Tényleg hibás lehet a devizahiteles elszámolás?

Tényleg hibás lehet a devizahiteles elszámolás?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2015-05-02
 

A banki elszámolással kapcsolatos levelek jelentős részét megkapták már az adósok, amelyből új törlesztőrészletükről, és a visszatérítés összegéről tájékozódhattak. A tapasztalatok alapján nem felhőtlen az öröm, sokan arra panaszkodnak, hogy minden bizonnyal hibásak a számítások, túl kevés összeget kaptak vissza, illetve még mindig többel tartoznak, mint amennyit felvettek. Valóban előfordulhat, hogy rosszul kalkuláltak? Kivel ellenőriztethetjük a számok helyességét, és hogyan bizonyosodhatunk meg arról, hogy tényleg ennyi az annyi? Mit tehetünk annak érdekében, hogy biztosan a legkedvezőbb feltételek szerint fizessük tovább hitelünket?

Most komolyan, ez lenne a kedvezőbb törlesztőrészlet???

Sokszor elhangzott a banki elszámoltatás kapcsán, hogy az adósok törlesztőrészlete 25%-kal is csökkenhet a visszatérítés következtében. Nem győzzük azonban hangsúlyozni, hogy két azonos időpontban, azonos összegben, azonos futamidőre felvett hitel esetén is jelentős lehet a különbség a végeredményt illetően. Hogy miért? Azért, mert a visszatérítés jelentős hányada az egyoldalú kamatemelésből adódik, amely nemhogy bankonként térhet el, de még azonos bank különböző hiteltípusai esetén is különböző számok adódnak. Ezen kívül az árfolyamrés összegéből adódó visszatérítés is változó attól függően, mely banknál törlesztettük hitelünket, vagy éppen milyen napra esett a törlesztőrészlet fizetése.

Biztos nincs ennél kedvezőbb hitel?

Egyáltalán nem biztos. Ha biztosra szeretnél menni, elsősorban nem a banki számítások helyességében kell kételkedned. Az elszámolások képletét a Magyar Nemzeti Bank által kiadott rendeletben szabályozták, amelytől a bankok nem térhetnek el. Az elszámolás helyességét az MNB folyamatosan ellenőrzi és ezidáig mindent rendben találtak.

A legfontosabb amit tehetsz a forintosított hiteled kapcsán, hogy az elszámoló levél kézhezvételét követően tájékozódsz, van-e kedvezőbb hitel, amellyel kiválthatod, hiszen így még alacsonyabb törlesztőrészletre tehetsz szert. Van olyan ajánlat is, amely azon túl, hogy alacsonyabb kamatot kínál, a hitelkiváltást követően plusz 100 000 forintot jóváír a számládon. Ehhez is készítettünk egy kalkulátort, amellyel ellenőrizheted, érdemes-e váltanod.

Sokaknak csak a hitelkiváltás segíthet!

Még mindig többel tartozol a banknak, mint amennyit anno felvettél? Nem vagy egyedül a problémáddal. A jelentős árfolyamgyengülést ugyanis csak részben ellensúlyozza a visszatérítés összege. Egy átlagosnak tekinthető deviza alapú hitel esetén az elszámolás utáni tartozás az eredeti hitelösszeg körül alakul.

Akiknek még ezek után is biztosan emelkedni fog a törlesztőrészlete!

Az árfolyamgátasok, valamint a megtakarítással kombinált hitelek (életbiztosítással vagy lakástakarékkal egybekötött kölcsönök) adósai elkönyvelhetik, hogy a jövőben ismét magasabb havi részlettel kell majd megküzdeniük. Előbbiek rögzített árfolyamon kiszámított törlesztőrészlete a forintosítás után is maximum az árfolyamgát időszakának végéig – összesen 5 évig – tart. Utóbbiak sok esetben drasztikus emelkedésre számíthatnak, hiszen a lakástakarék, vagy életbiztosítás lejártáig a hitel tőkéje nem csökken. A hitelhez kötött megtakarítás forintban gyűlt, míg a hitel devizában volt nyilvántartva. A legszerencsétlenebb esetekben a forintban kifejezett aktuális hiteltartozás másfélszerese is lehet a kezdetinek, amibe az eredetileg kikalkulált megtakarítás betörlesztése olyan, mint halottnak a csók.

Oké, hogy kiválthatom a hitelemet, de valaki igazán leellenőrizhetné a banki számításokat!

Felesleges. Egyrészt azért, mert ahogyan fentebb is írtuk, az MNB előírásainak megfelelően zajlik a bankok elszámoltatása, amelyet a felügyeleti szerv nyilatkozata is alátámaszt. Másrészt a képlet bonyolultsága miatt nem érdemes magánakcióba kezdeni, vagy harmadik személyhez fordulni segítségért, pláne nem azon gondolkodni, hogy mi magunk hogyan számolhatnánk utána. Ha nem tudjuk értelmezni a számításokat, az MNB mind telefonos, mind személyes ügyfélszolgálatán is érdeklődhetünk, illetve kikérhetjük bankunktól az elszámolás részletes levezetését is.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés