Tovább vágta az MNB a jegybanki alapkamatot

Tovább vágta az MNB a jegybanki alapkamatot
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2024-07-23
 

A jegybank mai döntésével 2024. július 24-től 25 bázisponttal mérséklődik az alapkamat, az irányadó kamatszint ezzel 6,75% lesz. A kamatvágás tehát kis lépésben, de tovább folytatódott. Ilyen kamatokkal, hozamokkal már több helyen is találkozhatunk a magyar gazdaságban.

Az MNB mai döntése alapján 2024. július 24-től 6,75% lesz a jegybanki alapkamat. Ezzel a lépéssel 25 bázisponttal csökken az irányadó kamatszint a holnapi naptól.

Az alapkamat csökkentésével egy időben a kamatfolyosó két szélén is vágott a Magyar Nemzeti Bank:

  • A kamatfolyosó aljának tekinthető O/N jegybanki betét kamata 5,75% lesz július 24-től.
  • A kamatfolyósó felső szélét jelentő O/N fedezett hitel kamata pedig 7,75% lesz a holnapi naptól.

A jegybanki alapkamat nem sokat jelent egy átlagembernek. Érdemes inkább azt megnézni, hogy az irányadó kamatszinthez képest jelenleg hol helyezkednek a hitelkamatok, betéti hozamok és a főbb pénzpiaci mutatók.

Hirdetés

Hirdetés

Hol vannak a lakossági hitelkamatok az alapkamathoz képest?

A személyi kölcsönök kamata fokozatosan csökken, de még mindig érdemben meghaladják az alapkamatot. Jelenleg a legolcsóbb személyi hitel kamata vállalt feltételektől függően 10,69-10,79% körül alakul. Ehhez képest az alapkamat már 6,75%-os szinten jár.

A lakáshiteleknél az utóbbi időben – főleg az önkéntes THM plafon kivezetése miatt – inkább kamatemeléseket láthattunk. Ettől függetlenül a legolcsóbb lakáshitelek kamata még mindig az alapkamat alatt van. A legkedvezőbb legalább 10 évig fix kamatozású lakáscélú jelzáloghitelek kamata 6,25%-tól indul, ez fél százalékponttal elmarad az irányadó kamatszinttől.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.

A megadott hitelösszeg, futamidő és jövedelem kombinációra nem találtunk megfelelő ajánlatot.

De ne aggódj, megtaláljuk a hiteled!

Tudd meg néhány kattintással, hogy mennyi lakáshitelt kaphatsz. Kisebb hitelösszegre, hosszabb futamidőre vagy extra bevont jövedelem mellett megtalálod a megfelelő hitelt a kiszemelt ingatlan megvásárlására.

Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

A lakossági hitelek ára a banki forrásköltségek alakulásától függ. Leegyszerűsítve azoktól a hozamszintektől, amelyeken  a bankok beszerezhetik a pénzt. Ezen hozamszinteket az állampapírhozamok, illetve a bankközi hozamok – hosszú futamidő esetén ezt BIRS mutatónak szokták nevezni – írják le.

  • Az 5 éves futamidejű állampapír referenciahozam nagysága 6,15%, a hasonló futamidejű BIRS értéke 5,77%
  • A 10 éves futamidejű állampapír referenciahozam nagysága 6,50%, a hasonló futamidejű BIRS értéke 6,05%
  • A 20 éves futamidejű állampapír referenciahozam nagysága 6,51%, a hasonló futamidejű BIRS értéke 6,13%

Mindegyik mutató értéke jelenleg az alapkamat alatt van. Ami pedig jó hír, hogy az év eleji emelkedést követően végre ezen mutatók nagysága is mérséklődik. (Egy hónap alatt nagyságrendileg 50 bázispontos csökkenést láthattunk a forrásköltséget leíró mutatókban.)

Fontos
Ezek alapján a személyi hiteleknél akár újabb minimális kamatcsökkenés is jöhet, míg a lakáshiteleknél a kamatplafon végét követő drágulásoknak vége lehet. (Legfeljebb az alacsonyabb jövedelmű, kisebb hitelösszeget igénylőknél várható még minimális kamatemelés.)

Mi a helyzet a betétekkel, állampapírokkal?

Az állampapír referenciahozamokról már beszéltünk, külön szót érdemelnek azonban a lakossági állampapírok is.

  • A FixMÁP egy 3 éves futamidejű, fix kamatozású befektetés, az éves kamatszint 7%.
  • A MÁP Plusz új sorozata 5 éves futamidejű, a kamat a futamidő alatt folyamatosan emelkedik. Az éves átlagos hozam az 5 év alatt 6,73%.
  • Az inflációkövető prémium állampapír aktuális éves kamata 7,9%. Az első periódust – évet – követően a kamat az infláció alakulásának megfelelően módosulhat.
  • A bónusz állampapír 2027-ben lejáró rövidebb sorozatának aktuális kamata évi 8,37%, a hosszabb 2029-ben lejáró konstrukció aktuális éves kamata 8,13%. (Ez utóbbi azonban a napokban csökkenni fog.) Ezen papírok kamatai ugyanakkor negyedévente módosulhatnak.
Jó tudni
Ezen állampapírok kamata jelenleg az alapkamat felett található. Sőt egyes konstrukcióknál az aktuális magas hozamszint hosszabb időtávon is biztosított.

A betéteknél alapesetben igen alacsony kamatokkal találkozhatunk. Csak a kisebb pénzintézetek standard ajánlatai közelítik meg az új alapkamat nagyságát, de az 5,0-6,5 százalékos éves kamatszint még mindig elmarad az alapkamat nagyságától.

Ugyanakkor vannak olyan speciális feltételeket elváró ajánlatok, ahol a kamat meghaladhatja az irányadó kamatszintet. De itt a bankok vagy új pénz bevonását várják el – növelni kell a banknál lévő megtakarítási állományt -, vagy egyéb befektetési formák indítását kérik a befektetőtől.

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés