Tőzsde, ingatlan, Bitcoin: melyikkel nyerhettél a legtöbbet 10 év alatt?

Tőzsde, ingatlan, Bitcoin: melyikkel nyerhettél a legtöbbet 10 év alatt?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2024-10-15
 

Kiszámoltuk, hogy mekkora hozamokat lehetett elérni a különböző befektetésekkel az utóbbi 10 év során. Lássuk, mivel nyerhettél a legtöbbet!

Amióta világ a világ, a befektetők egyik fő döntési szempontja nyilvánvalóan az, hogy mekkora hozamot tudnak realizálni egy adott befektetésen. Természetesen nem kizárólag ez számít, hasonlóan fontos lehet például az is, hogy mekkora a kockázata a kiválasztott befektetésnek. Aki viszont több évtizedre fektet be, őt nem feltétlenül zavarja a rövid távú árfolyam-ingadozás, így főként arra tud koncentrálni, hogy a vagyona minél erőteljesebben növekedjen. De vajon milyen befektetésekkel a legjobbak az esélyeink, ha magas hozamot szeretnénk elérni?

Milyen fő eszközökbe lehet befektetni?

Befektetés alatt rendkívül sok mindent lehet érteni, de a hagyományos eszközosztályokra szorítkozva főként az ingatlanra, a „kamatozó” eszközökre (kötvények, bankbetétek), valamint a részvények csoportjára érdemes figyelmet fordítanunk. Ezenkívül olyan „egzotikus” eszközök is egyre nagyobb teret hódítanak, mint a kriptodevizák, ezért a mostani elemzésben a Bitcoin múltbeli teljesítményére is kitérünk.

Hirdetés

Hirdetés

Miért fontos hosszú időtávon vizsgálni a hozamokat?

Kezdő befektetők gyakran alkalmazzák azt a megközelítést, hogy 1-2 hónapos időtávon vizsgálják egy adott eszköz teljesítményét. Ha például vásároltak egy részvényt, és 1 hónap elteltével érdemi árfolyam-növekedést tapasztalnak, akkor úgy vélhetik, hogy eredményesen választottak. Ezzel szemben a rövid távú veszteségtől keserű csalódás töltheti el őket, és akár meg is válhatnak a részvénytől.

Fontos azonban, hogy a befektetések világában főként a hosszú időtávú adatsorok alapján lehet erős következtetéseket levonni. Ennek oka a – sokszor félreértett – nagy számok törvénye: minél több évet ölelünk fel a vizsgálat során, annál valószínűbb, hogy a kiugróan jó vagy rossz időszakok „semlegesítik egymást”, így végül az adott befektetés tényleges hozampotenciáljához közeli eredményt láthatunk.

Jó tudni
Egy egyszerű példával élve: a leggyakrabban említett amerikai tőzsdeindex (S&P500) 2022-ben 19%-os zuhanást produkált. Aki csak ezt az egy évet szemléli, arra a következtetésre juthat, hogy egy amerikai részvényportfólió nem tekinthető jó befektetésnek. Ha azonban a mából 5 éves időtávra tekintünk vissza, akkor – a rövid távú ingadozások ellenére – a tőzsdeindex 95%-os növekedését láthatjuk, ami 14%-os évesített dollárhozamnak felel meg. Ráadásul ezt a hozamot tovább növelik a tőzsdeindexben szereplő részvények által rendszeresen kifizetett osztalékok, sőt, a forintban számoló magyar befektetők a forintgyengülés következtében is többlethozamot könyvelhetnek el.

Mekkora hozamokat lehetett elérni az elmúlt 10 évben?

Mostani elemzésünkben a 2014. január 1-től 2024. október 7-ig tartó, azaz bő 10 éves időszakra nézve vizsgáltuk a különféle befektetések teljesítményét. Feltételeztük, hogy egy befektető 2014-ben rendelkezett 10 millió forint kezdőtőkével, amelyet befektethetett kötvényportfólióba, magyar és amerikai részvényekbe, magyar lakóingatlanba vagy akár Bitcoinba is. Lássuk, melyik eszköz termelte a legjobb hozamokat!

Kötvényalapok: csak hozták a kötelezőt

A kötvények teljesítményének vizsgálatához három népszerű magyar kötvényalap átlagos hozamát vettük szemügyre, azaz úgy számoltunk, mintha a befektető egyenlően elosztotta volna közöttük a 10 millió forintos kezdőtőkéjét. A kötvényalapok olyan befektetési alapok, melyek túlnyomórészt kötvényekben, azon belül is főként államkötvényekben helyezik el a rájuk bízott pénzeket.

Tíz éves időtávon az elemzett kötvényalapok együttesen 13,36 millió forintra tudták növelni a kezdőtőkét, ami 2,7%-os évesített hozamnak felel meg. Ez nagyjából megegyezik azzal a teljesítménnyel, amit a kötvényektől elvárhatunk: alacsony kockázattal működnek, de cserébe szerény hozamot is szoktak megtermelni.

Fontos
Ugyanez idő alatt az évesített infláció 4,9% volt, vagyis a kötvényalapok még a fogyasztói áremelkedéssel sem tudtak lépést tartani.

Mekkora összegre hízott 10 millióFt kezdeti befektetés 2014. óta?

Ingatlan: aranytojást tojó tyúknak bizonyult!

Felettébb csinos hozamot érhetett el az, aki 10 millió forintot befektetett egy lakóingatlanba. A Magyar Nemzeti Bank lakásárindexe szerint 2014-től 2024. első negyedévéig 10 millió forintról 36,60 millió forintra hízott a tőke, amennyiben a befektető egy magyar lakóingatlant vásárolt belőle. (2024. első negyedévénél frissebb adat még nem elérhető.)

Ez a növekmény 12,8%-os évesített hozamnak felel meg, a befolyt bérleti díjak figyelembe vétele nélkül! Ha a bérleti díjakkal is számolnánk, akkor természetesen még magasabb nyereség adódna. Korábbi elemzésünk szerint a 2015-től 2023-ig terjedő 9 évben rendkívül magas, 20%-ot is meghaladó tőkearányos megtérülést (hozamot) realizálhattak a befektetők, amennyiben egy budapesti ingatlant vásároltak meg, hosszú távú kiadás céljából.

Magyar részvények: stabil kétszámjegyű hozamot termeltek

A magyar részvények teljesítményét a budapesti tőzsdeindexet (BUX) követő befektetési alap, a „BUX ETF” hozamával szemléltettük. Aki nem szeretne egyedi részvények válogatásával és adásvételével foglalkozni, mégis részvénykitettségre vágyik, ő elhelyezheti a pénzét egy ilyen típusú tőzsdei befektetési alapban. Így egy előre összeállított, jól diverzifikált részvényportfólióval (befektetési kosárral) fog rendelkezni, melynek hozama attól függ, hogy a kosárban szereplő magyar részvények miként teljesítenek.

A BUX tőzsdeindexet követő befektetési alap a vizsgált időszakban 37,06 millió forintra tudta növelni a 10 milliós kezdőtőkét, azaz évente átlagosan 12,9%-os hozamot termelt meg. (Ebben az osztalékok hatása is szerepel, hiszen a BUX ETF nem kifizeti az osztalékokat, hanem visszaforgatja önmagába, így ez a tényező is növeli az alap árfolyamát.)

Amerikai részvényportfólió: a hagyományos eszközök királya lett

A fentebb már említett amerikai tőzsdeindex, az S&P500 hozama ugyancsak lekövethető oly módon, hogy a befektető megvásárol egy indexkövető befektetési alapot. Ezáltal egyetlen tranzakcióval 500 amerikai vállalatban szerezhet kitettséget, és a befektetés tartása révén részesedhet azok hozamából. Az amerikai részvénypiac hozamát egy ilyen befektetési alappal („SXR8 ETF”) szemléltettük.

A vizsgált befektetési alap árfolyama 2014. év eleje óta csaknem ötszörösére (4,58-szorosára) növekedett, ami 15,2%-os évesített növekedést takar. Mivel forintban kifejezett hozamot szeretnénk látni, ezért ehhez még hozzá kell számolni a forint gyengülésének hatását is. Ez tovább növeli a befektetés hozamát: a vizsgált időszakban a kezdeti 10 millió forint kb. 61,71 millió forintra nőtt, tehát évente átlagosan 18,4%-os nyereséget lehetett elérni az amerikai részvénykosárral.

Bitcoin: milliárdos lehetett, aki jól spekulált!

A hagyományos eszközosztályokon túlmenően említést érdemel az első számú kriptodeviza, a Bitcoin is, amely elképesztő szárnyalást produkált a vizsgált időszakban. 2014-ben még alig 169 ezer forint volt a Bitcoin árfolyama – ez az érték mostanra 22,8 millió forintra változott! Eszerint a kezdeti 10 millió forintos befektetés bő 10 év leforgása alatt 1,35 milliárd forintra (!) hízott, feltéve, hogy a spekulánsnak volt annyi lélekjelenléte, hogy mindvégig megtartsa ezt a kitettséget. Ez a növekedés 57,7%-os évesített hozamot ad eredményül.

De azt sem szabad elfelejteni, hogy a 10 éven keresztüli Bitcoin-kitettség őrületes pénzügyi (és érzelmi) hullámvasúttal ért fel. Ha minden évben csak a január eleji adatokat nézzük, az alábbiak szerint változott a 10 millió forintnyi Bitcoin-befektetés értéke:

  • 2014. január: 10,0 millió Ft
  • 2015. január: 4,5 millió Ft
  • 2016. január: 7,4 millió Ft
  • 2017. január: 17,9 millió Ft
  • 2018. január: 229,1 millió Ft
  • 2019. január: 65,5 millió Ft
  • 2020. január: 121,7 millió Ft
  • 2021. január: 558,2 millió Ft
  • 2022. január: 891,1 millió Ft
  • 2023. január: 371,4 millió Ft
  • 2024. január: 904,9 millió Ft.

Ez a rövidke adatsor önmagában is látványosan megmutatja, hogy mire képes egy kriptodeviza. Egy év alatt könnyedén a sokszorosára is nőhet az árfolyama, de arra is bőven van példa, hogy ugyanennyi idő alatt a töredékére zuhanjon.

Összefoglalás

Az elmúlt 10 év a legtöbb befektetési eszköznél teljesen szokványos folyamatokat hozott. A kötvények minimális kockázattal alacsony hozamot biztosítottak. A részvények zsíros nyereséget termeltek, de ennek ára az volt, hogy időnként jelentős árfolyamzuhanást is el kellett viselniük a befektetőknek. Kivételesen jó évtizedük volt a magyar ingatlanoknak, amelyek szokatlanul nagy szárnyalást produkáltak, és nem is valószínű, hogy ezt a teljesítményt a következő 10 évben is meg tudnák ismételni. A kriptók világát pedig nem is lehet egy lapon említeni a hagyományos eszközökkel: a Bitcoin-kitettség brutális kockázatot, de mesés hozampotenciált jelentett egyszerre.

Ötlet
Ezt a témát egy videóban is feldolgoztuk, melyet a Bankmonitor youtube-csatornáján van lehetőséged megtekinteni.
Hirdetés
Hirdetés