Tényleg megéri a saját bankunktól személyi hitelt igényelni?

Tényleg megéri a saját bankunktól személyi hitelt igényelni?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-05-07 Frissítve: 2022-05-09
 

Sokszor csak személyi hitelből tudjuk megfinanszírozni céljainkat, azonban minden esetben érdemes körbejárni a kérdést: melyik bankot válasszuk? Több szempontot is érdemes figyelembe venni, azonban a költségek pontos összehasonlítása lehet az egyik legfontosabb tényező. A Bankmonitor szakértői utánajártak, hogyan juthatunk a legkedvezőbb feltételekkel kölcsönhöz. Kelemen Anita írása.

Mindenkinek vannak kisebb nagyobb álmai, amelyek megteremtéséhez nem minden esetben áll rendelkezésre a megfelelő pénzösszeg. Legyen szó akár lakásunk felújításáról, autóvásárlásról vagy egy álomnyaralásról, terveink finanszírozásához kérhetjük a bank segítségét.

A legkedvezőbb személyi kölcsön ajánlatot nem is olyan egyszerű megtalálni. Teljesen más bank lesz a megfelelő alacsonyabb vagy magasabb jövedelem esetén, illetve az is befolyásolja a hitelkamat mértékét, hogy az adott pénzintézetnél mekkora jóváírást tudunk vállalni. Nézzük meg, hogyan is álljunk neki a bankválasztásnak!

Hirdetés

Hirdetés

Megéri a saját számlavezető bankunkhoz fordulni?

Egy jelzáloghitel igénylésekor jellemzően körbejárjuk a bankokat, összehasonlítjuk a különböző ajánlatokat, sőt a legtöbb esetben független szakértő tanácsát is kikérjük, hogy a lehető legkevesebb költséggel jussunk hozzá a hitelhez.

Azonban a Bankmonitor szakértőinek tapasztalata szerint nem ugyanez a gyakorlat személyi kölcsön igénylése esetén. Mivel a fedezetlen hitelek összege alacsonyabb a jelzáloghitelnél, ezért az ajánlatok feltérképezésére sem fordítunk akkora hangsúlyt. Ezt rosszul tesszük, hiszen személyi hitelt bár alacsonyabb hitelösszeggel vesszük fel, a piacon elérhető kamatok között óriási lehet a különbség. Azaz a teljes visszafizetendő összegek tekintetében a bankok között akár milliós eltérés is mutatkozhat. Persze nem kizárt, hogy épp a saját bankunk nyújtja a legkedvezőbb kamattal a kölcsönt, de erre kicsi az esély.

Mindenképp tájékozódjunk mielőtt benyújtjuk az igénylést! Erre tökéletes eszköz lehet a Bankmonitor kalkulátora, mellyel összehasonlíthatjuk a banki ajánlatokat.

Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Bankmonitor
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Amennyiben lejárt, ki nem fizetett banki tartozás miatt szerepelsz a KHR listán, nem kaphatsz hitelt.
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
hitel évre
Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el személyi kölcsön
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el, szakértőnk telefonon keresni fog a további részletekkel kapcsolatban.
  • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
  • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az Adatvédelmi szabályzatba foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Itt folytasd az igénylésed
Plussz adataiddal eléred
előzetes hitelminősítésed eredményét
személyre szabott hitelajánlatodat

Szükséges a jövedelmünket is átirányítani, ha másik bankhoz fordulunk hitelért?

Személyi kölcsön igénylésének sok pénzintézetnél nem feltétele a számlanyitás. Megtarthatjuk jelenlegi számlánkat és bankkártyánkat is, ha szeretnénk. Azonban a legtöbb esetben jelentős kamatkedvezményt kaphatunk, ha a hitelfelvételt követően rendszeres havi jóváírás érkezését vállaljuk.

Fontos, hogy nem feltétlenül szükséges a teljes fizetésünk átirányítása. Bankonként eltérő, hogy mekkora összeget kell érkeztetni havonta, hogy jogosultak legyünk a maximális kedvezményre. De az is elképzelhető, hogy a kedvezmény eléréséhez nem elég a jövedelmünk. Ebben az esetben megoldás lehet, ha párunk jövedelmét is a kérdéses számlára utaltathatjuk. Nem kell feltétlenül jövedelem érkeztetéssel teljesíteni az elvárást, jellemzően megfelelő más, utalásból származó jóváírás is.

Nézzünk néhány konkrét példát!

1. Nem vállaljuk jövedelem érkeztetését

Példaképp nézzünk meg egy 3 millió forintos hitelösszeget, hét éves futamidőre. A jövedelmünk  300.000 forint, melyet nem utaltatunk az új bankhoz. Az elérhető legkedvezőbb és a legdrágább ajánlat THM értéke között 10% eltérés mutatkozik. Emiatt 16 ezer forint lenne az eltérés a havi törlesztőrészletben. Összességében a 7 év alatt 1,2 millió forintot spórolhatunk egy jó választással.

3 millió Ft, 7 éves futamidejű személyi hitel kondíciói

2. 300 ezer forint jövedelem érkeztetés

Tegyük fel, hogy 3 millió forintot igényelnénk szintén 7 éves futamidőre, viszont a 300 ezer forint összegű jövedelmünket az új bankhoz irányítjuk. Ebben az esetben 5,5 százalék a legkedvezőbb és legdrágább ajánlat között a különbség.  6 500 forint a havi fizetnivalóban a különbség, ami miatt 7 év alatt 650 ezer forintot spórolhatunk.

3. 600 ezer forint jövedelem érkeztetés

Kicsivel kaphatunk kedvezőbb feltételekkel fedezetlen hitelt, ha 600 ezer forint jövedelmet érkeztetünk a bankhoz. (Például párunk jövedelmét is a kérdéses banknál nyitott számlánkra kérjük.) 3 millió forintot, 7 éves futamidőre már 8,41% THM mellett is igényelhetünk, a legdrágább kölcsön éves átlagos költsége azonban 15,44 százalék lenne. Havi szinten 10 ezer forintot spórolhatunk egy jó döntéssel.

Bankmonitor tipp: Jól látható, hogy jövedelem érkeztetés fontos dolog, viszont a megfelelő bankválasztás még lényegesebb. A jövedelemérkeztetés nélkül elérhető legkedvezőbb ajánlat ugyanis kedvezőbb sok esetben, mint ha másik pénzintézet hitelét választanánk és még a fizetésünket is oda kérnénk. Vagyis nem kell feltétlenül a bankszámlánkat is átvinnünk a kölcsönt folyósító pénzintézethez a kedvező feltételekért cserébe.

Érdemes csomagban kezelni a számlát és a személyi kölcsönt

A hitelező bank kiválasztásánál érdemes csomagban gondolkodnunk: a bankszámla és a személyi kölcsön együttesen melyik pénzintézetnél a legolcsóbb. Lehet, hogy egy ingyenes bankszámla ellensúlyozni tudja a magasabb hitelkamatokat. De akár fordított helyzetbe is kerülhetünk és elfogadjuk a drágább bankszámlát egy nagyon kedvező hitellehetőségért cserébe.

Figyelembe kell venni más tényezőt is a költségeken kívül bankválasztáskor?

Nem minden esetben a legolcsóbb lesz számunkra a legkedvezőbb: vannak olyan helyzetek, amikor nem kapjuk meg a hitelt a legkedvezőbb hitelt nyújtó intézménynél. (A költségeken túl a bírálati szempontokat is figyelembe kell vennünk.) Számunkra az a legfontosabb, hogy megkapjuk a szükséges hitelösszeget: gyakorlatilag az a feladatunk, hogy megtaláljuk melyik bank hitelezne meg minket a legkedvezőbb feltételekkel.  Egy független szakértő segíthet nekünk eligazodni a banki feltételek útvesztőjében.

Hirdetés
Hirdetés