Tényleg a Fundamenta hitele a legjobb?

Tényleg a Fundamenta hitele a legjobb?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2016-08-17 Frissítve: 2018-05-03
 

Már rég nem a legolcsóbb a Fundamenta Lakáskassza által kínált lakáskölcsön, azonban a kiszámítható törlesztése miatt a biztonságos megoldások közé tartozik. Az azonnali áthidaló kölcsön kamata a futamidő egyes időszakaira rögzített, a törlesztőrészlet viszont nem végig fix, de legalább előre ismert. A konstrukciónak van előnye is, hátránya is, árazásban pedig a középmezőnybe tartozik az egyéb, bankok által nyújtott lakáshitelek között.

Miről szól az áthidaló kölcsön?

Ez a lakástakarék által kínált egyik lakáskölcsön megoldás. Ilyet sokáig csak a Fundamenta Lakáskassza nyújtott, de ma már az OTP Lakástakarék is belépett a sorba, és az Erste Lakástakarék is tervezi bevezetni.

A lakástakarék elsősorban a kiemelkedő hozamot biztosító megtakarítási lehetőség miatt érdekes. Ha lakáscélra gyűjtesz, és nyitsz erre egy lakástakarékot, a havi befizetéseid után 30% (maximum évi 72 ezer Ft) állami támogatást, meg némi betéti kamatot kapsz. Minimum 4, maximum 10 évig fizetheted, és az állami támogatás feltétele, hogy saját, vagy közeli hozzátartozóid lakására költsd el a végén (pl. lakásvásárlás, felújítás, de a lakáshitel visszafizetése is elfogadott).

Amennyiben megkötöttél egy lakástakarék szerződést, a megtakarítási idő (4-10 év) végén megkapod az összes saját befizetésed + állami támogatást + betéti kamatot, és ha szükséges, még lakáshitelt is adnak neked. Amennyiben nem tudod megvárni a megtakarítási idő végét, akkor jöhet neked kapóra az áthidaló kölcsön.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy előre elköltheted az állami támogatással, és lakáskölcsönnel növelt összeget, és nem kell megvárnod a megtakarítási idő végét. Ezt áthidaló kölcsön formájában nyújtják neked. A Fundamenta Lakáskassza többféle variációban is nyújt kölcsönt, amelyből most az Azonnali Áthidaló Kölcsönt vizsgáljuk meg. Ezt rögtön a lakástakarék megkötése után igényelheted, ezért hívják azonnalinak.

Hirdetés

Hirdetés

Előre ismert, de változó törlesztőrészletek

A megtakarítási időszak alatt fizetni kell a lakástakarék havi megtakarítását, és az azonnali áthidaló kölcsön kamatait is (+ a havi számlavezetési díjat), a megtakarítási időszak után pedig a lakáskölcsön havi törlesztőrészletét, amely kamatot és kezelési költséget is tartalmaz. Ebből kifolyólag a havi törlesztés nem egyenletes, a futamidő alatt változik, de a kamat az egyes időszakokra rögzített.

Hogy az azonnali áthidaló kölcsön esetében a havi törlesztőrészlet emelkedik, vagy csökken a megtakarítási időszak után, az a lakástakarék módozatától függ! Többek között ezért is nehéz összehasonlítani egyéb lakáshitelekkel, illetve mert futamideje nem feltétlen kerek egész éveket ad.

20160817_funda_athidalo

Vannak olcsóbb lakáshitelek

Amennyiben alacsonyabb törlesztőrészletet, kamatot keresel, több bank lakáshitele közül válogathatsz. Ezek között a legolcsóbbaknak gyakrabban, akár 3, 6 havonta is változhat a törlesztőrészlete, viszont jelenleg még az 5 évig fix kamatozású hitelek olcsóbbak a Fundamenta ajánlatánál.

Fontos, hogy ne csak a törlesztőrészlet és kamat alapján dönts! Mivel az azonnali áthidaló kölcsön kamata és törlesztőrészlete is változik, így a teljes visszafizetést és a THM-et is vizsgáld meg!

20160817_hitelek

 

Az Azonnali Áthidaló Kölcsönnel nem kell tartanunk az előre nem ismert kamatváltozástól, azonban egyelőre nem minden esetben ez jelenti a legjobb megoldást az alábbiak miatt:

  • egy szerződés keretében a maximálisan felvehető lakáskölcsön összege 8 millió Ft, egy banki lakáshitelnél ez többnyire csak a jövedelem és az ingatlan értéke szab korlátot,
  • a futamidő kevésbé rugalmasan választható, mint a banki lakáshitelek esetén.

Hogy neked mi lesz a nyerő, azt személyre szabott kalkulációval érdemes kideríteni. Első lépésként megnézheted alábbi kalkulátorunkkal az aktuális lakáshitel ajánlatokat, ezt követően pedig elmondjuk, számodra melyik lehet a legjobb megoldás.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

Keress lakáshiteleink között: otp vagy fundamenta lakáshitel ? Kalkulálj és találd meg a legjobbat!

 

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés