Tippek lakástakarékhoz, nehogy elbukd a kihagyhatatlan akciót!

Tippek lakástakarékhoz, nehogy elbukd a kihagyhatatlan akciót!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-01-09 Frissítve: 2021-07-01
 

„Egész megtetszett a lakástakarék, de több akciónál is azt találtam a feltételek között, hogy a szerződés átruházása és megszüntetése kizárva. Mit jelent ez pontosan?” Egy érdeklődő fordult hozzánk a kérdéssel, amire egy szakértőnk meg is adja a választ.

Nézd meg aktuális lakástakarék akciónkat, aminek keretében a számlanyitási díjat visszaadjuk!

Nem véletlenül kapunk olyan sok kérdést a lakástakarékkal kapcsolatban, hiszen akinek a jövőben lesz lakáscélja, az biztonságosan és magas hozammal kamatoztathatja a pénzét. A befizetésekre járó 30%-os állami támogatás bőven elegendő ahhoz, hogy egy 4 éves lakástakarékkal közel 11%-os hozamot érhessünk el.

Világos, hogy mindannyian szeretnénk olcsón megúszni a számlanyitást, ami akció nélkül a szerződéses összeg 1%-a szokott lenni. Például egy 4 éves termék választásakor a havi 20 ezer forint befizetése mellett 2,6-2,8 millió forint lesz a szerződéses összeg (ennek bő fele az opcionálisan felvehető lakáskölcsön), vagyis 26-28 ezer forint lehet a számlanyitási díj.

Akció keretében persze ettől eltekinthetnek a lakástakarék szolgáltatók, viszont ennek elnyeréséhez bizonyos feltételek teljesítését kérik. Ilyen többek között a szerződés átruházásának és megszüntetésének kizárása.

Bonyolultan hangzik, de egyáltalán nem az. A szerződés átruházására háromféleképpen kerülhet sor:

  • Magának a lakás-előtakarékoskodónak a megváltoztatása. Például van arra lehetőség, hogy egy közeli hozzátartozó részére átruházzuk a szerződést. Mind a két fél beleegyezése szükséges, de ezáltal az új tulaj lesz az, aki a befizetéseket teljesíteni fogja, és az állami támogatást is az ő adószáma alapján fogják megadni.
  • Dönthetünk úgy, hogy a korábban már megjelölt kedvezményezetett (ő használja fel a szerződéses összeget) megváltoztatjuk. Persze ekkor is csak közeli hozzátartozónk lehet az új kedvezményezett.
  • Adódhat úgy, hogy a kedvezményezetett visszavonjuk (vagyis magunk leszünk a kedvezményezettek), vagy esetleg ha nem adtunk meg kedvezményezetett, akkor azt később mi határozzuk meg. Persze ekkor is az az elvárás, hogy közeli hozzátartozónk legyen a megnevezett kedvezményezett.

Magyarul, ha nem akarunk elesni a lakástakarék akciótól, akkor a szerződést úgy töltsük ki, hogy az előtakarékoskodót és/vagy a kedvezményezetett nem változtathatjuk meg. Ha erre mégis sor kerülne, akkor az akció során elengedett összeget vagy éppen kedvezményt vissza kell fizetnünk. De persze ez attól is függ, hogy az akció feltételeiben pontosan mi szerepel.

A szerződés megszüntetésének tilalmára is ugyanez vonatkozik. Legyünk tudatában, hogy amilyen befizetést vállaltunk az LTP-be, és azt teljesíteni is tudjuk. Ezért a pénzügyi lehetőségeinkhez mérten válogassuk meg a havi megtakarítási összeget. De akkor sincs probléma, ha valamilyen ok folytán bele kell nyúlni a szerződésbe, mert legrosszabb esetben az akciót bukjuk.

Viszont arra figyeljünk, hogy a jogszabályok szerint legalább a 4 éves megtakarítási időt ki kell tölteni, különben az állami támogatást nem vehetjük fel. Vagyis, ha a legrövidebb módozat szerinti időt sem tudjuk kivárni, akkor csak a befizetéseink és a betéti kamatokra leszünk jogosultak. Kivétel ez alól, ha például egy áthidaló kölcsönt veszünk fel, mert a lakáscél korábban érkezett, mint amire számítottunk.

Nézd meg lakástakarék kalkulátorunk, hogy a hozzád illő módozatot megtaláld!

Kamatbónusz
29 000 Ft-tól 4 342 500 Ft-ig
Bankmonitor
A várhatóan legkedvezőbb ajánlatok
Most kamatbónusszal
gyűjthető össze lakás célra.
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi szabályzatba és az Online Lakástakarék Pénztár promóciós szabályzatba foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Hiba történt
    Hirdetés

    Magyarország összes lakástakarék ajánlatát azonnal összehasonlíthatod a Lakástakarék kalkulátorunkkal. De itt nem állunk meg: Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors, munkaidőn kívüli ügyintézés és szerződéskötés.

    Hirdetés