Mit csináljak a Bitcoin-nal 50% zuhanás után?

Mit csináljak a Bitcoin-nal 50% zuhanás után?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-01-25 Frissítve: 2022-06-10
 

A legismertebb, legnépszerűbb kriptopénz értéke 2 hónap alatt megfeleződött. Mi lehet a célszerű reakció? Pánikszerű eladás? További vásárlás? Elfordulás a monitortól és a hírektől, hogy ne idegesítsenek fel az árfolyamok? Mit mutatnak a múltbeli tapasztalatok?

Bölcs tanács Amerikából

50% esés már az a mérték, ahol minden jelentősebb pénzügyi, befektetési blog, szaklap kifejti véleményét. Gyorsan szörföztem is egyet az amerikai oldalak között, ahol a legbölcsebb (?) megközelítés esszenciája a következő volt:

„NE PÁNIKOLJ! Gondolkodj! Miért vettél Bitcoint? Milyen értékekben hittél, amikor befektettél? Idézd fel a hosszú távú stratégiádat! Ha az alapértékek változatlanok, akkor aggodalomra nincs ok!”

Mi is a gond ezzel a „szuper” tanáccsal?

Szinte biztosra vehetjük, hogy a Bitcoin magánszemély befektetői között elenyésző számban vannak azok, akik nem a „csordahatásnak” engedve, a Bitcoinban lévő értékek alapos mérlegelését, illetve a kockázatok és kapcsolódó hozampotenciál megvizsgálását követően döntöttek a vásárlásról.

Ha valaki mindezt megtette, akkor abból szinte egyenesen következik a megfontolt kockázatkezelés alkalmazása, amely befektetési területen egyet jelent azzal, hogy meghatározza a maximálisan felvállalt veszteség mértékét. Mindez magyarra fordítva: a befektető beállít egy olyan megbízást (művésznevén: stop-loss), mely automatikusan eladja a Bitcoinjait, ha egy adott szintet (veszteséget) elér az árfolyam.

Azon befektetők, akik nem alkalmaznak aktív kockázatkezelést, jellemzően előbb vagy utóbb 50-60-80%-os veszteségeket is el tudnak szenvedni az igen jelentős árfolyammozgásokat mutató befektetéseikkel.

Hirdetés

Hirdetés

Miért más (vagy nem más) a Bitcoin?

  • Misztikus, varázslatos, legendák övezik,
  • és ezzel együtt egy olyan új technológiát képvisel, aminek van értelme, van jövőbe mutató értéke.
  • Miközben a pénzként történő funkcionálása számtalan kérdést, kételyt, szabályozatlanságot hordoz magában.

Jelen írásban biztos, hogy nem kívánom a Bitcoinban rejlő értékeket vitatni. Nem ez most a cél. Viszont valószínűleg nem is a belső értéket övező viták fognak tiszta vizet önteni a jelentős sebeket elszenvedő befektetők poharába. Ha egy befektetésbe ömlik a pénz és akár egy napon belül is 5-10%-ot tud változni az árfolyama (meglehetősen gyakran), akkor ott számos egyéb tényező is szerepet fog kapni a belső értékeken túlmenően az aktuális árszint kialakulásakor.

Különösen igaz ez egy olyan piaci környezetben, mint amiben már pár éve élünk; ahol ömlik a pénz a gazdaságba és számos befektetési eszköz értéke akár tartósan is el tud szakadni a hagyományos értékelési elvek alapján meghatározható árfolyamoktól (legyen az ingatlan, részvény, kötvény, bármi).

Az elmúlt 5 év árfolyam alakulására is érdemes rápillantanunk:

  • A 2017 végén lezárult brutális árfolyamemelkedést végül egy olyan visszaesés követte, melyben
  • A befektetők a csúcshoz képest 75%-os árfolyamveszteséget szenvedtek el és
  • 3 évre volt szükség ahhoz, hogy az árfolyam visszatérjen a korábbi csúcsértékére

A Bitcoin árfolyama az elmúlt 5 évben 2022.

A Bitcoin árfolyam visszaesése 2021 novemberében azzal indult (a legtöbb szakavatott kripto elemző szerint), hogy az amerikai jegybank (FED) jelezte; alább fog hagyni a pénznyomtatás dinamikájával. A FED ma ott tart, hogy nem csak alábbhagy, hanem nem zárja ki, hogy a korábban piacra pumpált pénzből vissza fog szippantani (ezt alapvetően úgy teheti meg, hogy az általa korábban megvásárolt kötvényeket hagyja lejárni, megkapja a lejáratkor az értük járó pénzt és nem vásárol újra kötvényeket, azaz magánál tartja a pénzt).

A 2017-es esésből 3 év alatt állt fel a Bitcoin. 2021-ben május és július között volt egy 40-45%-os visszaesés, innen viszonylag gyorsan, mindössze 5 hónap alatt talpra állt (visszatért) az árfolyam. Remény tehát van, hogy az aktuális esés is csak pillanatnyi „rossz álom”, amit hamar kiheverünk és újra számolgatni lehet majd az extra profitot.

Néhány tanács azoknak, akik a reménynél többet szeretnének

  • A Bitcoin kockázata magasan átlag feletti, ha a megtakarításaid több mint 5%-át tartod ebben a kripto eszközben,. Ha így van, akkor érdemes (ha legalább 10%-ot, akkor kötelező) átgondolnod, hogy ez a kockázat számodra racionális-e. El tudod-e viselni, ha az árfolyam még további 50%-ot esik (ezzel érünk el a 2017-ben tapasztalt 75%-os visszaeséshez)?
  • Gondold végig, hogy pénzügyi értelemben kezeled-e aktívan a kockázatokat: meghatároztad-e mennyi maximális veszteséget vagy hajlandó felvállalni ezzel a befektetéssel.
  • Tisztában vagy vele, hogy a tudatosan felvállalt kockázatból adódó, vagy a piaccal történő sodródás révén elszenvedett veszteség hogyan hat a teljes vagyoni helyzetedre?
  • Ha túlzott kockázatot vállaltál fel, akkor (a klasszikus pénzügyi tanítások szerint) még akkor is érdemes csökkenteni a befektetéseidet, ha az eladás az adott pillanatban nagyon fájdalmas (és még fájdalmasabb lesz, ha rövid távon az árfolyamban van egy visszapattanás).

A végső mondásunk, hogy egy 50%-os esés mindenképpen megfelelő alkalom arra, hogy szembenézzünk az alapvető pénzügyi kérdésekkel (akkor is ha veszteségünk van és akkor is, ha befektetési lehetőséget érzékelünk éppen). A tudatosság csak segíthet! A „tuti befektetés” vak hitét érdemes megalapozott döntésre cserélni akár eladunk, akár veszünk.

És végül álljon itt egy kis személyes történet:

2021-ben egy ártatlan nyári délutánon sorban állok a Balaton parton a frissítő nagyfröccsért. A pult mögött két huszonéves srác. A sorban előttem egy 50 feletti helybéli lakos. „Fiúk, a héten milyen kriptót vettetek?” – hangzik el a kérdés a helyi lakostól, amíg a srácok csapolják a sörét. „A héten most… vettünk” – hangzik a válasz. „Akkor bizony most buktatok” – számol utána fejben az előttem álló. „SOHA NEM VESZÍTESZ, CSAK HA ELADSZ!” – jön az azonnali válasz a pult mögül.

Nos, ezt a megközelítést érdemes nagyon messziről elkerülni. A befektetési piacok előbb vagy utóbb mindig beigazolják, hogy ez az állítás nem igaz, sőt ellenkezőleg, a biztos veszteség receptje.

Hirdetés
Hirdetés