Tömni kezdték a magyarok az önkéntes nyugdíjpénztárakat

Tömni kezdték a magyarok az önkéntes nyugdíjpénztárakat
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2016-02-09
 

Bár Magyarországon továbbra is relatíve kevés ember rendelkezik önkéntes nyugdíjpénztárral, akiknek van, azok látszólag elégedettek, hisz egyre több pénzt fizetnek oda be. Tavaly a tagok 10% körüli mértékben növelték egyéni befizetéseiket és már 65 milliárd forintnál is több pénzt tettek be. A 65-ből 12 milliárdot az Aegon Önkéntes Nyugdíjpénztárban helyeztek el.

2015 végén mintegy 1.1 millió magyarnak volt önkéntes nyugdíjpénztára és tavaly 65 milliárd forintnál is többet fizettek oda be a tagok. Bár a létszám nem bővült érdemben, a befizetések igencsak meglódultak: 10% körüli ütemben emelkedtek.

A 65-ből kb 26 milliárd a negyedik negyedévben érkezett be, amiből látszik, hogy a legtöbben továbbra is év végén fizetnek be a nyugdíjszámlájukra, hogy „utolsó pillanatban” még igénybe vehessék a 20%-os állami támogatást (adójóváírást).

Hirdetés

Hirdetés

Bölcs dolog befizetni az önkéntes nyugdíjpénztárba

A 65 milliárd forint saját befizetésen felül a tagok még cafeteria keretében is kaptak a munkáltatójuktól csaknem 40 milliárd forintot az év folyamán. Így a teljes befizetés 100 milliárd felett volt. Az önkéntes nyugdíjpénztárakban az egy főre jutó vagyon ezzel meghaladja az egymillió forintot.

Mivel egyértelmű, hogy a magyar nyugdíjrendszer hosszú távon fenntarthatatlan, a Bankmonitor szerint bölcsen tették a tagok, hogy ilyen nagy mértékben növelték a befizetéseiket. Kívánatos lenne, hogy a taglétszám is újra emelkedni kezdjen. Ha bárki kíváncsi, hogy milyen nyugdíj kiegészítést lehet elérni önkéntes nyugdíjpénztárral, használja bátran a Bankmonitor alábbi kalkulátorát, segíteni fog a tájékozódásban.

Kérd részletes
eredményeidet email-ben!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
Ft
Bankmonitor
0 Ft
ennyi pénzed lesz
mire nyugdíjba mész
A részletes eredményedet
e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

Szeretnéd megtudni:
  • Hogyan lesz ennyi pénzed nyugdíjas éveidre?
  • Hogy melyik számodra a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ?
  • Illetve, hogy mennyi állami támogatást kaphatsz?
Bízd magad független szakértőinkre!

Nagyot nőtt az Aegon

2015-ben rekordot döntött az Aegon Önkéntes Pénztár, fennállása óta eddig még nem volt akkora a tagdíjbevétele, mint a tavalyi évben. Az éves tagdíjbevétel 2015-ben meghaladta a 12,4 milliárd forintot, ami 1,5 milliárd forinttal több az előző évhez képest.

Az Aegon Önkéntes Pénztár közel 180 ezer fős tagságával és 146 milliárdos vagyonával Magyarország harmadik legnagyobb pénztára.

A növekedés egyik oka a szolgáltató szerint, hogy a tagok egyre tudatosabban gondolnak a nyugdíjas éveikre így évről évre nagyobb összeget takarítanak meg. Az egyéni befizetések az elmúlt években jelentősen növekedtek (16-19%), továbbá 2015-ben pozitív fordulat az is, hogy hosszú idő óta először a vállalatok több (9%-kal) nyugdíjpénztári hozzájárulást fizettek a munkavállalóik részére.

További ok a növekedés mögött, hogy az önkéntes nyugdíjpénztári befizetések után is igénybe vehető a 20 százalékos adó-visszatérítés. A tagdíjbefizetések az Aegonnál is ugrásszerűen növekednek az év végén: tavaly az utolsó negyedévben, az adóhajrában érkezett be az egyéni tagdíjbefizetések 38%-a, közel 2,5 milliárd forint.

„Örömmel tapasztaljuk, hogy az önkéntes megtakarítások érdekében folytatott figyelemfelhívó kampányunk egyre több emberhez ér el, és a lakosság mellett a vállalatok is ismét foglalkoznak a nyugdíj-megtakarításokkal” – mondta el Ludvai Judit, az Aegon Magyarország Pénztárszolgáltató Zrt. vezérigazgatója. „Sokan felismerték az egyértelmű előnyeit ennek a megtakarítási formának, mi pedig igyekszünk minél könnyebbé tenni számukra a befizetéseket. Ezért 2015-ben elindítottuk a bankkártyás fizetés lehetőségét, amelyet szép számmal vettek igénybe tagjaink az online rendszeren keresztül.”

Jók voltak a hozamok is

A lassuló világgazdaság miatt növekvő kockázatok ellenére a portfóliók mindegyike inflációt jelentősen meghaladó hozamot produkált, mert a jól teljesítő kötvénypiacok, különösen a hazai kötvények ellensúlyozták a kockázatos eszközök vegyes teljesítményét.

Önkéntes nyugdíjpénztár hozam

Az Aegon Önkéntes Pénztár legjobban teljesítő alapja ismét a Klímaváltozási lett, amely az elmúlt években piacvezető volt. Az Aegon a pénztártagok nagy részének (70%) megtakarításán több mint 4 százalékos hozamot ért el.

Érdemes a befektetéseket nagyobb, 10-15 éves időtávlatban is megvizsgálni, ekkor is azt látjuk, hogy az Aegon Önkéntes Pénztári tagok vagyona minden esetben jelentősen, az infláció felett nőtt. A Szakértői Abszolút hozam és a Klímaváltozási Alapok ugyan még csak 7 teljes évet zártak, de ezen időszak alatt 8,49%/10,77% hozamot értek el, ami jelentős (5,69% és 7.97%) infláció feletti hozamot jelent.

Önkéntes nyugdíjpénztár hozamráta

Hirdetés
Hirdetés