Tudjuk, hol fogsz nyaralni idén… Itt a lista hol éri meg

Tudjuk, hol fogsz nyaralni idén… Itt a lista hol éri meg
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2016-04-02
 

A Bankmonitor.hu nem egy utazási portál, sokkal inkább egy pénzügyi összehasonlító oldal. A nyári témához mégis szeretnénk hozzászólni egy olyan hasznos összeállítással, mely megmutatja, hogy az adott ország elmúlt egy évi inflációját (árak átlagos változását) és a devizájának a forinttal szemben mutatott egy éves elmozdulását is figyelembe véve összesen hol lett olcsóbb vagy drágább a nyaralás.

A rossz hírünk, hogy a magyarok egyik kedvenc célországában, Horvátországban az átlagos drágulás 5,9% egy év alatt, mely a vizsgált országok közül a legrosszabb pozíciót adja. Az euróval rendelkező országok között jelentős eltérés nem mutatkozik, köszönhetően annak, hogy az elmúlt egy évben az infláció érdemi differenciát nem mutatott: az összesített drágulás, mely szinte kizárólag a forint gyengülésének köszönhető, 4,3% és 5,1% között mozog.

Igazán kedvező változásokat csak meglehetősen távoli, magyar szemmel egzotikus országok esetében találunk. Argentínában a gazdasági problémák miatt 40%-kal esett a Peso, miközben az infláció átlépte a 30%-os szintet. A kettő együttes hatására 20%-kal lett olcsóbb az ország a magyar turista számára. Ugyanezen olcsóbbodás Dél-Afrika esetében 14%.

Fontos kiemelni, hogy a turisztikai szolgáltatások árváltozása eltérhet az infláció mértékétől az egyes országokban. Ezzel együtt is azonban összeállításunk jó kiinduló alappal szolgálhat a külföldi nyaralást tervező magyaroknak.

Hirdetés
Hirdetés