Tízszeres különbség a bankszámla ajánlatok között

Tízszeres különbség a bankszámla ajánlatok között
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-03-29 Frissítve: 2021-08-06
 

Nagyon nem mindegy, melyik bank mellett tesszük le a voksunkat bankszámlaválasztáskor: a legolcsóbb ajánlatok között is jelentős, éves szinten tízezer forintos nagyságrendben mérhető a különbség. Ugyanazokkal a számlahasználati szokásokkal akár tízszer annyiba kerülhet egyik bank legolcsóbb ajánlata a másikénál. A szokások jelentősen befolyásolják a költségeket, amelyeken belül az SMS szolgáltatás és a bankkártya díja viszi el a legtöbb pénzt.

Súlyos pénzeket dobhatunk ki az ablakon, amennyiben nem a megfelelő banknál intézzük pénzügyeinket. Tapasztalataink alapján éves szinten akár 20 ezer forintot is ráfizethetünk egy rosszul megválasztott bankszámla  miatt, de érzékenyen érintheti a pénztárcánkat egy felesleges bankkártya, vagy egyéb szolgáltatás is.

A bankoknál jellemzően a számlára érkező havi jövedelem (vagy számlajóváírás), valamint a szokások alapján több, akár 5-6 csomag közül is választhatunk, adott esetben mi magunk pakolhatjuk össze a különböző szolgáltatásokból a megfelelő számlacsomag konstrukciót.

Amennyiben tudjuk teljesíteni az elvárt feltételeket, a konkrét szokásoktól függően havi pár száz forintból is fenntarthatók a piacon elérhető legolcsóbb bankszámlák, amelyben már a bankkártya díja is benne foglaltatik.

A második évtől drágulnak a szolgáltatások

A kezdeti időszakban jellemzően bankkártya kedvezményeket élvezhetünk, amelynek keretében elengedik a bankkártya legyártásának költségét, vagy első éves díját.  Emellett a tranzakciókra vonatkozó akciós időszakkal is csábítják az ügyfeleket, amely alatt kedvezményesen teljesülnek bizonyos utalások, vagy olcsóbb, esetleg díjmentes valamely SMS értesítés.

Fentiekből adódóan a számla kiválasztásakor már a második évre érvényes kondíciókkal is érdemes kalkulálni, mert ezzel együtt vizsgálva már teljesen más képet festhet a legjobb ajánlatok rangsora!

A legdrágább a bankkártya és az SMS értesítés

Ha spórolni szeretnénk a bankszámla költségein, érdemes felülvizsgálni, milyen szolgáltatások kapcsolódnak hozzá és azok mennyibe kerülnek. Az első évben a legjelentősebb tétel az SMS szolgáltatás díja – az összköltségen belül 40% –, amelynek lehet havi fix, valamint üzenetenkénti díja is. A második évtől felmerül a bankkártya díja is, amely átlagosan évi 3 ezer forintba kerül, de ha dombornyomott kártyát szeretnénk, az ennek duplájába is kerülhet.

Az SMS szolgáltatás tekintetében érdemes a biztonsági funkciókra szorítkozni, azaz kizárólag a bankkártyás tranzakciókhoz kérni. Ma már a netbank, vagy mobilbank segítségével bármikor megnézhetjük, megérkezett-e a fizetésünk, teljesültek-e az utalásaink. De ha valaki ragaszkodik az SMS értesítéshez ezeknél a tranzakcióknál is, akkor minden további nélkül hozzárendelheti, de plusz költsége lesz.

A megfelelő bankszámla kiválasztásakor a legfontosabb, hogy a legjellemzőbb számlahasználati szokásaink figyelembevételével vizsgáljuk meg az egyes ajánlatokat! Ezután vegyük szemügyre a második éves kondíciókat is, hogy akciós időszak után érvényes díjak alapján is össze lehessen vetni a bankszámlaköltségeket.

A következő kalkulátor segít kiválasztani a számodra legolcsóbb bankszámlát!

 

Hirdetés

A megfelelő bankszámla kiválasztása bonyolult feladat, de egy jó döntéssel tízezreket spórolhatsz meg évente. A Bankmonitor.hu Bankszámla kalkulátora pontosan ebben segít, mert egyszerűen, egy kattintással összehasonlíthatod a számlacsomagokat: 14 bank ajánlatai egy helyen. De ez nem minden: a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötést kínál számodra.

A legjobb 0 Ft-os bankszámla ajánlatunk

Hirdetés