Túl vagyunk a mélyponton – útmutató a pénzügyi tervezéshez

Túl vagyunk a mélyponton – útmutató a pénzügyi tervezéshez
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-05-14
 

Ha nem is sokat, de úgy tűnik, hogy napról napra egyre kijjebb engedhetünk a nadrágszíjon – már ami a pénzügyeinket illeti. A 2023-as év továbbra is a spórolásról szól, de öröm az ürömben, hogy egyre inkább előtérbe kerül a megtakarítás fontossága. Mit tudunk jelenleg? Hol áll az infláció, túl van a hitelpiac a mélypontján? Mitévő legyen, aki hiteligénylés előtt áll? Mibe érdemes fektetni? A héten is számos érdekességet és fontos információt adtak hírül a Bankmonitor szakértői.

Kijöttek az áprilisi adatok: mennyire reális ez alapján, hogy teljesül az MNB inflációs terve?

Az éves áremelkedés mértéke áprilisban 24 százalék, ami ismét csökkenés az előző hónaphoz képest. Érdemi mérséklődésre ugyan egyelőre nem számíthatunk, hiszen az árak még emelkedtek is márciusról áprilisra. Az új inflációs adattal viszont már ismert az idei év első harmadában megjelent átlagos áremelkedés, amelyet érdemes összevetni az MNB inflációs jelentésében közzétett várakozásokkal. Miként kell alakulnia az inflációnak, hogy teljesüljenek az év egészére vonatkozó várakozások? Utánajártunk.

Túl van a hitelpiac a mélyponton?

A Magyar Nemzeti Bank publikálta a márciusi hitelpiaci és betéti kamatokat érintő adatokat. A lakossági hitelpiac nem pörgött fel számottevően, de a kölcsönök kamata végre bizakodásra adhat okot. Itt pedig még nincs vége a biztató jeleknek. Hogyan változott a folyósított hitelek összege, az irányadó kamatok és a hitelek költsége? Mit jelent a fény az alagút végén?

Most igényeljünk hitelt, vagy várjunk a kamatcsökkenésre?

A hitelkamatok az elmúlt időszakban komoly emelkedést produkáltak. A fény viszont már látható az alagút végén: az új kölcsönök kamatemelkedése megállt, egyes bankoknál már csökkenésnek indultak a lakáshitelek is. Igénylés előtt át kell gondolnunk: mi várható a jövőben, hogyan alakulhat az infláció, ami hatással van az irányadó kamatokra. Megvizsgáltuk a kérdéskört.

Személyi kölcsön – érdemes most előtörleszteni? (videó)

Videónkban egy konkrét Reddit kérdés kapcsán vizsgálódtunk: érdemes-e előtörleszteni, ha több személyi hitellel is rendelkezünk? Vagy inkább másba fektessük a pénzt? Mit lehet tudni az előtörlesztésről? És a hitelkamatokról? Hogyan érdemes átgondolni a lehetőségeket, hogy a lehető legjobb anyagi döntést hozhassuk meg?

Mibe fektessünk 25 százalékos infláció mellett? (videó)

Sándorfi Balázs, a Bankmonitor alapító ügyvezetője a Telex podcastjében vendégeskedett. Brückner Gergővel a jelenlegi inflációs környezetben keresték az értelmezhető befektetési lehetőségeket, többek között szó volt a lakossági állampapírokról, a lakás- és hitelpiac helyzetéről és a lakástakarék-pénztári konstrukciókról is. Hallgass bele!

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés