Teljesen ingyenes bankszámla kedvezményes devizaváltással

Teljesen ingyenes bankszámla kedvezményes devizaváltással
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-10-11
 

Sokat utazol? Rendszeresen rendelsz külföldről? Akkor számodra a forint árfolyamának alakulása nagyon is lényeges. Az árfolyam alakulására nem lehet hatásod, de tudunk olyan bankszámlát, amelynél havi fél millió forint keretösszegig kedvezményes árfolyamon válthatsz devizát. Ráadásul a bankszámla is ingyenes lehet 3 éven keresztül.

A forint árfolyamának ingadozása nagyon sok ember megérezte a zsebén: nem mindegy mikor váltunk ha nyaralni megyünk, vagy nagyobb kiadásunk lesz devizában. Az árfolyamingadozás ellen nem igazán tudunk tenni, de egyedi, kedvező árfolyamot kaphatunk a bankunktól.

Az Erste Bank a lakossági és prémium ügyfeleinek egyedi árfolyamon kínál devizaváltást havi 500 ezer forint keretösszegig. Erste World és Erste Private Banking ügyfélként havi 1 millió forintig lehet kedvezményes árfolyamon váltani. A lehetőség 2023. december 31-ig érvényes.

A bank az alábbi devizanemek esetében biztosítja a kedvező árfolyamot:

  • Euró (EUR)
  • USA dollár (USD)
  • Svájci frank (CHF)
  • Kanadai dollár (CAD)
  • Angol font (GBP)

Mindkét irányú váltás esetén kedvező árfolyam érhető el, azaz a forint vásárlása és a deviza vásárlása is egyedi árfolyamon történhet a keretösszeg mértékéig.

Hirdetés

Hirdetés

Hogyan működik a kedvező árfolyamos devizaváltás?

A saját számlák közötti átváltás esetén élhetünk a kedvező árfolyam lehetőségével, vagyis szükség van hozzá egy forint és egy megfelelő deviza számlára is az Erste Banknál. A kedvező árfolyamot a hétköznaponként 8:00 és 17:00 között indított megbízások esetében lehet kihasználni. Ha ezen idősávon kívül váltanánk devizát, akkor az a normál árfolyamon teljesülne.

A keretösszeg erejéig az aktuális bankközi árfolyamokhoz igazodó egyedi áron vásárolhatunk, vagy épp eladhatunk devizát. Az árfolyam a bankközi árfolyam változásával folyamatosan módosulhat, éppen ezért az Erste Bank által felajánlott egyedi ár elfogadására 30 másodperc áll rendelkezésünkre.

A kedvezményes lehetőséget netbankon, vagy internetbankon keresztül lehet kihasználni (George Appon vagy a George Weben keresztül kell megadni a megbízást, a személyesen, vagy telefonbankon keresztül indított átváltások esetében a standard árfolyamot alkalmazza a bank.) Az átváltási megbízás indításakor a felület kiírja, hogy milyen árfolyamon történne meg a konverzió és mekkora lenne az ellenérték a másik devizanemben. Ezen adatok jóváhagyására van 30 másodpercünk. Ha jóváhagyjuk a megbízást, akkor elfogadjuk az árfolyamot is.

jó tudni
Standard esetben ha devizát – eurót, dollárt… – vásárolnánk, akkor a bank a deviza eladási árfolyamát alkalmazza, míg ha meglévő devizánkat váltanánk forintra, akkor a deviza vételi árfolyam lenne az irányadó. Ehhez képest kaphatunk egyedi ajánlatot a banktól.

Mire kell kiemelten figyelni az egyedi árfolyam használatánál?

Nagyon szépen hangzik az egyedi árfolyam, de tisztában kell legyünk a buktatókkal, azzal, hogy mikor nem tudjuk kihasználni ezt a lehetősége.

Az alábbi dolgokra mindenképpen érdemes fokozottan figyelni:

  • Csak saját számlák közötti átvezetésnél érvényes az egyedi árfolyam. Vagyis egy standard bankkártyás vásárlásnál, idegen számlára utalásnál nem lehet kihasználni a lehetőséget. Először váltsuk át az összeget a saját számláinkon, majd ezt követően rendelkezzünk szabadon el tudjuk költeni.
  • Kizárólag netbankon, mobilappon megadott átváltáskor lesz érvényes az egyedi árfolyam.
  • Csak hétköznap 08:00 és 17:00 között lehet élni a lehetőséggel. Vagyis a hétvégén, vagy hétköznap este indított megbízásokra nem lesz érvényes az egyedi árfolyam.
  • Fokozottan kell figyelni a keretösszegre. Ha van még a keretből, de az aktuális árváltási megbízás összege magasabb annál, akkor a rendszer nem bontja szét a tételt, az egész megbízás standard árfolyamon fog teljesülni. A keretösszeg maradéka megmarad, de az adott megbízásra a kedvezőtlenebb árfolyam lesz az irányadó.

Akár ingyenes számlához is kapcsolhatjuk az egyedi árfolyamot

Az egyedi árfolyam egy jó lehetőség, de egyáltalán nem mindegy, hogy milyen egyéb költségek kapcsolódnak a dologhoz. Az Erste Banknál ezzel kapcsolatban is jó hírekkel szolgálhatnak a Bankmonitor szakértői. A bank kiemelt partnerein keresztül – ilyen például a Bankmonitor is  – elérhető Erste Privilégium 2.0 Partner számla teljesen ingyenes lehet 3 éven keresztül.

De mit jelent ez az ingyenesség:

  • A számlavezetés díjmentes,
  • ingyenes bankkártya kapcsolódhat a csomaghoz,
  • az elektronikus csatornán megadott forint átutalások ingyenesek,
  • a készpénzfelvétel is díjmentes lehet havi 150 ezer forint összeghatárig,
  • díjmentesek az értesítések, amennyiben push üzenetben kérjük azokat.

Ezt a lehetőséget az Erste Bank azon új ügyfeleinek biztosítja, akik legalább havi 225 ezer forint havi jóváírást tudnak teljesíteni a számlára. Ki kell még egyszer hangsúlyozni, hogy a csomag ilyen feltételekkel kizárólag a bank kiemelt partnerein keresztül érhető el.

Jó tudni
A devizaváltáshoz kapcsolódód díjakról is érdemes említést tenni: a saját számlák közötti átvezetés díjmentes, ráadásul a Privilégium 2.0 Partner csomag alá nyitott deviza alszámlák is díjmentesek lehetnek. Ugyanakkor a deviza számláról történő utalásnak már lehet díja.
Hirdetés
Hirdetés