Betöltés

Eleged van a költségekből? Ezeken a helyeken 0 forintért befektethetsz!

szerző: Bankmonitor.hu
2016-05-12

Olyan mélységekbe zuhantak már a kamatok, hogy a befektetési szolgáltatások díjazásában is látványos átalakulás indult meg. Alacsony hozamok mellett ugyanis a költségek sem lehetnek magasak. Aki akar, ma már akár 0 forintért fektethet be, és mindezt nagy, megbízható pénzügyi szolgáltatóknál. Egy 1 millió forintos befektetésnél tízezres nagyságrendben spórolhatsz így évente, ezzel pedig a teljes hozamod akár jelentős részét óvhatod meg könnyedén.

Az utóbbi idők szélsőségesen alacsony kamatkörnyezete a befektetési szolgáltatásokra is rányomta a bélyegét. Méghozzá úgy, hogy abból a megtakarítók jöhetnek ki jól. Az egyre alacsonyabb hozamok mellett ugyanis egyre több szolgáltatónak kell rájönnie arra, hogy nincs már mód magas díjak felszámolására. Hiszen ki akarná befektetni a pénzét úgy, hogy minden hozama a szolgáltató által felszámolt költségekre megy el?

Ez vezetett oda, hogy ma már egyre több nagy pénzügyi vállalat áll elő teljesen online befektetési szolgáltatásokkal, amelyek lehetővé teszik, hogy egyes díjak nemcsak, hogy csökkenjenek, de bizonyos esetekben teljesen el is tűnjenek.

Három nagy online szereplő

A közelmúltban két nagy szereplő jelent meg ezen a piacon, és érdekesség, hogy mindkét esetben egy-egy alapkezelőről beszélünk. A hagyományos modell szerint az alapkezelők befektetési szolgáltatókkal állnak kapcsolatban, és ezeken keresztül lehet hozzáférni az általuk kezelt befektetési alapokhoz.

Ebben az esetben viszont közvetlenül az Alapforgalmazótól, illetve az Aegon Alapkezelőtől lehet megvásárolni alapjaik befektetési jegyeit. Ennél is fontosabb viszont, hogy ezek az eddig megszokott költségeket szinte egytől egyig el is törölték. Az alábbi táblázatban összefoglaljuk ezeket, és összehasonlításképpen hozzátettük a piacon régóta jelenlévő, ugyancsak teljesen online módon működő Hozam Pláza díjait is.

Jól látható, hogy Hozam Pláza minden alap esetén meghatározott költséget számol fel az egyes műveleteknél, díjazása tehát megegyezik a hagyományos befektetési szolgáltatókéval.
Ha szeretnéd megtalálni a számodra legjobb befektetési alapokat, próbáld ki alábbi kalkulátorunkat!

Bankmonitor

Keress a legjobb
Befektetési alap
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

Ennyit kérnek a bankok és más befektetési szolgáltatók

Mindezek után érdemes vetni egy pillantást, hogyan is viszonyulnak az online szolgáltatók díjai a többi befektetési szolgáltató költségeihez.

A konkrét számok ismeretében viszont fontos tisztázni azt is, hogy önmagában egy ár nem sokat jelent a mögöttes tartalom ismerete nélkül. Mint fentebb láthatod, a befektetési szolgáltatók árai között jelentős különbségek tapasztalhatóak. A legolcsóbb megoldás azonban nem törvényszerűen jelenti a legjobb választást. Mitől lehet jó egy befektetési szolgáltató?

Az elérhető befektetési alapok számának fontossága egyértelmű, hiszen minél több közül lehet válogatni, annál jobban szét lehet osztani a megtakarítás kockázatát. Emellett érdemes megfigyelni azt is, hogy a többi szolgáltató nagy részénél ugyancsak lehet befektetési alapokat venni az interneten keresztül.

A banki háttér egy legalább ennyire fontos tényező, egy erős pénzintézet támogatása ugyanis többletbiztonságot nyújt a megtakarítóknak. Ha bármilyen probléma lépne fel, egy bank sem hagyhatja, hogy a hozzá köthető cég ügyfeleit bármilyen kár érje.

Pontosan mennyit is kell fizetni?

Az értékpapírszámlák közel sem egységesek díjaik tekintetében: vannak olyan szolgáltatók, ahol csak fix (a befektetett összeg nagyságától független) díjat számolnak fel, illetve olyanok is, ahol állományi díjat (is) kell fizetni. Hogy mindezt „közös nevezőre hozzuk”, lássuk, mennyibe kerül egy 1 millió forintos megtakarítás éves fenntartása a fenti szolgáltatóknál.

A fentiekből tisztán látszik tehát, hogy a két online szolgáltató a versenytársai többségénél jóval kedvezőbb díjazást kínál. Igazán meglepő viszont, hogy egy banknál, az UniCreditnél is lehetőség van minderre, ráadásul ott több mint 160 alap között lehet válogatni. Ez tehát egy személyben testesíti meg az alacsony számlavezetési költségeket, a bő választékot, illetve a banki háttér biztonságát.

Az UniCreditnél azonban a befektetési alapok vételéért (és adott esetben eladásáért is) fizetni kell. A megtakarítóknak személyes preferenciáik alapján kell tehát eldönteniük, hogy megéri-e a banki háttérért és a nagyobb választékért cserébe megfizetni a vételi és eladási költségeket vagy sem.

0 forint, de nincs ingyen

Ne feledd, hogy nulla forintos vételi és eladási, illetve számlavezetési költség mellett sem lesz egy befektetés teljesen költségmentes. Van ugyanis még egy befektetési alapokhoz kapcsolódó költség, az állományi díj.

Megtakarítóként ezzel nem találkozhatsz gyakran, hiszen ez egészen más módon hat a hozamaidra, mint a korábban tárgyalt költségek, amelyek mind közvetlenül csökkentik azokat. Egy befektetési alap hiába hozott például 5 000 forintot, ha a számlavezetésért és az alap megvásárlásért ki kell fizetned 4 900 forintot. A tényleges hozamod ebben az esetben mindössze 100 forint (5 000 – 4 900) lesz.

Az állományi díjat egészen másképpen kell elképzelni. Azt ugyanis már azelőtt levonják, hogy a Neked járó hozamot elszámolnák. A megkapott nyereségedet tehát minden esetben az állományi díj levonása után látod.

Vegyünk egy példát, ahol egy befektetési alapnál 2% az állományi díj, és az elmúlt évben 5%-os hozamot nyújtott a befektetőinek. Az alap ebben az esetben valójában 7%-os hozamot ért el, a 2%-os állományi díj miatt azonban csak a fennmaradó 5%-ot (7%-2%=5%) látják a megtakarítók.

Az állományi díj csökkentésével tehát az alapkezelőknek még egy eszköz van a kezükben, amin keresztül a megtakarítók számára juttatott hozamok nagyságát növelhetik.

Az állományi díj nagysága minden befektetési alap Kiemelt Befektetői Információi (más néven KIID) között megtalálható.

Nézd meg kiemelt befektetési ajánlatainkat: Részletek »

Kiemelt befektetési ajánlatok
OTP abszolút hozam alapok éves átlagos hozamai,
2018.09.30.
OTP logo
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Prémium Származtatott Alap -3,92% 5,92% 3,88% 7,29% 1
  OTP Supra Alap 2,67% 8,76% 4,50% 15,57%2
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 1. 2011.04.20.
  2. 2008.05.15.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP EMDA Alap -3,96% 9,36% 5,95% 13,26%3
  OTP Fundman Alap -11,48% 8,94% n.a. 1,99%4
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 3. 2008.03.29.
  4. 2014.06.11.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Új Európa Alap -6,49% 2,20% 2,21% 4,68%5
  OTP Föld Kincsei Alap -8,94% 14,55% 6,38% 5,66%6
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 5. 2007.11.14.
  6. 2009.02.04.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Abszolút Hozam Alap -1,06% 0,14% 2,64% 4,05%7
  OTP Trend Alap 10,12% 9,80% 13,80% 13,58%8
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 7. 2006.07.11.
  8. 2011.12.23.

A Bankmonitor.hu több mint 25 éves szakmai tapasztalatának köszönhetően - amelyet különböző bankoknál és brókercégeknél szereztünk - nem csak segítünk eligazodni a közel 50 alapkezelő több ezer alapja között, de a megfelelő szolgáltató vagy vagyonkezelő kiválasztásában is segítségedre lehetünk.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Befektetési alap vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy megadtad adataidat!
Amennyiben további kérdésed lenne befektetési alapokkal kapcsolatban, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Címkék:

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Blogajánló

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.