Törlesztési moratórium: jó hírt kaptak az építési hitelek adósai

Törlesztési moratórium: jó hírt kaptak az építési hitelek adósai
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2020-05-11
 

A jogszabály alapján a 2020. március 18-ig folyósított hitelösszegekre érvényes a hitelmoratórium, ezekre nem kell fizetnünk semmit az év végéig. De mi a helyzet azokkal az építési hitelekkel, amelyeknek egy részét már folyósították a március 18-ig, míg a hátralévő összeget a moratórium ideje alatt kérné az adós? Az MNB iránymutatása még a jogszabálynál is kedvezőbb lehet számukra.

A törlesztési moratórium ideje alatt – március 19-től december 31-ig – nem szükséges meglévő hitelünk havi törlesztőrészletét megfizetnünk. Ennek egyik feltétele, hogy a kölcsönt bankunk kifolyósítsa 2020. március 18-ig. Elképzelhető azonban olyan eset, hogy a kölcsönösszegnek csak egy részét kaptuk meg a kérdéses határidőig.

Miért különleges az építési hitel?

A lakáshitelek egy speciális fajtája az építési hitel, melynél egy új családi ház, lakás építését finanszírozhatjuk meg részben hitelből. Általában az építési hitelt nem kapjuk meg a banktól egy összegben, hanem az építkezés előrehaladtával, a megfelelő készültségi fok elérésekor folyósítja a bank az aktuális soron következő részletet.

Éppen ezért előfordulhat az is, hogy a kölcsönt még csak részben folyósította a pénzintézet számunkra 2020.03.18-ig, a fennmaradó részre viszont még az idei évben szükségünk lenne. Ebben az esetben a jogszabály alapján csak a március 18-ig lehívott összegre lenne érvényes a törlesztési moratórium, a később, vagyis a szüneteltetés alatt kifizetett összegekre már nem.

Hirdetés

Hirdetés

Mit mond az MNB?

A jogszabály alapján a hitelmoratórium csak a március 18-g folyósított kölcsönösszegekre terjed ki. A jegybank állásfoglalása alapján azonban jó gyakorlat lenne, ha építési hiteleknél a törlesztés szüneteltetése kiterjedne a moratórium ideje alatt folyósított összegekre is. Ez a megoldás kedvező lenne az adósoknak, és egységesen lehetne az építési hitelek egyes hitelrészeit is kezelni.

Ez természetesen csak egy iránymutatás, kíváncsian várjuk, hogy az egyes bankok tényleges gyakorlata mennyire fog igazodni ehhez.

Elképzelhető, hogy a határidő előtt kötöttünk szerződést, a folyósításra azonban csak később került sor. Ezekre a lakáshitelekre érvényes a moratórium?

Abban az esetben sem érvényes a moratórium a hitelünkre, ha a szerződéskötés már március 19-e előtt megtörtént, de a kölcsönt nem folyósította a pénzintézet a jogszabályban foglalt határidőig. A Magyar Nemzeti Bank állásfoglalása alapján sem érvényes ezekre a kölcsönökre a fizetés szüneteltetésének intézménye.

A szerződéskötés dátuma és a folyósítás időpontja között jelentős idő – akár több hónap – is eltelhet egy lakáshitel esetében. Ez inkább új építésű lakások vásárlásakor fordulhat elő, melynél a hitelszerződés aláírása sok esetben már a használatbavételi engedély és az albetétesítés előtt megtörténhet, ezek pedig gyakran feltétele a folyósításnak. Ugyanakkor egy használt lakás vásárlásánál is előfordulhat, hogy valamelyik folyósítási feltétel teljesítése nehézségbe ütközik, emiatt is elhúzódhat a pénz kifizetése. 

Ugyanakkor az MNB jó gyakorlatnak tartja, ha olyan hitelkönnyítési lehetőségeket dolgoznának ki a bankok az ilyen hitellel rendelkező adósok számára, amelyek hatása megegyezik a törlesztési moratóriuméval. Ezáltal, ha az adósok bajba kerülnének, akkor kérésükre a pénzintézet biztosítani tudná a törlesztési kötelezettség felfüggesztését. Kíváncsian várjuk, hogy milyen tényleges lehetőségei lesznek ezeknek az adósoknak az egyes bankoknál.

A fizetési szüneteltetéssel kapcsolatban minden lényeges információt megtalálsz a Bankmonitor törlesztési moratórium oldalán. Ha pedig arra vagy kíváncsi, hogy milyen hatással lenne a hitelmoratórium kölcsönödre akkor használd az alábbi kalkulátort.

Törlesztési moratórium kalkulátor
Bankmonitor

 

 

Hirdetés
Hirdetés