Teljes a fúzió, létrejön az MBH Bank – mi lesz a meglévő számlákkal, hitelekkel, betétekkel?

Teljes a fúzió, létrejön az MBH Bank – mi lesz a meglévő számlákkal, hitelekkel, betétekkel?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-04-22
 

A Budapest Bank és az MKB Bank 2022. március végén egyesült, hozzájuk a Takarékbank csatlakozik napokon belül. A létrejövő Magyar Bankholding körüli műszaki, informatikai átállásra április 27. és május 2. között kell számítania az ügyfeleknek. De milyen hatása lesz a változásnak a bankok már meglévő, számlával, hitellel, bankbetéttel rendelkező ügyfeleire?

„Az MKB Bank és a Takarékbank a gördülékeny átállás biztosítása érdekében 2023. április 27. (csütörtök) és május 2. (kedd) között nem egybefüggően, részleges és teljes bankszünnapokat tart.”

Ez áll a Magyar Bankholding által kiadott tájékoztatókban, illetve az érintett bankok fúzióval kapcsolatos hírei között. Mi is megírtuk korábban, hogy a kényes időszakban kinek és milyen természetű átmeneti szolgáltatás-kiesésre kell számítania, hiszen az átállás természetszerűleg időszakos változásokat okoz a bankok egyes szolgáltatásainak működésében az egyesülés napján, valamint az azt megelőző és követő napokban.

Ezen túl az érintett pénzintézetek meglévő ügyfeleinek nem kell aggódniuk, az átállás nem érintheti anyagilag negatívan sem a bankszámlájuk, sem hitelük, sem betétük sorsát, költségét vagy hozamát. Nézzük meg részletesebben, miről is van szó.

Hirdetés

Hirdetés

Mi történhet a meglévő szolgáltatásokkal a fúzió miatt?

A közlemények alapján az egyesülést követően az elektronikus csatornák elnevezése változik, de az ügyfelek fizetési számla-, bankkártya-, hitelkártya- és hitelszámlaszáma nem, ezzel tehát nincs dolguk az ügyfeleknek.

Hogyan változik a bankfúzió miatt az MKB és Takarékbank digitális csatornáinak neve?

Mi változik a bankszámlák, betéti- és hitelkártyák terén?

Az ügyfelek a fúzió után is ugyanúgy használhatják majd kártyáikat, mint előtte, a számlaszámokhoz kapcsolódó megszokott szolgáltatások, illetve kedvezmények és elektronikus csatornák is változatlanul elérhetők lesznek, a számlaegyenleg értesítőket is mindenki a szokásos rendben kapja meg.

A betéti és hitelkártyákhoz tartozó beállítások, napi vásárlási és készpénzfelvételi limitek, PIN kódok, elektronikus csatornák jelszavai nem változnak kártyamegújítás, kártyacsere okán, valamint az egyesülés és névváltozás miatt sem.

De talán a legfontosabb, hogy a számlacsomagok kondíciói sem változhatnak a fúzió okán. Vagyis nem emelkedik a számla alap díja, vagy az egyes megbízások költsége. Természetesen az MBH Bank is változtathat a későbbiek során a számlákhoz kapcsolódó egyed díjtételeken: ezt ugyanolyan módon teheti meg az új bank, mint a jogelődök. Vagyis ebből a szempontból sincs változás.

Egyedül a névváltozás hoz újdonságokat:

  • bankkártyákon cserére kerülnek az eddigi banki logók az MBH Bank logójára és elérhetőségeire,
  • egyes bankkártyák esetében megváltozik a kártya kinézete és a termék megnevezése is.

A logó és design változtatásokat a meglévő bankkártyák esetében azok megújításakor vagy cseréjénél fogják alkalmazni a bankok.

Mi fog történni a lakáshitelekkel, személyi kölcsönökkel?

Egyik pénzintézet ügyfelének sem kell aggódnia,lakáshitelek kondíciói nem változhatnak az egyesülés miatt. Vagyis sem az MKB Bank, sem a Takarékbank lakáscélú kölcsönei nem drágulnak meg az új „szuperbank” létrejöttével.

A bankok egyébként sem változtathatnak egyoldalúan a kamatokon, csak akkor, ha épp kamatperiódus fordulóhoz érkezett a kölcsön. És akkor is csak a hitelszerződésben és jogszabályban rögzített keretek között. A végig fix kamatozással rendelkező lakáshitelesek kamata a teljes futamidő alatt változatlan marad.

A személyi kölcsönnel rendelkezőknek sincs okuk aggodalomra, főleg, hogy a fedezetlen hitelek jelentős részének kamata egyébként is a futamidő végéig fixálva van. Az MKB Bank személyi hitelei és a Takarékbank személyi kölcsönei sem lehetnek hirtelen drágábbak, ezt pedig a bankfúzió ténye sem fogja befolyásolni.

Változhatnak a betéti kamatok?

Természetesen a lekötött betétek kamata sem változhat meg egyik pénzintézetnél sem a konstrukciók futamideje alatt. Ez alól kivételt képeznek azok a betétek, melyek kamata valamilyen mutató értékének alakulásához kötött. Ugyanakkor ez is a korábbi szerződésben rögzített módon valósulhat csak meg.

Jó tudni
A betétesek védelmét továbbra is az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) biztosítja, az általa nyújtott betétbiztosítás összeghatára szempontjából a beolvadástól számított 3 hónapig külön betétnek minősülnek azon ügyfelek, akiknek az MKB Banknál és a Takarékbanknál is vannak elhelyezve betéteik, ezzel növelve a biztosítás értékhatárát. Az OBA egy esetleges bankcsőd, végelszámolás esetén 100 ezer euró összeghatárig kártalanítja az érintett bankok betéteseit. A kártalanítás ügyfelenként és pénzintézetenként jár.

Hirdetés
Hirdetés