Több millió forintot takaríthat meg egy vállalkozás a kamatstop kiterjesztésével!

Több millió forintot takaríthat meg egy vállalkozás a kamatstop kiterjesztésével!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-10-23 Frissítve: 2022-10-24
 

A BUBOR-hoz kötött kamatozású céges kölcsönökre is kiterjesztik a kamatstopot 2023. június végéig, ami nagyságrendileg 2000 milliárd forint értékű hitelállományt érint. A Bankmonitor szakértőinek számítása szerint a döntés eredményeként több millió forint maradhat a vállalkozások zsebében.

A lakossági jelzáloghitelekre már 2022. év eleje óta érvényes a kamatstop, vagyis az érintett hitelek kamata nem emelkedhet egy meghatározott szint fölé. Nagy Márton október 22-ei bejelentése alapján a referencia-kamatlábhoz kötött kamatozású vállalkozói kölcsönöket is védeni fogja a jövőben a kamatstop intézménye. Vagyis az érintett vállalkozói hitelek kamata – és ezáltal a törlesztőrészlete – nem emelkedhet egy meghatározott szint fölé.

Mit lehet tudni a vállalkozói hiteleket érintő kamatstopról?

  • Várhatóan a referencia-kamatlábhoz kötött kamatozású céges hiteleket érinti a változás.
  • Az intézkedés november 15-én indul és várhatóan 2023. június végéig marad érvényben. Vagyis 8 hónapon keresztül kell kisebb törlesztőrészletet fizetni.
  • A hitelkamat meghatározásakor a 2022. június 28-án érvényes BUBOR értékéből indulnak ki, az érintett kölcsönök kamata jellemzően a 3 havi BUBOR értékéhez van kötve. A kérdéses mutató értéke június 28-án 7,77 százalék volt, míg a legutóbbi, október 21-ei értéke már 16,69 százalék volt. Jelen állapot szerint a kamatstop 8,92 százalékkal csökkenti a 3 havonta változó kamatozású vállalati kölcsönök kamatát.
  • A kamatstop automatikusan életbe lép, a cégeknek azt nem kell igényelniük.
  • Nagyságrendileg 60 ezer vállalkozásnak van ilyen típusú kölcsöne, az érintett hitelállomány 2000 milliárd forintra tehető.

A módosításról szóló kormányrendelet megjelenéséig minden részlet természetesen nem ismert.

Hirdetés

Hirdetés

Több millió forintot spórolhat egy vállalkozás a kamatstop miatt

De mégis mennyit nyerhet egy vállalkozás a kamatstoppal? A Bankmonitor szakértői két példán keresztül mutatják ezt be.

1. Egy vállalkozás 50 millió forint összegű folyószámlahitellel rendelkezik, a keret átlagos kihasználtsága 80%. A kölcsön kamata a 3 havi BUBOR értékéből és 4 százalék kamatfelárból áll.

2. Egy cég 100 millió forint összegű, 10 éves futamidejű beruházási hitellel rendelkezik, a kölcsönt havonta egyenlő részletekben fizeti vissza a vállalkozás. A hitel kamata a 3 havi BUBOR értékéből és 4 százalék kamatfelárból áll.

Az első esetben a vállalkozásnak 40 millió forint kihasznált keret után kell havonta kamatot fizetnie. A kamat mértéke a jelenlegi piaci viszonyok alapján 20,69 százalék lenne – a 16,69 százalékos BUBOR érték 4 százalékponttal megnövelve. Így a fizetendő havi kamat 689 667 forint. Ezzel szemben a kamatstop 8 hónapja alatt a kamat csupán 11,77 százalék lesz, emiatt a havi kamattörlesztés csupán 392 333 forint. A nyolc hónap alatt így 2,4 millió forintot spórolna a cég a kamatstop miatt.

A kamatstop hatása egy 50 millió Ft összegű vállalkozói folyószámlahitelnél

A második esetben a vállalkozás hitelének normál kamata szintén 20,69 százalék lenne, a hitelre ezen kamatszint alapján 1 978 524 forintot kell fizetni 10 éven keresztül minden hónapban. Ezzel szemben a kamatstop ideje alatt – a kedvezőbb 16,69 százalékos kamat miatt – 8 hónapon keresztül csupán 1 421 445 forint lenne a havi törlesztő. Vagyis 2023 június végéig 4,5 millió forintot spórolna a vállalkozás a kamatstopnak köszönhetően.

A kamatstop hatása egy 100 millió Ft összegű beruházási hitelre

Az jól látható, hogy a BUBOR-hoz kötött, piaci kamatozású vállalkozói hitelek esetében tényleg komoly hatása lehet már a 8 hónapos moratóriumnak is, a cégek több millió forintot takaríthatnak meg 2023. június végéig. Azt azonban meg kell jegyezni, hogy a kamatstop alatt is drágábbak lennének az érintett piaci hitelek, mint  a Széchenyi Kártya Program keretében igényelt támogatott kölcsönök.

Hirdetés
Hirdetés