Több százezer forintos megtakarítás cégeknek

Több százezer forintos megtakarítás cégeknek
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2014-12-15 Frissítve: 2021-10-21
 

A tranzakciós illeték bevezetése óta „pezseg az élet” a vállalati bankszámlák piacán. Először jelentősen megnőttek a vállalkozások bankköltségei, majd hosszú ideig a számlacsomagok drágulása jellemezte a piacot. A bankok közötti verseny hatására azonban olyan változások következtek be, amelyek számottevő díjcsökkenést jelentettek egyes bankok esetében.

Egy ilyen változó környezetben majdhogynem esélytelen a megfelelő számlacsomag kiválasztása, ezért elég valószínű, hogy rengeteg cég közel sem a számára optimális bankszámlával rendelkezik ma. Pedig a jó döntésnek komoly anyagi előnyei lehetnek! Már egy kisebb bankszámlaforgalommal rendelkező cég is akár 240.000 Ft-ot takaríthat meg évente. Nem beszélve a nagyobb forgalmú vállalkozásokról, ahol ez az összeg a 400.000 Ft-ot is meghaladhatja!

A költségek számszerűsítéséhez három képzeletbeli céget hívtunk segítségül. Ami közös bennük, hogy mindhárom társaság már több éves működési múlttal büszkélkedhet, egyébként bankhasználati szokásaikat illetően teljesen eltérőek. Vessünk egy pillantást az alábbi ábrára és nézzünk kicsit a számok mögé!

A teljes képhez persze elengedhetetlen, hogy milyen bankhasználati szokásokkal számoltunk, ennek részleteit ide kattintva tekintheted meg.

Igen komoly szélsőségeket figyelhetünk meg mindhárom esetben. A legjobb és a legrosszabb számlacsomag között havi 20-35 ezer Ft a különbség, amiből könnyen számszerűsíthető, hogy évente akár 240-420 ezer Ft többletköltsége lehet a vállalkozásnak.

A szélsőségeken túllépve sem túl rózsás a helyzet

Még a piaci átlaghoz képest is jelentős megtakarítás érhető el, ha a legjobb számlacsomagra vált a cég. Már a legkisebb bankszámla forgalommal rendelkező KATA-s vállalkozás is több mint 5 ezer Ft-ot takarít meg havonta. Ennél egy kicsivel többet (7 ezer Ft-ot) spórolhat az EVA-s vállalat, míg egy tipikus kisvállalat 11 ezer Ft-ot is megfoghat a bankköltségén. Ennek fényében, ha a piaci átlag körül alakul a vállalkozás havi bankköltsége, akkor is évente nagyságrendileg 60-130 ezer Ft-tal lehet beljebb a vállalkozás, ha bankszámlacsomag váltásra adja a fejét.

Óvatosan a piaci átlaggal!

Óvva intünk mindenkit, hogy a sorokat olvasva elégedetten dőljön hátra, nyugtázva, hogy a vállalati bankszámla fenntartási költsége a piaci átlag körül alakul, és ezért felesleges a váltásban gondolkodnia. Mégis miért? Minden kategóriánál a szóba jöhető számlák köre nagyságrendileg 60 db körül alakul, és kivétel nélkül kb. 40 db olyan számlát találunk, amelynek havi díja a piaci átlag alatt van.

Akkor kizárólag a legjobbal foglalkozzunk?

A racionalitás értelemszerűen ezt diktálja, viszont a gyakorlat azt mutatja, hogy a bankkal szembeni érzelmek sajnos erősen befolyásolják a bankszámlacsomag választást. Mit tegyünk, ha bárminemű fenntartásunk van a kategória győztessel szemben? Egyszerűen ugorjunk a következőre a szóba jöhető lehetőségek között! Ésszerű keretek között belefér, ugyanis még a piaci átlaghoz képest is nagyságrendileg 5-9 ezer Ft-ot spórolhatunk havonta, ha az öt legjobb ajánlat közül választunk. Arról nem is beszélve, ha a cég bankszámla fenntartási költségei jóval a piaci átlag felett vannak…

Akkor lássuk az éllovasokat!

Esetünkben a potenciális versenyzők körébe az AXA, a CIB, a Gránit, valamint a K&H Bank tartozik. A legolcsóbb ajánlatok viszont csaknem mindhárom esetben az AXA Bankhoz köthetőek. Egyetlen kivételt találunk, az 50 milliós árbevételű vállalkozásnál. Itt a CIB Bank Elektronikus számlacsomagja viszi a prímet, de szorosan követi az AXA Bank Vállalkozói számlája.

Azt tartsuk feltétlenül szem előtt, hogy a leírtak a jelenlegi helyzetet tükrözik. Ezt azért fontos kiemelni, mert a bankok időről időre átgondolják a céges ügyfeleknek szóló ajánlataikat (is), így egy korábban, a vállalkozás számára ideális csomagnál is bekövetkezhet olyan változás a díjazásban, amellyel már jelentős többletterheket könyvel majd el a cég, ha szemet hunyunk a számlakivonaton szereplő költségek felett. Ezért időről-időre feltétlenül ellenőrizzük, hogy a vállalkozás bankhasználati szokásainak leginkább megfelelő bankszámlacsomaggal rendelkezünk-e!

Nyilván nem egyszerű dolog az ideális bankszámla felkutatása. Főként, hogy amilyen színes a különböző vállalkozások tevékenysége, olyan változatosak a bankok kínálatában elérhető számlacsomagok is. A legfontosabb, hogy tisztán lássuk vállalkozásunk bankhasználati szokásait és alaposan gondoljuk át, hogy mit várunk el az ideális bankszámlától. Amint ezt tisztáztuk biztos, hogy a Bankmonitoron megtaláljuk a megfelelő számlacsomagot!

A legegyszerűbben pedig az alábbi kalkulátor segítségével kezdhetjük el az ideális számlacsomag felkutatását!

Bankmonitor
Sikeres kalkuláció!
Eredményeidet a lenti listában találod!

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés