Túl van a hitelpiac a mélyponton?

Túl van a hitelpiac a mélyponton?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-05-11
 

Megjelent a Magyar Nemzeti Bank márciusi, hitelpiacra érvényes statisztikája, ami már bizakodásra adhat okot. A hitelezési volumen ugyan nem emelkedett számottevően, de a kölcsönök átlagos kamata végre csökkenésnek indult.

A napokban jelent meg a Magyar Nemzeti Bank publikációja a márciusi hitel és betéti kamatokkal kapcsolatban. A megjelent adatok alapján a lakossági hitelpiac nem pörgött fel, de talán már látható a fény az alagút végén. A statisztikákban  ugyanis számos biztató jelet találhatunk.

Minimálisan emelkedett a folyósított hitelösszeg

Sajnos a tavasz első hónapjában se indult be igazán a kölcsönök iránti érdeklődés, azonban mindenképpen pozitív, hogy a főbb lakossági kölcsönöknél már emelkedésnek indult a folyósított hitelvolumen.

Márciusban 41,6 milliárd forint lakáshitelt folyósítottak a bankok, ez 8,5 milliárd forinttal haladta meg a februári szintet. Viszont az egy évvel korábbi 104,9 milliárd forintos értéktől érdemben elmarad.

Személyi hitelből 42,7 milliárd forintot folyósítottak a pénzintézetek, ami 7,7 milliárd forinttal haladja meg a februári szintet. Itt azonban a 2022. márciusi 48,2 milliárd forintos szinttől nincs olyan jelentős elmaradás. Ez nagyon jól mutatja, hogy a legnépszerűbb fedezetlen kölcsönt nem érintették olyan mélyen az elmúlt időszak eseményei.

A kamatmentes Babaváró hitelből márciusban 18,3 milliárd forintot folyósítottak a bankok, ami nem tűnik túl magas összegnek. De még így is 51 százalékkal meghaladja a februári összeget. Ettől függetlenül nem véletlenül tűnt kicsinek a márciusi adat, 2022. harmadik hónapjában ugyanis 65,5 milliárd forintot folyósítottak a bankok a támogatott hitelből.

Hirdetés

Hirdetés

A hitelkamatok már csökkennek

Szerencsére a kamatemelkedés megállt, sőt az elmúlt időszakban már egyes bankoknál csökkenést is lehetett látni, például a jelzáloghiteleknél. Ezt visszatükrözi a jegybank márciusi statisztikája is. A lakáshitelek átlagos THM értéke 10,52 százalék volt, ami még mindig igen magasnak tekinthető, viszont a januári 11,67 százalékos plafontól már érdemben elmarad.

Szemléltetésképpen egy 20 millió forint összegű, 20 éves futamidejű jelzáloghitelnél ez a költségcsökkenés 15 688 forintos törlesztőrészlet-csökkenést jelentene. (215 633 forintról 199 945 forintra mérséklődne a havi fizetnivaló.)

A személyi kölcsönök esetében is csökkenésnek indult a THM értéke, a márciusban folyósított hitelek teljes hiteldíj mutatójának átlagos értéke 18,98% volt, míg az év első hónapjában a mutató értéke még 19,48 százalékon állt. Ennek a változásnak jóval kisebb a hatása: egy 3 millió forint összegű, 7 éves futamidejű kölcsön törlesztőrészlete csupán 900 forinttal mérséklődne.

A Babaváró hitel egy nagyon speciális konstrukció, hiszen a kölcsön kamatmentesen indul, éppen ezért a kamatkörnyezettől függetlenül a tényleges induló havi törlesztőrészlet nagyságában nincs különbség. A THM értékében mégis jelentős csökkenést lehet tapasztalni: a januári 16,22 százalékos csúcsról 13,87 százalékra mérséklődött a mutató értéke. A teljes hiteldíj mutatót ugyanis ezen terméknél úgy határozzák meg, mint ha nem születne az igénylőknek gyermeke, vagyis a kapott támogatást vissza kell fizetni. Ezen büntetés összege viszont már nagy mértékben függ a piaci kamatkörnyezettől. Vagyis a mutató kedvező változása azok számára jelenthet majd előnyt, akiknél valami miatt a Babaváró piaci kölcsönnél alakulna át.

Tényleg túl vagyunk a nehezén?

A múltbeli adatok ha minimálisan is, de javuló tendenciát mutatnak – ez igaz a folyósított összegekre és a hitelkamatokra is -, ugyanakkor a márciusi helyzet még messze van a korábbi állapottól. Sokan kíváncsiak, hogy mikor térhet vissza – ha egyáltalán visszatérhet – hasonló kamatkörnyezet.

Erre a kérdésre nagyon nehéz válaszolni, a hitelkamatok érdemi csökkenéséhez az inflációnak – és ezáltal az irányadó kamatoknak – is jelentősen csökkennie kellene. A jegybank előrejelzései szerint az áremelkedés az év második felében mérséklődhet jelentősen, az év végére az egyszámjegyű infláció is elképzelhető. Ezzel párhuzamosan a jegybank is megkezdheti az irányadó kamatok csökkentését. (Ennek előszeleként már április végén tett is egy szimbólikus lépést az MNB.)

Arról azonban nem szabad megfeledkezni, hogy az egyszámjegyű – azaz 10 százalék alatti – infláció is még igen magasnak tekinthető. Messze meghaladja ez az érték a jegybank 3 százalékos célértékét. Ráadásul az irányadó kamatok csökkentésére is csak fokozatosan kerülhet sor.

Mindezek alapján a hitelkamatok érdemi mérséklődésére sem lehet számítani az elkövetkező hónapokban. Ez pedig gyakorlatilag elengedhetetlen lenne ahhoz, hogy a tavalyi évhez hasonló összegű lakáshitelt folyósítsanak a bankok. A fény tehát mát látszik, de az alagút vége még eléggé messze van.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés