogatások és támogatott hitelek igénybevételéhez elengedhetetlen, hogy az igénylők rendelkezzenek az elvárt mértékű biztosítással, és ezt hivatalos igazolással alá is tudják támasztani. A támogatásokhoz kapcsolódó TB jogviszony feltételek és az igazolás beszerzése sokak számára bonyolultnak tűnhet, ezért fontos, hogy tisztában legyünk a lépésekkel és a követelményekkel.

Hirdetés

Hirdetés

Milyen TB elvárás van jelenleg a lakástámogatásoknál és támogatott hiteleknél?

Az alábbiakban bemutatjuk, hogy melyik támogatási formánál milyen elvárásokat kell teljesíteni.

Falusi CSOK

Az egyetlen vissza nem térítendő támogatás, a Falusi CSOK igénybevételéhez legalább 2 éves folyamatos jogviszony szükséges, amely lehet magyarországi munkaviszony, vállalkozói jogviszony, vagy nappali tagozatos tanulmányok melletti biztosítási jogviszony. A jogosultsághoz elfogadható külföldi TB jogviszony is, de ez esetben hivatalos igazolás szükséges az adott ország társadalombiztosítási intézményétől​.

CSOK Plusz

A CSOK Plusz támogatott lakáshitelhez legalább az igénylő házaspár egyik tagjának 2 éves folyamatos TB jogviszonnyal rendelkeznie a kérelem benyújtásakor. Könnyítés, hogy elfogadható, ha legfeljebb 30 napos egybefüggő megszakítás történik a jogviszonyban. Sőt, több kisebb megszakítás is lehet, de ezek nem számítanak bele a 2 éves elvárt időbe.

Babaváró Hitel

A Babaváró Hitel igényléséhez van szükség a leghosszabb biztosítotti jogviszonyra, itt legalább 3 éves társadalombiztosítási jogviszony szükséges. Az igénylőnek ezen időszak alatt nem lehetett 30 napnál hosszabb megszakítás a biztosítási státuszában.

Jó tudni
A speciális adózási formát választó egyéni vállalkozók, a katások, az átalányadózást választók, illetve a mezőgazdasági őstermelők könnyebben juthatnak Babaváróhoz, vagy épp CSOK Pluszhoz a jövőben, számukra elég lehet 1 éves TB jogviszony igazolása is a kedvezmény elnyeréséhez.

Hol és hogyan kérhető a TB igazolás?

A TB jogviszony igazolását többféleképpen is beszerezheted:

Személyesen: a lakó- vagy tartózkodási helyed szerinti kormányhivatalnál.

Postai úton: Az igénylőlaphoz mellékelni kell a szükséges dokumentumokat is: az igazolványokról másolatot, és ha szükséges, akkor a meghatalmazásból eredeti dokumentumot kell csatolni.

Elektronikusan: ha rendelkezel Ügyfélkapu hozzáféréssel, az igazolást online is igényelheted az https://epapir.gov.hu/ oldalon. A bejelentkezés után az új levél írása menüben ki kell választani a témacsoportot (kormányhivatali ügyek), az ügytípust (egészségbiztosítási pénztári feladatok), majd a címzettnél meg kell adni a lakcím szerinti megyét. A levél megírása után csatolni kell az igénylőlapot, vagy lapokat.

A levél beküldése után e-mailes értesítést fogsz kapni, ha beérkezett a kért igazolás, amely jellemzően a tárhelyen lesz elérhető. Az elektronikus úton igényelt igazolások jelentősen gyorsíthatják az igénylési folyamatot, hiszen ezek általában rövidebb időn belül rendelkezésre állnak.

Az igényléshez szükséges dokumentumok

Az igénylőlapot Falusi CSOK, CSOK Hitel és CSOK Plusz esetén innen tudod letölteni, Babaváró hitelhez pedig ezt a dokumentumot kell kitölteni.

A kitöltött igénylőlap mellett az alábbiakra is szükséged lesz személyes, illetve postai ügyintézéskor:

  • személyazonosításra alkalmas igazolvány (személyi igazolvány, jogosítvány, útlevél)
  • lakcímkártya
  • TAJ kártya
  • (ha szükséges) akkor meghatalmazás.

Mennyibe kerül a tb igazolás kiállítása?

Az eljárás illetékmentes, így a lakáscélú állami támogatáshoz, illetve a támogatott hitelekhez szükséges igazolás kiállításáért fizetni nem kell.

Meddig érvényes a dokumentum?

A hivatalos igazolás a kiállítása napjától számított 30 naptári napig használható fel.

Mire figyelj az igénylés során?

  • Minden állami támogatásnak saját jogosultsági feltételei vannak, például életkor, gyermekvállalási kötelezettség, vagy ingatlanvásárlás célja. Mielőtt elindítod az igénylést, alaposan tájékozódj ezekről, hogy biztosan megfelelj a követelményeknek​.
  • Az igénylési folyamat felgyorsítása érdekében érdemes előre beszerezni minden szükséges igazolást és dokumentumot, így elkerülheted az esetleges késedelmeket.
  • Az állami támogatásokra való jogosultság megszerzéséhez figyelj a határidőkre. Például a támogatások igénylésére vonatkozó határidők változhatnak, ezért fontos, hogy időben elindítsd az igénylést​.
  • Kérj már az igénylés megkezdése előtt pénzügyi szakértői segítséget. A Bankmonitor tanácsadása díjmentes, és segítségével gördülékenyebb és gyorsabb lehet az ügyintézés, valamint mentesülhetsz a sok utánajárástól és idegeskedéstől.
Mennyi
Babaváró
hitelt kaphatok?

Akár 200 ezer forint jóváírást
kaphatsz hiteled mellé, ha 2024. Szeptember végéig megígényled.

Ft
Bankmonitor
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Ft
Ft
Érdekel a gyorsított, digitális Babaváró opciónk?
Erste Online Babaváró
  • folyósítás akár 3 nap alatt
  • nincs felesleges banki találkozó -
    Csak szerződéskötésre kell bemenned
  • ügyintézés otthonról -
    Töltsd fel a szükséges dokumentumokat és értesülj minden döntésről a Bankmonitor Ügyfélportál felületen
  • díjmentes
A számodra elérhető Babaváró hitel részleteit emailben küldjük el neked a következő fontos információkkal:
  • Mennyi a számodra elérhető hitel összege?
  • Mekkora lesz a havi törlesztés?
  • Miben térhetnek el egymástól az egyes bankok?
Add meg az elérhetőséged, és elküldjük a számodra elérhető Babaváró hitel részleteit e-mailben
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Szeretnéd felgyorsítani az igénylésed?
Töltsd ki az adatbekérőt!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Babaváró kalkulátor eredményét elküldtük a megadott email címedre.
Ha nem érkezik meg a kalkuláció néhány percen belül, ellenőrizd leveleződ „spam” vagy „levélszemét” mappáját is!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Hirdetés
Hirdetés