„Megvennénk a nagymama házát” – Milyen támogatás jár ilyenkor?

„Megvennénk a nagymama házát” – Milyen támogatás jár ilyenkor?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2015-08-18 Frissítve: 2023-11-08
 

A napokban egy kedves olvasónk keresett meg bennünket az alábbi kérdéssel: nagymamától szeretnénk megvenni a házat a feleségemmel. Szeretnénk igényelni a CSOK-ot, egy gyermekünk van, és még kettőt vállalnánk. Támogatott hitelben gondolkozunk. Milyen lehetőségeink vannak? A válasz azonban nem annyira egyértelmű. Nézzük, jogosultak-e a támogatásokra!

A támogatások körét ketté kell választani:

  1. CSOK
  2. Kamattámogatás a hitelre

CSOK esetében a helyzet világos

Az igénylő, a vele együtt költöző családtagok és az eladó nem lehetnek egymás közeli hozzátartozói. Családok otthonteremtési kedvezménye (CSOK) abban az esetben igényelhető, ha az eladó az igénylőnek nem közeli hozzátartozója vagy élettársa. Ha az eladó jogi személy, jogi személyiség nélküli társaság vagy egyéni vállalkozó, akkor az igénylő nem lehet vele tulajdonosi kapcsolatban álló magánszemély.

Vagyis CSOK esetében a támogatást szabályozó Kormányrendelet azt mondja, hogy a támogatás igénybevételének egyik feltétele, hogy vevő és eladó egymás közeli hozzátartozói NEM lehetnek.

Picit más a helyzet a kamattámogatás esetében

Kamattámogatott hiteleknél azt vizsgálják, hogy eladó és vevő egymásnak hozzátartozói-e. Mit is mond a törvény? „Az eladó és a vevő nem lehetnek egymásnak a Polgári Törvénykönyvről szóló törvény szerinti hozzátartozói.”

Kivételek mindig vannak!

A kamattámogatás igénylése esetében nem minősül kizáró feltételnek az az eset, ha az igénylő támogatott személy, közös tulajdon megszüntetésével szerzi meg a lakás kizárólagos tulajdonjogát. Ez esetben a megvásárolt tulajdoni hányad adásvételi szerződésben foglalt vételára alapján számított teljes lakásérték nem haladhatja meg a 20 millió forintot. (A házasság vagy az élettársi kapcsolat fennállása alatt a házastársak vagy élettársak között fennálló közös tulajdon megszüntetésére mindez nem vonatkozik.)

Olvasónk kérdésére tehát a válasz:

Sem a CSOK-ra, sem a kamattámogatásra nem jogosult.

DE! Ha a törvényt szó szerint értelmezzük, akkor olvasónknak nincs más dolga, minthogy először valahogyan megvegyen a nagymamától 10% tulajdoni hányadot. Majd ezután, a maradék 90% megvételéhez kéri a kamattámogatott hitelt, s így már jogosulttá is válik rá. CSOK igénylésére azonban továbbra sincs lehetősége.

Kíváncsi vagy, hogy Te jogosult vagy-e a támogatásra? Néhány adat megadásával megkapod a választ!

Bankmonitor
Ft
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult a támogatásra, mert:
Ha CSOK helyett hitelből valósítanád meg célod lakáshitel kalkulátorunkkal megtalálhatod a számodra megfelelőt.
Sikeresen feliratkoztál hírlevelünkre!
Köszönjük hogy feliratkoztál hírlevelünkre!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Jó hírünk van!
A megadott adatok alapján jogosult vagy a támogatásra.
Az általad felvehető állami támogatás összege:
Kérjük válassz, melyik megoldás érdekel!
A megadott ingatlan értéke:
A törlesztő kiszámításához kérjük add meg az alábbi adatokat!
Ft
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Add meg az elérhetőséged és megmutatjuk:
  • Hogyan igényelheted a támogatást?
  • Mennyi idő alatt juthatsz hozzá?
  • Milyen apróságokra kell odafigyelned?
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
A megadott adatok alapján jelenleg nincs számodra elérhető lakáshitel, mert:
Az igényelhető CSOK összege:
Ha szeretnéd megtudni hogyan igényelheted, add meg az adataidat és elküldjük a részletes CSOK tájékoztatónkat.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés