Tízszeres sebességgel fogynak az állampapírok

Tízszeres sebességgel fogynak az állampapírok
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2015-03-06 Frissítve: 2021-10-12
 

Amióta megemelte az Államkincstár az állampapírok kamatait, azóta jobban is fogynak. Éven belül 3%-ot fizetnek, míg a hosszabb távú papírok között találhatunk infláció felett 4%pontot fizető papírt is! Nem véletlenül pörögtek fel az állampapír-értékesítési számok: mára sokszor vonzóbb alternatívát nyújtanak az állampapírok a lekötött betéteknél.

Miután az Államkincstár februárban több állampapír után fizetendő kamatot is megemelt, a lakosságnak szánt állpapírok kereslete is megugrott. Januárhoz képest mintegy tízszer nagyobb mértékben, 72 milliárd forinttal növekedett a lakosság számára értékesített állampapírok állománya. Februárban a kamatváltoztatás miatt megfordult a Kamathozó Kincstárjegy állományának hét hónapja tartó csökkenése is. A legkeresettebb papír még mindig a Prémium Magyar Államkötvény, azon belül a 2020/I sorozat volt. Ha ránézünk a hozamokra, akkor nem lepődünk meg a növekedésen!

Kamatok


Éven belül

Az éven belüli papírok kamatozása 0,5%ponttal növekedett február során. Így az egy éves lejáratú Kamatozó Kincstárjegy 3%-os hozamával már vonzó alternatíva lehet a lekötött betétekkel szemben. Főként, ha figyelembe vesszük, hogy a forintos állampapírok után 6% EHO-t nem kell megfizetni, illetve ha idő előtt szükségünk van a pénzünkre, nem esünk el az egész kamattól.

Éven túl

Az éven túli mezőnyből jelenleg kiemelkedik a 2020-ban lejáró Prémium Magyar Államkötvény, a maga infláció feletti 4%-os kamatozásával. Sokan csak a jelenlegi kamatokat figyelik, márpedig hosszú távon nem biztos, hogy kifizetődő ez a taktika. Például jelenleg a Prémium Magyar Államkötvény 2018/J sorozata most 4,7%-os kamatot kínál. Viszont ez a 4,7% úgy jön ki, hogy infláció +3%. Mivel a 2014-es éves átlagos infláció negatív volt, így ennek a papírnak a kamatozása is 3%-ra csökken rövid időn belül (ahogy azt megfigyelhettük a 2019/K esetében).

Természetesen a Prémium Magyar Államkötvények mellett elérhetőek a Bónusz Magyar Államkötvények is. Ezek a papírok a rövid állampapírokhoz (Diszkont-kincstárjegyekhez, vagy röviden DKJ-khez) képest adnak kamatprémiumot, a futamidő függvényében 1,25%, 2% és 2,5%pontot (4-6-10 éves kezdeti futamidő).

Jó választás

Ha el tudunk szakadni a rövid futamidőktől, akkor jelentős kamatprémiumot kaphatunk azért, mert hosszabb időre nélkülözzük a pénzünket. Ha pedig mégis szükségünk van a befektetett összegre, akkor a másodpiacon minden állampapírt lejárat előtt is értékesíthetünk.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés