Új év, új bankszámla!

Új év, új bankszámla!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-01-11 Frissítve: 2021-12-29
 

Tapasztalatból mondjuk, hogy a legtöbben olyan bankszámlát tartanak fent, aminél egészen biztosan lehet olcsóbbat találni. És ehhez még a bankolási szokásainkat sem kell megváltoztatni. Az év első bankszámla körképében bemutatjuk, miként fordulhat elő, hogy a legjobb bankszámláknál az első évben még a bank fizet nekünk. A megtakarítás havi alapon az átlaghoz képest 1500-2500 forint lehet, amiért megéri lehajolni szerintünk!

Nézd meg aktuális bankszámla akcióinkat, amivel vagy a bank fizet neked az első évben, vagy lenullázhatod a bankköltségeidet!

Van egy tippünk, hogy ha megkérdeznénk 10 embert, és arról faggatnánk őket, hogy mennyi pénzt fizetnek ki havonta a bankolásért, akkor mindössze 1-2 ember tudna jó választ adni a kérdésre. Pedig nagyon komoly összegek folynak ki a kezeink közül, a legtöbb esetben észrevétlenül.

A közelmúltban két cikkben is bemutattuk, hogy ha egy bankszámla kalkulátor alapján a fizetési szokásainknak leginkább megfelelő számlát választjuk, akkor több tízezer forintot spórolhatunk meg. Az egyik esetben éves alapon 28 ezret, míg a másik esetben 65 ezer forintot nyert meg az ügyfél a tanácsunkra hallgatva. Valószínűleg bőven abba a kategóriába esik ez az összeg, amiért lehajolnánk, mindenféle noszogatás nélkül is.

Persze mindenkinek a saját igényeihez mérten kell választania bankszámlát, ezt segítendő elkészítettük a 2018-as évben az első bankszámla körképünket. Kifejezetten arra fókuszáltunk, hogy a négy főbb ügyfélprofil (átlagos jövedelem, magas jövedelem, diákoknak, nyugdíjasoknak) szerinti legjobb ajánlatokat mutassuk be.

A kalkulátor azért jelent számodra is nagy segítséget, mert minden költséget tartalmaz, vagyis a havi számlavezetési díjon felül az utalások díját, az SMS-értesítés díját és például a bankkártya éves díját is. A sok költségtételből összességében jelentősebb cech is összejöhet, így korántsem mindegy, hogy maradsz a drága számládnál vagy éppen mersz váltani és tízezreket megfogni a bankon.

Mivel nagyon eltérő igényekkel fordulunk mi is a bankunkhoz, ezért mi is a kalkulátort 4 beállítási mód szerint futtattuk le. Logikus, hiszen nagyon eltérő pénzügyi- és bankszámla használati szokásaink vannak. Például van olyan, aki minden kártyás fizetésről SMS-t kér, még ha ezért nagyon sokat kell fizetni, de van olyan is, aki szinte alig használja a számláját és nem is igényli az SMS-eket.

Közel 70 különböző bankszámla terméket néztünk át a kalkulátor segítségével, vagyis bőven volt adat az összehasonlításhoz. Az adott kategóriában elérhető bankszámlák átlagos havi díja az első évben 1500 és 2500 forint között mozgott. A várakozások szerint átlagosan a diákoknak és a nyugdíjasoknak kevesebbet kell fizetniük, mint az átlagos és magas jövedelműeknek.

Ellenben óriási különbségek vannak a kategóriákon belül. Találtunk olyan bankszámlát, aminek a havi díja negatív (hamarosan erre is kitérünk) és volt olyan is, amiért ugyanolyan számlahasználati szokások mellett havi 10 ezer forintot kellett fizetni. De maradjunk csak a legjobb három számlánál és máris látható, hogy az átlaghoz képest 1552-2406 forintot spórolhatsz meg. ha jobban megnézed, nem olyan rossz, ha havonta egy mozijegy ára a zsebedben marad.

Azért is javasoljuk azt, hogy mindenképpen járj utána a havi bankolási költségeknek, mert az általunk követett számlák 28%-ánál az első éves bankszámlaköltség maradt csak 1000 forint alatt (500 alatt a számlák 15%-a volt). Ergo, az esetek nagyobb részében egészen biztosan olyan számlába ragadtál bele, ami drágának mondható.

Ígéretünkhöz híven elmondjuk, hogy miként jöhet ki a kalkulátorunkban, hogy a CIB Bank ECO számlája esetében az átlagos és magas jövedelem esetén is az első évben még a bank fizet nekünk. Nagyon egyszerűen azért, mert van most egy akció, miszerint a feltételek teljesülésekor a Bankmonitoron keresztül nyitott számlákra 5000 forint jóváírást ad a bank a nyitást követő hónapban.

Ezen felül arra is szükség van, hogy több banki díj is kedvezményes vagy éppen nulla legyen, és a hagyományos SMS-értesítést kiváltsuk a mobilalkalmazáson keresztüli értesítésre. A mai világban azonban ez utóbbi nem számít igazi megkötésnek, a mobilinternet jóvoltából szinte mindenki azonnal le tudja kérdezni a mobilbankon keresztül az egyenlegét.

A CIB Bankon kívül hagyományosan az élvonalban szokott végezni a Gránit Bank is. A Digitális Számlacsomagja azért is lehet az első évben a főbb jövedelemkategóriákban ingyenes, mert most olyan akció kapcsolódik a számlához, ami a feltételek teljesülésekor visszatérítést ad a számlatulajdonosnak. Ezzel pedig teljes egészében lenullázhatók a bankköltségek.

Hirdetés

A megfelelő bankszámla kiválasztása bonyolult feladat, de egy jó döntéssel tízezreket spórolhatsz meg évente. A Bankmonitor.hu Bankszámla kalkulátora pontosan ebben segít, mert egyszerűen, egy kattintással összehasonlíthatod a számlacsomagokat: 14 bank ajánlatai egy helyen. De ez nem minden: a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötést kínál számodra.

A legjobb 0 Ft-os bankszámla ajánlatunk

Hirdetés