Túl drágák a befektetési alapok? Próbáld ki ezeket a befektetéseket!

Túl drágák a befektetési alapok? Próbáld ki ezeket a befektetéseket!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2016-05-15
 

Az alacsony és egyre mélyebbre süllyedő hozamok mellet a befektetések költségek minimalizálása egyre égetőbb a megtakarítók számára. Mit tehetnek tehát azok, akik magasabb hozamokat szeretnének, de a klasszikus befektetési alapokat túl drágának találják? Az alábbiakban ezekek egy olcsóbb alternatíváját, az ETF-eket ismerheted meg.

A magyar és a nemzetközi kamatok is történelmi mélységekbe süllyedtek, a megtakarítóknak ezért egyre nagyobb hangsúlyt kell fektetni a megtakarítások költségvonzatára is. Aki ugyanis nem figyel, és magas költségen fektet be, könnyen előfordulhat, hogy még a csekélyke nyerségét is a szolgáltatónak fogja befizetni.

Természetesen lehet találni minimális költséggel működő megtakarításokat: a bankbetétek és az (Államkincstárnál vásárolt és tartott) állampapírok például ingyen vagy minimális költséggel tarthatóak. Nagy kérdés, hogy mit lehet tenni akkor, ha az alacsony kamatok arra ösztönzik az megtakarítókat, hogy ne elégedjenek meg ezek hozamaival.

Hirdetés

Hirdetés

Ha nagyobb hozamokra vágysz

Ebben az esetben a befektetési alapok jelenthetik az egyik legjobb alternatívát, amelyekkel kényelmesen és nagyobb szakértelem nélkül lehet befektetni. Nem is olyan régen foglalkoztunk a befektetési alapokhoz kapcsolódó költségekkel, aminek során kiderítettük, hogy vannak olyan szolgáltatók, ahol ezek szinte látható költségek nélkül vásárolhatóak és tarthatóak.

A befektetési alapok esetén azonban mindig számolni kell azok állományi díjával is. Ennek nagysága könnyen 2-3% körül lehet, és minden évben levonják az alapok hozamából. A jelenlegi hozamszintek mellett azonban nagy luxus lehet ekkora hozamtöbbletről lemondani.

A kérdés tehát, hogy vajon van-e olyan befektetési forma, ami a befektetési alapokhoz hasonló befektetéseket kínál, költségei mégis jóval alacsonyabbak?

A válasz szerencsére az, hogy van: ezek a magyar megtakarítók között még nem túlságosan elterjedt ún. ETF-ek (exchange-traded fund-ok). Ezek állományi költségei bőven 1% alatt mozognak, ami már a jelenlegi kamatszintek mellett is elfogadható érték.

Mit tudnak az ETF-ek?

Az ETF-ek a befektetési alapokhoz nagyon hasonlóan működnek, ugyanis ezek megvásárlásaival is komplett portfóliókat kapnak a megtakarítók. Míg azonban a befektetési alapoknál az állományi díj főként azok befektetési döntéseik hozzáadott értéke miatt indokolt, az ETF-eknél ilyenről szó sincs.

Hogy lehetséges ez? A válasz abban rejlik, hogy az ETF-eknél nincs szükség önálló befektetési döntésekre. Az ETF-ek túlnyomó többsége ugyanis ún. passzív befektetési stratégiát folytat, ami azt jelenti, hogy befektetéseikkel létező indexet követnek. (A passzív befektetésekről korábbi, „Milyen befektetési alapot válasszak? Aktív és passzív különbségek” című írásunkban olvashatsz bővebben.)

A befektetések által követett indexet nem az alapok szakemberei, hanem tőlük független, erre specializálódott cégek (pl. S&P, MSCI) képezik. Ilyen például a híres amerikai részvényindex, az S&P 500, de magyar tőzsdeindex, a BUX is.

Egy ETF tehát csak akkor fog változtatni a portfóliója összetételén, ha az általa követett indexen változtatnak, különben semmi nem tesz (leszámítva, hogy az alapba érkező pénzeket ugyanolyan arányba index tagjaiba fekteti, illetve visszaváltásnál eladja a befektetéseit). Mivel egy indexkövető hagyományos alap is hasonlóan működik, így azokat megéri ETF-re cserélni!

Az ETF-ek befektetései azonban csak azt teszik lehetővé, hogy alacsony díjazással működjenek. Adásvételükhöz ugyanúgy szakértelem szükséges. Kivéve, ha robotokra bízzuk a pénzt!

Egyre több olyan befektetési szolgáltató található, ahol nem is emberek, hanem robotok választják ki a megfelelő ETF-eket, amikbe érdemes befektetnünk (pl. Betterment). Ezeknél pedig egészen szélsőségesen alacsony, akár 0,15% teljes költség jellemzi a „szakértői” befektetéseket. 

Azoknak a megtakarítóknak tehát, akik nagyobb hozamokra vágynak, de mindezt a lehető legkisebb költséggel szeretnék megtenni, az ETF-ek jó választást jelentenek. Ha mégis a hagyományos befektetési alapok között válogatnál, alábbi kalkulátorunk nagy segítségedre lehet.

1
Hirdetés
Hirdetés