Újabb közterhet törölnek el – Több ezer forint maradhat a pénztárcádban!

Újabb közterhet törölnek el – Több ezer forint maradhat a pénztárcádban!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2016-11-15 Frissítve: 2021-08-11
 

Hamarosan elfogadják a jövő évi adócsomagot, ennek része az is, hogy a 2013-ban a hozamokra kivetett 6%-os egészségügyi hozzájárulást eltörlik. A megtakarítók számára ez azt jelenti, hogy az elért hozamokat nem 21%-os, hanem csak 15%-os közteher fogja terhelni. Másként megfogalmazva, ha lekötött betétünk van, akkor évente 300 forintot spórolhatunk meg, de egy jobb befektetési alapnál már több ezer forint is maradhat pluszban a zsebünkben.

Egyszer volt az EHO

Megéri az év végi adótörvényeket áttanulmányozni, mert sok érdekességet találhat bennük az ember, ami hatással lehet a megtakarításaira is. Most is így jártunk, hiszen a megtakarításaink adózása 2017 elejétől kezdve megváltozik. Igazán jó hír, hogy jövő év elejétől a kamatjövedelmeinket nem terheli 6%-os egészségügyi hozzájárulás (EHO), mert a javaslatcsomag várható közeli elfogadásával búcsút inthetünk ennek a sarcnak.

Sokak emlékezhetnek rá, amikor is 2013-ban bevezették az új terhet. A többségben azért is hagyhatott nyomot, mert az augusztus 1 előtt nyitott tartós befektetési számláknál (TBSZ) kedvezményeket tettek. Akkor nyáron meg is ugrott a számlanyitási hajlandóság, aki tehette, még kihasználta az utolsó lehetőségeket is a befizetési kötelezettség elkerülésére.

Annak idején az 6%-os EHO-t a kamatjövedelmekre vetették ki, viszont volt olyan termék, ami kedvezőbb elbírálás miatt mentesült alóla. Ilyen volt a forintban kibocsátott állampapír és az olyan befektetési alap, amely legalább 80%-ban magyar állampapírokat tartott. Azonban a betéteknél, a vállalati kötvényeknél és a befektetési alapok többségénél az állam a hozamokból 6%-ot elvont.

Hirdetés

Hirdetés

Mennyivel járhatunk jobban?

Nem is jöhetne jobbkor egy ilyen intézkedés, hiszen az elérhető hozamok, főleg a biztonságosnak tartott megtakarításokban, hihetetlenül alacsonyak. Jelen környezetben nem várható el, hogy adott megtakarítási termék felszámított költségei csökkenjenek, a szolgáltatók nem szívesen mennek bele a bevételeik csökkentésébe, ha nem muszáj.

Sokat jelenthet viszont, ha az egyéb költségekben, mint az adózás, számunkra pozitív változás áll be. Mindannyian ismerjük a mondást: „aki a kicsit nem becsüli, a nagyot nem érdemli”. Most is ez érvényes, korántsem mindegy, hogy a hozam 6%-át át kell engednünk az államnak vagy ehelyett nálunk maradhat.

Készítettünk egy számítást, hogy különböző hozamok esetében mekkora lesz a kamatadó és az EHO mértéke. Egy átlagos lekötött betét esetében 1 millió forintos összegnél és éves 0,5%-os hozam mellett 300 forintot kellett az államnak EHO néven kifizetnünk. Egy lakossági állampapírral rövid távon 2%-ot, míg hosszabb távon elköteleződve 4%-ot is elérhetünk, ilyen módon 1200 és 2400 forintot is elveszthettünk egy évben az EHO miatt.

ehokep161114Nem tűnik olyan nagynak ez az érték, de az alacsony hozamkörnyezetben igencsak meg tudja dobni az elért teljesítményünket. Gondoljunk csak bele, hogy 1 millió forint befektetése esetén egy átlagos betéttel az hozamom adózás előtt 5000 forint lehet, amiből az EHO eddig 300 forintot vett el. Jövőre viszont már ezzel nem kell számolni, vagyis amit készhez kaphatunk, az 3950 forint helyett 4250 forint lehet.

Minél nagyobb az elért hozam, annál magasabb az egészségügyi hozzájárulás kiesésével „megkereshető” összeg. Manapság nem életszerű egy befektetéstől kétszámjegyű hozamot elvárni, még az is kockázat felvállalását kíván meg, ha 5%-os hozamot szeretnénk elérni. Jövőre legalább már a hozam 15%-át kell adó formájában kifizetnünk, míg ebben az évben még 21%-ról volt szó.

Érdemes körbenézni a befektetési alapok között is. Már csak azért is, mert az Aegon Alapkezelő a feltételek teljesülése esetén az elért hozamodhoz 1%-ot tesz hozzá ingyenesen. Érdekel az ajánlat? Csapj le rá még most!

Az mindenképpen üdvözlendő, hogy a megtakarítások között az adózás egységessé válik, vagyis nem leszek arra ösztönözve, hogy azért válasszak egy terméket, mert arra kisebb adót kell fizetni, mint a másikra. Az adófizetési kötelezettség csökkentése viszont azt is maga után vonja, hogy a TBSZ előnye is csökken egy hagyományos értékpapírszámlával szemben. Sőt a lekötési időszakon belül sem jár akkora veszteség a korai megszüntetésnél, mint korábban.

Azok számára nem jár érezhető változással az új szabályozás, akik:

  • forintos állampapírban tartották a pénzüket
  • kötvényalapokban volt a pénzük, vagy olyan alapban, ami dedikáltan EHO-mentes volt
  • már eddig is több éves időtávban gondolkoztak, és tartós befektetési számlával rendelkeznek

 

Hirdetés
Hirdetés