Több „zöld” lakáshitelt házunk energiafelhasználásának csökkentésére!

Több „zöld” lakáshitelt házunk energiafelhasználásának csökkentésére!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2019-09-30
 

A  környezetvédelem egyre hangsúlyosabb szerepet kaphat az életünkben, és ez így is van rendjén, hiszen egy Földünk van csupán. A környezettudatosság a mindennapi életünk részévé kell váljon, nem maradhatnak ki pénzügyi, hitelfelvételi döntéseink sem. De hogyan támogathatnak, ösztönözhetnek minket a környezettudatosságra egy hitel kiválasztásakor?

Jutalmazhatják például azt, ha alacsony energiafelhasználású ingatlant építünk, vásárlunk, vagy ha ilyenné alakítjuk át meglévő lakásunkat. Az MNB honlapján megjelenő tanulmány alapján ugyanis az Európai Unióban az épületek „energiaszükséglete” teszi ki  az összes energiafelhasználás 40%-át, míg a lakások a teljes széndioxid-kibocsátás 36 százalékáért felelnek.

Ez köszönhető a nem megfelelő szigetelési és fűtési rendszereknek, elavult nyílászáróknak. A helyzetet jól mutatja a magyarországi ingatlanok megoszlása az energetikai besorolásuk alapján.

Az energetikai tanúsítvány alapján minden ingatlan kap egy besorolást, ami mutatja, hogy milyen az épület energiafelhasználási szempontból. AA++ a legkedvezőbb, JJ pedig a legrosszabb minősítés.

Az MNB kifejezett célja, hogy csökkenjen az ingatlanok energiafelhasználási igénye. Az egyik célravezető út ehhez az lenne, ha a bankok lakáscélú hitelek kamatából, egyéb költségeiből kedvezményt adnának, amennyiben kedvező energiaigényű lakás lenne hitelcélkén megjelölve.

Hirdetés

Hirdetés

Milyen pénzügyi előnyökkel járhat most egy korszerű lakás megvétele?

Jelenleg is elérhető már ilyen speciális lakáshitel a piacon. A banki gyakorlat azonban kifejezetten az energiafelhasználás hatékonyságát javító korszerűsítések megfinanszírozása esetén kínál különböző kedvezményeket – vagyis alacsony energiaigényű lakások vásárlásához, építéséhez még nincsenek kedvezményes banki konstrukciók.

Két típusa van az elérhető kedvezményeknek:

  1. Az induló költségek díjak átvállalásával, visszatérítésével – ezek kapcsolódhatnak akár az energiafelhasználás csökkenését alátámasztó dokumentumokhoz is – csökkentik kiadásainkat a bankok. Ezt a gyakorlatot követi a Budapest Bank ECO korszerűsítési hitele.
  2. Biztosíthatnak a bankok kamatkedvezményt a standard kondícióikból is a kedvezőbb energiafelhasználás elérésért cserébe. Ezt a gyakorlatot követi az UniCredit Bank „öko kedvezménye”.

Az viszont egységes, hogy a korszerűsítést követően az energiafelhasználás hatékonyságának javulását valamilyen módon igazolnunk kell, mégpedig általában energetikai tanúsítvány bemutatásával.

Egy ilyen korszerűsítés amellett, hogy valóban csökkentheti a károsanyag-kibocsátást, még pénzügyileg is előnyös lehet, hiszen növeli házunk értékét, sőt a rezsicsökkenésen és a hitelhez kapcsolódó kedvezményeken keresztül havi kiadásainkra is kedvező a hatása.

2 millió forint hitelösszeg esetében egy 0,5 százalékos kamatkedvezmény már 110 ezer forint megtakarítást eredményezne összességében 20 év alatt. Ha pedig az ingatlan FF energetikai besorolásból CC besorolásba kerül át a korszerűsítést követően, akkor évente 123 ezer forinttal csökkenhet a rezsiköltségünk. Ha alacsony a hitelösszeg, vagy gyorsan szükség lenne a pénzre, akkor akár személyi kölcsönből is finanszírozható egy felújítás, korszerűsítés.

Megnézheted, hogy számodra melyik hitel lehet a legkedvezőbb lakáshitel az alábbi kalkulátorral.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

A Magyar Nemzeti Bank szándéka, hogy ezekre a korszerűsítési céloka – nyílászázó csere, szigetelés, fűtéskorszerűsítés, megújuló energia felhasználása stb. – további hitelkedvezmények kerüljenek bevezetésre.

Egy korszerűsítésre jelenleg elérhető kedvezmények, támogatások

Most is vannak olyan a lakáshitelekhez egyáltalán nem kapcsolódó támogatások, melyeket korszerűsítésre lehet igényelni.

1. A falusi CSOK korszerűsítésre

A falusi CSOK igényelhető meglévő lakásunk korszerűsítésére is – vagy akár vásárlással egy időben történő korszerűsítésre. Az elvégezhető munkálatok pontosan nevesítve vannak, ugyanakkor nincs meghatározva a korszerűsített lakás energiaszükségletére semmilyen elvárás. Ez a lehetőség egy a gyermekek után járó támogatás, elődleges célja pedig a lemaradó vidéki települések elnéptelenedésének megállítása. A Bankmonitor csok kalkulátorával ellenőrizheted, hogy jogosult vagy-e a családok otthonteremtési kedvezményére, ITT pedig azt nézheted meg, hogy az ingatlanod a Falusi csok szempontjából preferált településen van-e.

2. Lakáskorszerűsítési pályázatok

Jelenleg vannak különböző pályázatok melyekkel pénz kaphatunk – akár kamatmentes kölcsönként, akár vissza nem térítendő támogatásként – meglévő lakásunk, családi házunk korszerűsítésére. Ha szeretnénk lakásunk energiafelhasználásának hatékonyságán javítani, akkor mindenképpen érdemes lehet a megfelelő lakáshitel kiválasztása mellett szétnézni a piacon, hogy milyen feltételekkel mekkora támogatásokat kaphatunk különböző pályázatokon keresztül.

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés