Tényleg örülhetünk az olcsóbb személyi kölcsönöknek?

Tényleg örülhetünk az olcsóbb személyi kölcsönöknek?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2020-03-19
 

Orbán Viktor tegnap bejelentette, hogy mától a fogyasztási hitelek THM-jét (teljes hiteldíj mutatóját) 5,9%-ban maximalizálják. Mit jelent mindez? Örülhetünk az alacsony hitelkamatnak? Ennél egy kicsit árnyaltabb a kép…(szerző: Sándorfi Balázs)

5,9%: mire is vonatkozik pontosan?

A bejelentett THM-plafon a fedezetlen hitelekre vonatkozik, melyeket leginkább személyi kölcsönként ismer a nagyközönség. A maximalizálás 5% + jegybanki alapkamatként (jelenleg: 0,9%) került meghatározásra.

A tegnap érvényes banki kínálatban – a 14 bank ajánlatát összehasonlító Bankmonitor személyi hitel kalkulátor alapján – a legjobb ajánlat (500 ezer Ft nettó jövedelem és 3 500 000 Ft hitelösszeg, azaz minden vonatkozásában prémium igény esetén) 6,65%-os kamatot és 6,96%-os THM-et tartalmaz. A kormányzat bejelentése szerint ez csökken holnaptól 5,9%-ra.

Hirdetés

Hirdetés

Nem felhőtlen az öröm

A kamat, pontosabban a THM maximalizálása a jelenlegi banki ajánlatoknál lényegesen alacsonyabb szinten (200 ezer Ft nettó havi fizetéssel a legjobb THM már 9,23% a fent említett 6,96%-kal szemben!), egyet jelent azzal, hogy kizárólag a legjobb hitelminősítésű ügyfelek fognak személyi kölcsönt kapni. Pénzügyi értelemben ugyanis a kamatba épül be az ügyfelek (nem)fizetési kockázata is. Így, ha a kamat csökken, az csak úgy lehetséges, ha a kockázat is csökken (minden egyéb feltétel változatlansága mellett).

Vagy mégis?

Két tényező segíthet abban a bankoknak, hogy az „átlagember” is megkaphassa a radikálisan lecsökkentett kamatozás (THM) mellett a személyi kölcsönt:

  1. Az MNB ingyenesen biztosít forrást a bankok számára a fedezetlen hitelekhez (így a bankok számára csökken a kihelyezett pénz költsége) – erre jó példa a vállalatok, vállalkozások számára elindított növekedési hitelprogram (NHP), ott pontosan ilyen logikával sikerült megvalósítani az extrém alacsony hitelkamatot. (Igaz, ezen hitelek esetében van biztosíték is, azaz nem beszélhetünk fedezetlen hitelről.)
  2. Valamilyen módon az MNB, vagy az állam szerepet vállal a bankok kockázati költségeinek csökkentésében (átvállalja az ügyfelek nemfizetési kockázatát). Erre is ismerünk példát a ma már tömegek által felvett Babaváró hitel esetében, ahol az állam teljes egészében garanciát ad a bankok a nemfizetés esetére.

Mit várhatunk a következő napokban?

A bankok napi működésébe ma két meteorit csapódott be: az első a korábban felvett lakossági hitelekre vonatkozó fizetési moratórium bevezetése, a második az itt említett THM plafon. Tekintettel arra, hogy a bankok működése erősen szabályozott, valamint komplex IT rendszereken zajlik, megítélésünk szerint várhatóan a következő napokban a személyi kölcsön igénylések átfutása a hitelfolyósításig érdemben le fog lassulni.

Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Bankmonitor
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Amennyiben lejárt, ki nem fizetett banki tartozás miatt szerepelsz a KHR listán, nem kaphatsz hitelt.
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
hitel évre
Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el személyi kölcsön
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el, szakértőnk telefonon keresni fog a további részletekkel kapcsolatban.
  • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
  • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az Adatvédelmi szabályzatba foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Itt folytasd az igénylésed
Plussz adataiddal eléred
előzetes hitelminősítésed eredményét
személyre szabott hitelajánlatodat

 

Hirdetés
Hirdetés