Tudtad? Kétféleképpen is működhet az online bankszámlanyitás

Tudtad? Kétféleképpen is működhet az online bankszámlanyitás
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-02-21
 

A digitális technológiák térhódításának köszönhetően ma már kényelmesen, bankfióki látogatás és sorban állás nélkül is megnyitható egy új bankszámla. Nem mindenki tudja viszont, hogy az online számlanyitásnak is létezik kétféle verziója. Mutatjuk a lehetőségeket!

Sokan hosszú évekig, évtizedekig ragaszkodnak a meglévő számlacsomaghoz, bankhoz, még akkor is, ha a régi számla után évente több tízezer, vagy akár százezer forintot fizetnek ki fölöslegesen. A másik gyakori eset, hogy a bankszámlához kapcsolódó díjakat apró, járulékos költségnek tekintjük, amikről nem is veszünk tudomást, feltételezve, hogy bármely banknál is legyen a számla, így vagy úgy, de mindenképpen fizetnünk kell érte valamennyit. 

A jó hír az, hogy a bankok közötti verseny olyannyira kiélezett, hogy ma már akár ingyenesen is használható folyószámlákat is kínálnak, méghozzá igen kedvező feltételek mellett. Akit pedig csak az tart vissza, hogy a bankszámla megnyitása, vagy a bankváltás egy időigényes procedúra lenne, ezt a tévhitet is el kell oszlatnunk. 

Cikkünkben utánajárunk:

  • Hol és hogyan érdemes gyorsan és egyszerűen bankszámlát nyitni?
  • Hogyan működik a gyakorlatban az online számlanyitás?
  • Milyen feltételekkel nyithatunk ingyenes lakossági bankszámlát?

Hirdetés

Hirdetés

Hol nyissak bankszámlát?

Ha valami miatt új lakossági számlát szükséges nyitnod, az első kérdés, hogy hol érdemes. Ma már innovatív bankszámlákat összehasonlító kalkulátorok állnak rendelkezésünkre, amelyekkel pár kattintás alatt kideríthetjük, hogy mely bankok számlacsomagjai jelenleg a legkedvezőbbek számunkra. 

Fontos, hogy figyelembe vegyük saját egyéni bankolási szokásainkat, hiszen más és más számlacsomag lesz ideális, ha például minden banki ügyet online szeretünk intézni, vagy ha csak készpénzfelvételre használjuk a bankkártyánkat. Egy okos bankszámla keresőben lehetőségünk van beállítani, hogyan használjuk a számlát, így a kalkulátor pontosan olyan számlacsomagokat jeleníthet meg, amelyek illeszkednek az elvárásainkhoz.

Ötlet
A legtöbb esetben elsődleges cél a spórolás, így azt is érdemes átgondolni, hogy mik azok a szokások, amelyeken apró változtatással szintén jelentős összeget takaríthatunk meg.

Ha pedig megvan az ideális számlacsomag, a kalkulátoron keresztül el is indítható a bankszámlanyitás folyamata. Az érdeklődés leadása után a Bankmonitor bankszámla szakértője felveszi veled a kapcsolatot, megválaszolja nyitott kérdéseid, elindítja az online, vagy hagyományos igénylést kényelmesen, ráadásul külön díj nélkül. Emiatt az érdeklődési űrlapot akkor is érdemes kitölteni, ha nem vagy biztos benne, melyik díjcsomag lenne az ideális számodra, tanácsadónk készséggel segít kiválasztani a legmegfelelőbbet.

Hogyan működik az online számlanyitás?

A bankfióki számlanyitással ellentétben az online megoldást kihasználva otthonunk kényelméből is elindíthatjuk a folyamatot. Klasszikus esetben egy online felületen, videóhívással azonosíthatjuk magunkat, az eljárás ingyenes. 

Kevesen tudják csak, hogy az online bankszámlanyitás is történhet kétféleképpen. Az első lehetőség, amikor a nap 24 órájában, bármikor végigmehetünk a szükséges lépéseken az erre hivatott felületen (adatok kitöltése, igazolványok fényképes feltöltése). Ezt követően a bank vagy független tanácsadó cég szakértője felveszi velünk a kapcsolatot, hitelesíti az adatokat, időpontot foglal a választott bankfiókba, ahova már csak a szerződés aláírására kell befáradnunk. 

Ez a módszer azért szerencsés, mert a bankfióki látogatás már előre egyeztetett, nem kell elhúzódó folyamatra számítanunk, illetve a telefonos megkeresés során van lehetőségünk feltenni az esetleges nyitott kérdéseket, vagy technikai segítséget kaphatunk, ha elakadtunk a folyamatban.

A második eset a valós idejű számlanyitás, amikor végig online, videós azonosítással nyithatunk számlát és igényelhetünk bankkártyát, ezt jellemzően az adott szolgáltató nyitvatartási rendjéhez igazodva van lehetőségünk igénybe venni. Ez az online folyamat hosszabb és bonyolultabb, több hiba- és elakadási lehetőséget tartalmazhat, de ha minden rendben zajlik, akkor egyetlen bankfióki látogatás sem szükséges.

Jó tudni
Bármelyik verziót is válasszuk, az egybankos, egyszerűsített bankváltásnak köszönhetően az új folyószámla megnyitása ma már jóval gyorsabb és gördülékenyebb lehet.

Online lakossági folyószámlanyitás kényelmesen.

Mik az online bankszámlanyitás feltételei?

A banki és az online lakossági számlanyitás is díjmentes, ha pedig a régi, költséges számlát egy ingyenes bankszámlára tudjuk cserélni, igazán jól járhatunk. Mi kell ahhoz, hogy igénybe vehessünk egy ilyen számlát?

A kellemetlen meglepetések elkerülése érdekében fontos tisztázni, mit is értünk ingyenesség alatt, hiszen számos olyan hirdetéssel találkozhatunk, amelyek akciós ingyenes folyószámlákat hirdetnek, de jobban utánanézve kiderül, hogy ezeknél a díjmentesség csupán a számla alap havidíjára terjed ki, vagyis a tranzakcióknak, például az utalásoknak, csoportos beszedéseknek, állandó megbízásoknak már költségvonzata lesz.

A Bankmonitor bankszámla összehasonlító kalkulátora alapján átlagos jövedelemmel három olyan lakossági számlacsomagot találhatunk, amelyekkel teljesen ingyen bankolhatunk. Ezen számlák többsége közvetlenül a bankfiókban nem igényelhető, ugyanakkor jóval többet tudnak, mint a fent említett “ingyenes” számlák. 

Például nem csak a havidíj kerül elengedésre, hanem bizonyos feltételekkel az átutalások, a csoportos beszedések, az állandó átutalási megbízások, a bankkártya kibocsátási és éves díja is megspórolható. 

A 3 tényleg díjmentes bankszámla:

  • a kizárólag a Bankmonitoron keresztül elérhető, két évig díjmentes CIB ECO,
  • a szintén csak az oldalunkon keresztül igényelhető, 3 évig ingyenes UniCredit Partner Aktív Zéró,
  • és a kiemelt, prémium szolgáltatásokat is tartalmazó 0 forintos Raiffeisen Premium Gold 2.0.

A CIB ECO díjcsomaghoz elég csupán a minimálbérnek megfelelő jövedelemmel rendelkezni, az ingyenességre a Bankmonitor garanciát vállal. Az UniCredit Bank számlacsomagja már akár 75 ezer forintnak megfelelő jóváírással igényelhető, a VIP szolgáltatásokkal rendelkező Raiffeisen Premium Gold 2.0 folyószámlához pedig havi nettó 400 ezer forintos jövedelem szükséges.

Korábbi cikkünkben részletesen utánajártunk a három ingyenes bankszámla feltételeinek és az apróbetűs részeknek, olvass tovább, vagy keresd meg a legjobb bankszámlát személyre szabottan az alábbi kalkulátorral!

Hirdetés
Hirdetés