Te tudod, mennyit fizetsz egy utalásért a bankodnak?

Te tudod, mennyit fizetsz egy utalásért a bankodnak?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-04-15 Frissítve: 2021-04-16
 

Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy mennyibe kerül pénzt utalni a bankszámlájukról. Pedig 100 ezer forint elutalása bankfiókban akár 1500 Ft-ba is kerülhet, ha ebből havonta csak egy van, az már 18 ezer forint kiadás éves szinten. A Bankmonitor szakértői ezért megnézték az egyes számlák költségeit, valamint kerestek pár megoldást, amivel pénzt spórolhatunk.

Pénzt utalni az egyik bankszámláról a másikra általában pénzbe kerül. Azért csak általában, mert vannak számlák – például a CIB ECO számla, amennyiben azt a Bankmonitoron keresztül igényled -, ahol ez ingyenes, ám itt is csak akkor, ha netbankon keresztül történik a tranzakció.

Az utalások költsége a Bankmonitor szakértőinek tapasztalatai szerint bankonként és bankszámlánként nagyon eltérő, de a fizetendő összeget az is befolyásolja, hogy elektronikusan – net- vagy mobilbankon keresztül -, bankfiókban személyesen, vagy éppen telefonon intézzük a dolgot.

Legdrágább természetesen a bankfiókból indított utalás, hiszen itt egy a fiókban dolgozó munkatárs közreműködését is igénybe vesszük, ennél valamivel olcsóbb a telefonos ügyintézés, a legkedvezőbb – és sok esetben ingyenes – pedig a netbanki vagy mobilbanki pénzküldés. Éppen ezért, ha rendszeresen utalsz pénzt a számládról, ezek ráadásul nagyobb összegek, akkor mindenképpen használd bankod elektronikus szolgáltatásait.

Az egyazon banknál vezetett saját számlák között átvezetés minden esetben ingyenes, ám, ha egyazon bankon belül, más tulajdonában lévő számlára utalsz, az már bizony költséggel jár, bár ez többnyire kedvezőbb, mintha más pénzintézetnél van a célszámla.

Az utalási költség kiszámítását bonyolítja, hogy ez általában egy fix, utalásonként fizetendő összegből (pl. 560 Ft/utalás), valamint az elutalt pénz meghatározott százalékából (pl. 0,3%-át) adódik össze. A bankok szerencsére minden esetben meghatároznak egy díjplafont (pl. egy utalás költsége max. 6 ezer Ft lehet), ami 0,3%-os díj esetében azt jelenti, hogy 2 millió forint felett a kiadás már nem nőhet tovább az égig.

Ahogy már említettük, a díjak nagyban függnek attól, hogy az utalást milyen módon indítjuk. Például a Magyarországon nagyon népszerű OTP Smart Számlacsomag esetében netbanki utaláskor nincs alapdíj, mindössze az elutalt összeg 0,2%-át számítják fel, ami 100 ezer forintnál 200 forint költséget jelent. Telefonos ügyintézéskor ugyanakkor 279 Ft az alapdíj, amihez hozzá jön az elutalt összeg 0,2%-a, vagyis az összköltség itt 479 forint lesz. Bankfiókban 562 Ft-ot számolnak fel minden egyes utalás után ennél a számlánál, amihez 0,3% költség adódik még hozzá, így 862 Ft-ot kell fizetni a 100 ezer forint után. Látható tehát, hogy adott bankszámla esetén is jelentős megtakarítás érhető el csak azzal, hogy a megfelelő csatornát választjuk.

A táblázatra kattintva nagyobb méretben is megnyithatod!

Bankszámlák utalási díjai

Érdemes a csoportos beszedésről és az állandó átutalási megbízásról is néhány szót ejteni, hiszen ezeket a szolgáltatásokat is sokan használják. Általában elmondható, hogy a bankok ezek árait a netbanki utalások költségszintje alá lövik be, így érdemes lehet ilyeneket beállítani. Arra azonban figyelni kell, hogy ezek beállítása és módosítása költséggel járhat, ezért nem érdemes túl sokszor változtatni rajtuk.

Az utalási díjakat sok esetben az is befolyásolja, hogy mekkora jövedelem vagy rendszeres pénzösszeg érkeztetését vállaljuk az adott számlára, ugyanis a bankok ezt gyakran kedvezményekkel honorálják. A CIB ECO Bankszámla esetében például nem csak havi díj nincs, de a netbanki és mobilbanki utalás, a csoportos beszedési megbízás és az állandó utalási megbízás is ingyenes akkor, ha legalább az aktuális minimálbér összege érkezik havonta a számlára. Az Erste Privilégium 2.0 díjcsomagnál pedig az utalások fix díját engedik el akkor, ha legalább habi 150 ezer Ft-os jövedelem egy összegű jóváírás érkezik a számlára.

Bankmonitor tipp: Az, hogy mennyit fizetsz összességében a bankszámládért, az számos egyéni tényezőtől függ, így nem is olyan könnyű a választás. Ebben segíthet a Bankmonitor bankfüggetlen számlakeresője, amelyben megadhatod többek között, hogy mennyi készpénzt szoktál felvenni, hogy mekkora összegeket utalsz általában, ami alapján a program megmutatja a teljes havi és éves költségeket. Ha vállalsz jövedelemérkeztetést, valamint lemondasz az SMS értesítésekről – helyettük pedig push noti üzeneteket kérsz a mobilbanki alkalmazásodra -, akkor pedig akár teljesen ingyenes számlát is találhatsz magadnak.

 

Hirdetés
Hirdetés