Törlesztésvédelem: a kiszámíthatatlan jövő ellen

Törlesztésvédelem: a kiszámíthatatlan jövő ellen
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-03-04
 

Nehéz előre megjósolni milyen mértékben és mennyi ideig fogja Magyarország gazdaságát hátrányosan érinteni az orosz ukrán háború. A gazdasági pénzügyi szankciók nemcsak az orosz tulajdonú vállalatokra hatnak negatívan, de az elhúzódó konfliktus rosszul érinthet jó pár hazai vállalatot is. Ha hitelt veszel fel most igazán gondolnod kell a törlesztésvédelemre.

A járvány hatását még ki sem hevertük és máris itt az újabb probléma. A gazdasági kapcsolatokat érintő korlátozások, a keleti export leállása jó pár vállalatot érinthet közvetve vagy közvetlenül.

A munkahely elvesztés nemcsak háborús helyzetben lehet reális veszély, de ilyenkor a gazdaság működése még kevésbé kiszámítható, mint békeidőben. A konfliktus hatása a magyar gazdaság egészére és a munkahelyedre is hatni fog valamilyen módon.

Nem kell feltétlenül csődbe mennie a vállalatodnak, ahol dolgozol ahhoz, hogy elveszítsd az állásodat. Elegendő, ha a csökkenő kereslet, a piac beszűkülése következtében kevesebb a vállalat bevétele, amely létszámleépítést von maga után. A bérköltség általában komoly tételt jelent egy vállalat mérlegében, így a bajba jutott cég előbb utóbb elbocsátásokra kényszerülhet.

Hirdetés

Hirdetés

Milyen helyzetben nyújthat védelmet egy biztosítás, ha hiteled van?

Hitel felvételkor érdemes végiggondolnod, hogy milyen veszélyek fordulhatnak elő a futamidő alatt, amivel szembe kell majd nézned. Ez lehet hosszú időszak is, így nemcsak a pillanatnyi helyzetedet kell felmérned, hanem előre is kell gondolkoznod. Minél hosszabb ez az időszak annál kevésbé lehet megjósolni, hogy mi történhet veled. A pandémia és a jelenlegi háború is kiszámíthatatlanul szakadt a nyakunkba, vagyis nem tudhatod, mi jöhet még.

Munkahely elvesztése

Mivel te vagy a családfenntartó és a hitel visszafizetéséről is neked kell gondoskodnod, így elsősorban azt kell figyelembe venned, hogy mi történhet veled, milyen életpályát futsz majd be, mire az utolsó törlesztőrészlet is visszafizetésre kerül.

Most van egy jó állásod és úgy tűnik a karriered is biztosítva van? Ez a jelenlegi helyzetedből nézve biztosan így is van, de ha mondjuk 10 évre veszel fel egy lakáshitelt, akkor abban, hogy 10 év múlva hol és mit fogsz dolgozni már nem lehetsz annyira biztos.

Ha a hiteled mellé egy törlesztésvédelmi biztosítást is vásárolsz, abban van olyan szolgáltatás, amely átvállalja a törlesztőrészletek fizetését 4 hónapra. Ez a fedezet két évente egy alkalommal vehető igénybe.

Keresőképtelenség

Ha komolyabban megbetegszel, vagy baleset ér nem tudsz majd pénzt keresni. A táppénzből nem lesz könnyű a törlesztőrészleteket fizetni. A törlesztésvédelmi biztosítás keresőképtelenségi fedezete két hónap betegállomány után akár négy hónapig is fizeti a törlesztést helyetted. Ezt a szolgáltatást is kétévente tudod igénybe venni.

Ha baleset ér, és több mint 10 nap kórházi ápolásra szorulsz a biztosító fizeti a törlesztést helyetted a kórházi ápolás időszakában, ami legfeljebb 4 hónap lehet.

Egészségkárosodás, munkaképesség csökkenés

Ha olyan komoly baleset ér, és az egészségkárosodásod 50 százaléknál nagyobb mértékű, a tőketartozásodat a biztosító kifizeti helyetted. Ugyanez történik akkor is, ha teljes és végleges a munkaképességed csökkenése. Ebben az esetben már nem számít, hogy baleset vagy betegség miatt nem tudsz dolgozni.

Haláleset

A családról való gondoskodás legfontosabb pontja számodra az, hogy mi fog történni velük, ha te már nem leszel. A törlesztésvédelmi biztosítás ebben a tragikus helyzetben a hitel visszafizetését megoldja helyettük, legalább ezt a terhet leveszti a vállukról.

A védelem ára

Tudnod kell, hogy ezek a szolgáltatások egy termék részei. Nem kell külön megvásárolnod őket, hanem egy csomagban kapod, ha egy törlesztésvédelmi biztosítást kötsz.

A biztosítás havi díjának alakulását az alábbi ábra mutatja.

Törlesztésvédelmi biztosítás havi díja a törlesztőrészlet arányában

Láthatod, hogy a biztosítási védelem, amely magába foglalja az összes fent felsorolt szolgáltatást, egyik esetben sem teszi ki a törlesztőrészlet 6 százalékát sem. A díj nagysága a teljes futamidő alatt azonos, független az életkorodtól. A szerződés megkötésekor nincs kockázatelbírálás, egészségi felmérés.

Nagyon fontos, hogy tudd, a törlesztésvédelmi biztosítás és a hitelszerződés megkötésének nem kell egybeesnie. Ha már van hiteled, bármikor megkötheted mellé ezt a biztosítást. A Bankmonitor kalkulátorának segítségével te is összehasonlíthatod, hogy egy hitelfedezeti életbiztosítás díja és a törlesztésvédelem díja milyen különbséget mutat.

Bankmonitor
Kiszámoljuk mennyibe kerül
a családod védelme

Hitelfedezetre kínálunk megoldást!
év
Ft
Bankmonitor
Az igényelt biztonság díja
éves szerződés esetén
havi díjtól
Beállításaid alapján ilyen kondiciókkal
érhető el a biztosítási védelem
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el
  • Pontosan milyen védelmet kapsz ezen összegért? Hogyan működik?
  • Milyen esetben kapod meg a kifizetést a biztosítótól?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A részletes eredményeket megküldtük az e-mail címedre!
Ha nem találod az e-mailünket, nézd meg a levélszemét (spam) mappában is!

Hogyan segíthet a Bankmonitor?

A jelenlegi, nem túl ígéretes gazdasági helyzetben egy hitelfelvétel kockázatát úgy tudod legjobban csökkenteni, ha egy törlesztésvédelmi biztosítást is vásárolsz hozzá. A munkahely elvesztésének kockázata a hosszútávú hitelszerződések futamideje alatt nem megjósolható. A munkanélküliségi kiegészítő biztosítás segítséget nyújthat abban, hogy ez a veszély ne okozzon túl nagy anyagi megterhelést.

Tanácsadóink tájékoztatnak a részletekről, segítenek a szerződés megkötésében, hogy te és a családod biztonságban legyél a teljes futamidő alatt.

Regisztrálj az oldalunkon a biztonságért!

Hirdetés
Hirdetés