Tényleg módosulnak a Babaváró és a felújítási támogatás feltételei

Tényleg módosulnak a Babaváró és a felújítási támogatás feltételei
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-04-19
 

Egy új kormányrendelet alapján módosul a Babaváró hitel és az Otthonfelújítási támogatás. Az igénylési feltételek nem változnak, inkább a határidőket érinti a módosítás.

2023. április 18-án megjelent a kormányrendelet a családtámogatások változásáról. A módosítások a Babaváró hitelt és az Otthonfelújítási támogatást érintik.

Babaváró hitelnél hosszabb határidőt kapnak a párok a gyermek bejelentésére

A Babaváró egy támogatott hitel, melynél a különböző kedvezmények a futamidő alatt születendő gyerekek után járnak. A kedvezmények jellemzően akkor vehetők igénybe, ha egy meghatározott időn belül bejelenti a pár a gyerekek születését, örökbefogadását. Ezt a határidőt módosítja az új jogszabály:

  • Az adósok jogosultak lehetnek a baba érkezésekor a törlesztési kötelezettségük 3 éves felfüggesztésére. Ezt a lehetőséget az igénylők kérhetik az első és második baba érkezésekor. Viszont a kérelmet a gyerek születését, örökbefogadását követő 180 napon belül nyújthatja be a család. Eddig erre 60 napja volt az adósoknak.
  • A fennálló tartozás 30 százalékos csökkenéséhez, vagy teljes elengedéséhez – előbbi a második, utóbbi a harmadik baba érkezését követően jár – is igazolni kell a baba születését, örökbefogadását 180 napon belül. Erre a korábban érvényes szabályok alapján 60 napja volt a párnak.
  • A kedvezményeket a terhesség 12 hetét betöltött magzatok után is igénybe lehet venni. Ebben az esetben azonban utólag, a születést követően be kell nyújtani a baba érkezését igazoló dokumentumot. Erre eddig 60 napja volt a családnak, azonban a határidő a jövőben itt is 180 napra módosul.
  • Van még egy nagyon speciális változás: a hitel a futamidő első 5 évében kamatmentes, ha ezen időszak alatt egy baba érkezik, ekkor a kamatmentesség véglegessé válhat. Amennyiben legalább a kölcsönösszeg felét előtörlesztené a család 5 éven belül úgy, hogy nem született gyerekük, akkor az arra jutó addig kapott kamattámogatást vissza kell fizetni. Ha ezt követően – de még az eredeti 5 éves határidőn belül – megérkezik a baba, akkor a visszafizetett kamattámogatást visszakapja a család. Ehhez azonban szintén be kell jelenteni a baba megérkezését, erre a családnak a jövőben 180 napos határideje lesz. (Korábban itt is 60 napos határidő volt érvényben.)

A Babaváróra érvényes változás a kihirdetést követő 10. napon, azaz 2023. április 28-án lép hatályba. Fontos azonban kihangsúlyozni, hogy a változás hatálybalépését megelőzően igényelt Babavárókra is érvényes a módosítás.

Fontos
Sőt, újabb esélyt kapnak azok a párok, akik eredetileg elszalasztották időben bejelenteni a törlesztés szüneteltetéshez, vagy a tartozáselengedéshez a baba érkezését. A pár a módosítás hatálybalépését követő 180 napon belül beadhatja a törlesztés szüneteltetése, illetve a tartozáselengedés iránti kérelmet abban az esetben, ha a módosítás hatálybalépésekor a baba érkezésétől számított 180 napos határidő már lejárt, vagy a rendelet hatálybalépésekor már kevesebb mint 60 nap volt belőle hátra.
Mennyi
Babaváró
hitelt kaphatok?

Akár 200 ezer forint jóváírást
kaphatsz hiteled mellé, ha 2024. Március végéig megígényled.

Ft
Bankmonitor
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Ft
Ft
Érdekel a gyorsított, digitális Babaváró opciónk?
Erste Online Babaváró
  • folyósítás akár 3 nap alatt
  • nincs felesleges banki találkozó -
    Csak szerződéskötésre kell bemenned
  • ügyintézés otthonról -
    Töltsd fel a szükséges dokumentumokat és értesülj minden döntésről a Bankmonitor Ügyfélportál felületen
  • díjmentes
A számodra elérhető Babaváró hitel részleteit emailben küldjük el neked a következő fontos információkkal:
  • Mennyi a számodra elérhető hitel összege?
  • Mekkora lesz a havi törlesztés?
  • Miben térhetnek el egymástól az egyes bankok?
Add meg az elérhetőséged, és elküldjük a számodra elérhető Babaváró hitel részleteit e-mailben
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Szeretnéd felgyorsítani az igénylésed?
Töltsd ki az adatbekérőt!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Babaváró kalkulátor eredményét elküldtük a megadott email címedre.
Ha nem érkezik meg a kalkuláció néhány percen belül, ellenőrizd leveleződ „spam” vagy „levélszemét” mappáját is!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Hirdetés

Hirdetés

Felülvizsgálják bizonyos esetekben az elutasított felújítási támogatásokat

Az otthonfelújítási támogatás volt az elmúlt évek egyik sláger támogatása, ez nem is csoda, hiszen a korszerűsítési munkálatok költségének a felét, legfeljebb 3 millió forintot utólag visszakaphattak a családok. Ugyanakkor a kedvezmény igénylési határideje tavaly lejárt. Sajnos a kedvezmény igénylését nem nyitja újra az új jogszabályi változás, ettől függetlenül sok család örülhet a módosításoknak.

Ugyanis felülvizsgálják az elutasított felújítási támogatásokat abban az esetben, ha a kérelmet még az eredeti véghatáridő előtt, azaz 2022. december 31-ig benyújtotta a kérelmező, de az elutasításra már az idei évben került sor.

Fontos kikötés, hogy csak az alábbi két feltétel valamelyikének megsértése esetén kerülhet sor az automatikus felülvizsgálatra:

  1. Az igénylőnek és a támogatás során figyelembe vett gyermekeinek legalább egy éve az érintett lakásban kell élniük.
  2. Az igénylőknek nem lehet 5 ezer forintot meghaladó köztartozása.

Az automatikus felülvizsgálat azonban nem jelenti azt, hogy a család meg is kapja a támogatást. Akkor viszont joggal merülhet fel a kérdés: milyen esetben módosulhat az eredeti eredmény, ki kaphatja meg a család a kedvezményt?

A bentlakásra vonatkozó elvárás esetén azt fogják megnézni, hogy a család teljesítette-e a feltételt 2022. december 31-én. Alapesetben a feltételt a kérelem benyújtásának dátumára vizsgálták meg, márpedig elképzelhető, hogy pont a kérelem beadása és 2022. december 31-e között teljesült ez az előírás.

A köztartozásmentesség esetében a felülvizsgálat során a Kincstár felhívást intéz a családhoz, ezt követően 15 napon belül szükséges igazolnia az igénylőnek azt, hogy a köztartozásmentességre vonatkozó feltételnek megfelel. Ráadásul elégséges az igazolás kiállítását megelőző napra teljesíteni az elvárást. Eredetileg ezt a feltételt is az igénylés benyújtásának dátumára vizsgálta meg a Kincstár.

Az újrabírálatra a módosítás hatálybalépését követően 60 napja lesz a Kincstárnak.

Még lehetnek olyan tavaly beadott kérelmek, melyeknél a Kincstár nem hozott döntést, ezen ügyletekre automatikusan az új szabályokat kell alkalmazni:

  • Vagyis a bentlakási feltételt 2022. december 31. napjára fogja vizsgálni a Kincstár.
  • A köztartozásmentesség kapcsán pedig a Kincstár felhívást intézhet a kérelmezőhöz, melyet követő 15 napon belül leigazolható lesz a feltétel teljesítése.
Fontos
Vagyis egyes elutasított igénylések esetében előfordulhat, hogy a Kincstár utólagosan módosít az eredményen és a család mégis megkapja a támogatást.

Az Otthonfelújítási támogatásra vonatkozó módosítások 2023. április 19-én lépnek hatályba.

Hirdetés
Hirdetés