Újépítésű lakás hitelből? Egy apró baki miatt sokkal több önerő kellhet!

Újépítésű lakás hitelből? Egy apró baki miatt sokkal több önerő kellhet!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2020-09-16
 

Aki újépítésű ingatlan vásárlását tervezi, az most számos akcióval találkozhat, ahol esetenként 10 százalékot is engednek a lakások eredeti árából. Ráadásul a csok (családi otthonteremtési kedvezmény) támogatás is magasabb újépítésű ingatlan vásárlásakor, három meglévő vagy vállalt gyermeknél például akár 10 millió forinttal is beszállhat az állam a vételárba. Van azonban számos olyan potenciális buktató, amire érdemes előre felkészülni, különösen akkor, ha csok-ot, csok-hitelt vagy lakáshitelt is felhasználnánk a vásárláshoz. Ezek közül mutatunk most egyet, amivel gyakran találkoznak a Bankmonitor szakértői.

Amikor kulcsrakészen vásárolunk újépítésű ingatlant, akkor szinte minden szerződésben szerepel, hogy a fejlesztő milyen értékű meleg- és hidegburkolatokat, kapcsolókat és egyéb berendezéseket fog a vételárért cserében beépíteni. Az is előfordul, hogy az adásvételi szerződés szerint a kivitelező nem épít be konyhabútort, ezt plusz pénzért a vevőnek magának kell megrendelnie és beépíttetnie.

Ezek a kikötések azért vannak, mert a fejlesztőnek pontos költségekkel kell kalkulálnia, hiszen például egy konyhabútorok minősége és ára – gépekkel együtt akár 4-5 millió forintig is elmehet – annyira különböző lehet, hogy inkább rábízzák a vevőre, mennyit áldozna erre a célra. Hasonló a helyzet a burkolatokkal is, hiszen laminált padlót már 2500-3000 Ft körüli négyzetáron is lehet venni, míg más tízezer forintokat szán ugyanerre.

A problémát azonban nem is az igények és a lehetőségek közötti különbségek okozzák, hanem az, ha amikor a vevő először elfogadja a feltételeket, ám később meggondolja magát, és mégis drágább burkolatokat, kapcsolókat szeretne. Az árkülönbözet azonban nincs benne az adásvételi szerződésben, mint ahogy esetenként a konyhabútor sem, így a bank ezt nem is hitelezi meg.

Hogy mit jelent ez a gyakorlatban? Azt, hogy ezeket a kiadásokat önerőből kell majd finanszírozni, ami ha nem lehetséges, bizony maradnak az olcsó burkolatok és eszközök. A konyhabútor már érdekesebb kérdés, különösen akkor, ha csok támogatás és csok-hitel is lesz az ingatlanhoz, itt ugyanis a folyósítás feltétele a használható konyha megléte. Az előbb említett plusz kiadások, amelyek összességében több millió forintra is rúghatnak, persze már jóval a használatba vételi engedély kiadása előtt jelentkezhetnek, hiszen a kivitelezésnek addigra be kell fejeződnie.

Éppen ezért azt javasoljuk, hogy a beépített anyagok árkategóriáját előre ellenőrizzük, nézzük meg, hogy az adott áron milyen minőségre számíthatunk. Ha pedig ez nem felel meg az igényeinknek, akkor inkább már az elején írjunk magasabb árakat a szerződésbe, így a bank meghitelezheti ezt is. Ezen kívül fontos az is, hogy az önerőt illetően rendelkezzünk némi tartalékkal, hogy ha váratlan kiadással szembesülnénk, legyen azt lehetőségünk miből kifizetni.

Az önerő előteremtésében segíthet a Babaváró támogatás  – aminek az összege akár 10 millió Ft is lehet – és a csok támogatás, ami meglévő és vállalt gyermekek esetén újépítésű ingatlan vásárlásakor 10 millió Ft. Annyit azért tudni kell, hogy hitelezhetőség szempontjából a Babaváró összegének 25%-a hitelnek minősül, ami esetenként nehézséget okozhat. 

Az alábbi lakáshitel kalkulátorral megkeresheted a számodra elérhető legkedvezőbb lakáshitelt, míg a Mennyi lakáshitelt kaphatok? kalkulátorral ellenőrizheted, hogy a jövedelmed és a megvásárolni kívánt ingatlan értéke alapján mekkora hitelösszegre számíthatsz.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Hirdetés