Az szja-mentesség nem várt hatása: több lakáshitelt vehetnek fel a 25 alattiak!

Az szja-mentesség nem várt hatása: több lakáshitelt vehetnek fel a 25 alattiak!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-01-12 Frissítve: 2022-01-19
 

2022. januártól meghatározott összeghatárig nem kell személyi jövedelemadót fizetniük a 25 év alatti munkavállalóknak. Vagyis február elején már magasabb nettó jövedelem érkezik a számlájukra, ami egyben azt is jelentheti, hogy nagyobb összegű hitelre lesznek jogosultak.  Ez különösen fontos lehet azoknak a fiataloknak, akik az elérhető otthonteremtési támogatásokat szeretnék kihasználni, hiszen ezek egy része kedvezményes hitelkonstrukció. A Bankmonitor utánajárt, hogy az adómentesség pontosan mit is jelenthet számukra a gyakorlatban.

2021. januártól személyi jövedelemadó mentességet kapnak a 25 évnél fiatalabb munkavállalók az átlagbér szintjéig. Pontosabban a KSH által közzétett, előző év júliusi bruttó átlagkereset (433 700 Ft) összegéig jár az szja-mentesség, így havonta akár 65 ezer Ft-tal is nőhet a nettó bér, ami összességében 780 ezer forint plusz pénzt jelenthet 2022-ben.

Hirdetés

Hirdetés

Van, aki már januárban örülhet

Fontos, hogy nem kizárólag a 2021. december 31-ét követő időszakra elszámolt jövedelemre jár az szja-mentesség, hanem azokra a munkákra is, amelyeket a fiatal ezt megelőzően végzett el, ám a kifizetés csak 2022. január 10-ét követően történt. Ez a kettősség azt jelenti, hogy a többség február elején kap készhez először magasabb összegű nettó munkabért, de olyanok is lesznek, akik már januárban örülhetnek, mert a munkaadójuk például csak január 11-én szokott utalni.

A kedvezmény azokra a hónapokra jár, amelyekben a fiatal a 25. életévét még nem töltötte be, és abban a hónapban érvényesíthető utoljára, amelyben a fiatal betölti a 25. életévét. Ezt azt jelenti, hogy ha valaki például 2023. április 29-én ünnepli a 25. születésnapját, akkor legutoljára a márciusban elvégzett munkája után élvezheti az szja-mentességet, azaz májustól számíthat alacsonyabb nettó bérre.

Lényeges lehet, hogy a törvényben meghatározott összevont adóalapba tartozó jövedelmek után jár a kedvezmény, ilyen például a munkabér, a táppénz, az egyéni vállalkozó vállalkozói kivétje vagy átalányban megállapított jövedelme, az őstermelői jövedelem, a kifizetővel kötött megbízási és felhasználási szerződésből származó jövedelem. A kedvezmény az ingatlan-bérbeadásból származó jövedelem után azonban nem jár!

Mennyivel nő a fiatalok nettó bére?

Az szja-mentesség miatt értelemszerűen nő a fiatalok nettó jövedelme, ami hitelfelvételnél kifejezetten jól jöhet, hiszen a bankok ez alapján határozzák meg a felvehető hitel maximális összegét. Az úgynevezett JTM – jövedelemarányos törlesztőrészlet-mutató – korlát ugyanis pontosan meghatározza, hogy az úgynevezett igazolt nettó jövedelem mekkora része fordítható maximálisan hiteltörlesztésre: 500 ezer forint alatti jövedelemnél ez 50 százalék, míg félmillió forinttól 60 százaléknál ránt be az adósságfék egy legalább 10 éves kamatperiódusú lakáshitelnél. (A kamatperiódus az az időszak, ami alatt a bank egyoldalúan nem módosíthatja a kamatot, illetve a havi törlesztőt.) Azért célszerű a 10 évnél hosszabb kamatperiódusú konstrukciókkal foglalkozni, mert az újonnan felvett lakáshitelek több mint 90 százaléka már ilyen.

Ha a 2021. júliusi bruttó átlagkeresetet (433 700 Ft) vesszük alapul, akkor ennek normál esetben 288 400 Ft a nettója, míg az szja-kötelezettség 65 ezer forint. A 25 alatti fiatal nettója tehát ebben az esetben 353 400 forint lesz (288 400 Ft+65 000 Ft), ezzel pedig – amennyiben a bank hajlandó elmenni a jogszabályban biztosított 50%-os maximumig – 144 200 Ft helyett akár 176 700 Ft havi törlesztőt is be tud vállalni elméletileg.

Persze ez egyáltalán nem magától értetődő, a bankok ugyanis végső soron egyedileg döntenek minden igénylő esetében, ám a bankoktól kapott válaszok alapján egyelőre úgy tűnik, a 25 év alattiak nettó jövedelmét a szokásos módon kezelik, vagyis több hitelt adnak számukra.

A bankok gyakorlata azonban nem azonos, általában minimum 3 havi bankszámla kivonatot kérnek be, és vagy az ezeken lévő legalacsonyabb bért veszik alapul, vagy a havi jövedelmek átlagával számolnak. Mindkét esetben – ha valaki februárban kap először magasabb nettó bért – áprilisig kell várni az igényléssel ahhoz, hogy teljes egészében az szja-mentes keresetét vegyék figyelembe a JTM-számításnál.

Mennyi lakáshitelt vehet fel egy fiatal?

Amennyiben egy fiatal a 2021. júliusi bruttó átlagbért viszi haza (433 700 Ft), akkor a 353 400 Ft-os nettó jövedelme alapján 176 700 Ft-os havi törlesztőt vállalhat, amennyiben a bank elmegy a JTM-plafonig. Ő a Bankmonitor „Mennyi lakáshitelt kaphatunk?” kalkulátora szerint 20 éves futamidőre 27,5 millió Ft, illetve 26,5 millió Ft lakáshitelhez juthat hozzá jelenleg, attól függően, hogy 10 éves kamatperiódusú, vagy végig fix konstrukciót választ. Az szja-mentesség nélkül ugyanez 22 millió Ft, illetve 21,3 millió Ft volna.

Lakáshitel és Babaváró együtt?

Amennyiben egy fiatal házaspár lakáshitelt venne fel, előtte pedig Babavárót is igényelnének, hogy a szükséges önerőt ebből finanszírozzák, akkor is sokat nyerhetnek az szja-mentességgel. Ebben az esetben a Babaváró igénylésével célszerű kezdeni, ám azt tudni kell, hogy amennyiben a Babaváró és a lakáshitel igénylése között nem telik el 90 napnál több, akkor a Babaváró 25%-a hitelnek, 75%-a pedig önerőnek minősül majd a lakáshitelnél.

Ezt azért lényeges, mert a megvásárolt ingatlan becsült forgalmi értékének – általában a vételárnak – maximum 80%-át finanszírozhatja meg a bank, a fennmaradó 20%-ot önerőként kell tudni előteremteni. Például egy 40 millió forintért megvásárolt ingatlan esetében a jelzáloghitel összege legfeljebb 32 millió forint lehet, míg az önerő szükséglet minimum 8 millió Ft. Amennyiben a pár ezt megelőzően 10 millió forint összegű Babaváró hitelt vett fel, akkor ebből 2,5 millió forint már hitelnek számít, így 29,5 millió forint lakáshitelt vehetnek csak legfeljebb fel. Eszerint a Babaváró hitel 10 millió forintján felül 500 ezer forint saját forrásra lesz még szükségük a vásárláshoz.

A lakáshitel és Babaváró kombinálásával felvehető hitel maximuma azonban nem kizárólag a megvásárolni kívánt ingatlan értékétől, hanem a házaspár jövedelmének nagyságától is függ. Például: ha a pár mindkét tagja 353 400 Ft-ot keres, akkor az összes jövedelmük 706 800 Ft lesz. Amennyiben a lakáshitel igénylése előtt Babaváró hitelt vettek fel, akkor ennek havi törlesztőjével – mondjuk 50 000 Ft – már számolni fog a bank a JTM során. A Bankmonitor kalkulátor számításai alapján ők ebben az esetben 20 éves futamidőre 10 éves kamatperiódussal 59,9 millió Ft, míg végig fix kamattal 58,4 millió Ft lakáshitelhez juthatnak a 10 millió forintos Babavárón felül.

Ha kíváncsi vagy arra, hogy mennyi lakáshitelt, illetve személyi kölcsönt vehetsz fel a jövedelmeddel, akkor használd ezt a két kalkulátort, illetve a kalkulációt követően kérj ingyenes hitelszakértői segítséget:

Mennyi lakáshitelt kaphatok? kalkulátor
Mennyi személyi kölcsönt kaphatok? kalkulátor 

Mennyi személyi kölcsön fér bele?

Személyi kölcsön esetében 7 éves futamidőre akár 10 millió Ft hitelösszegre is elegendő a 353 400 Ft-os nettó jövedelem, aminek a Bankmonitor kalkulátor szerint 151 154 Ft volna a havi törlesztője.  Rövidebb futamidő választásakor a felvehető hitel maximális összege csökken: 5 évre 8,9 millió Ft, 3 évre 5,7 millió Ft, míg 1 évre 2 millió Ft igényelhető. Szja-mentesség nélkül (288 400 Ft nettóval) 7 éves futamidőre 9,6 millió Ft, 5 évre 7,2 millió Ft, 3 évre 4,6 millió Ft, míg 1 évre 1,6 millió Ft lenne a plafon.

A lakásvásárlás megfinanszírozása rendívül összetett feladat, hiszen számos otthonteremtési kedvezmény – Babaváró, csok, csok hitel, zöld hitel, otthonfelújítási támogatás, támogatott felújítási hitel – létezik, ezen kívül a normál lakáshitelek ára is eltérő bankonként. Segíthet eligazodni egy hitelszakértő, aki ismeri a banki gyakorlatot, ráadásul a szolgáltatás a hiteligénylő számára díjtalan. Amennyiben az alábbi lakáshitel kalkulátor használatát követően megadod az elérhetőséged, a Bankmonitor hitelszakértője hamarosan felveszi veled a kapcsolatot. 

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés