Újra megőrülünk a hitelért? 35-50%-kal emelkedett a bankok hitelkihelyezése

Újra megőrülünk a hitelért? 35-50%-kal emelkedett a bankok hitelkihelyezése
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-07-04 Frissítve: 2021-08-06
 

2017. májusában olyan erőteljes volt a hitelkereslet, amire legutóbb 2008-ban volt példa. Lakáshitelből közel 60 milliárd Ft értékben, személyi kölcsönből 30 milliárd Ft értékben helyeztek ki a bankok. Mindemellett a lakosság továbbra is a szükségesnél magasabb kamatot fizet, pedig ügyletenként akár 1 millió forintot is lehetne spórolni egy körültekintő választással. Bajt hozhat a hitelfelvétel erőteljes növekedése, vagy ma teljesen más a hitelpiac, mint a válságot megelőzően?

2017. első öt hónapjában a magyar lakosság 35%-kal több lakáshitelt vett fel, mint 2016. ugyanezen időszakában. A májusi lakáshitel folyósítás 59 milliárd Ft volt az MNB statisztikái szerint, melyre legutóbb 2008-ban volt példa.

A személyi hiteleknél a hitelkihelyezés növekedése még magasabb, közel 50%-os volt. A májusban kimutatott 30 milliárd Ft-os kihelyezést szintén a pénzügyi válság előtt tapasztaltuk legutóbb.

Hirdetés

Hirdetés

Jól döntenek a magyar hitelfelvevők?

Úgy tűnik, hogy még mindig nagyon erős a marketing hatása: az MNB statisztikáiban szereplő átlagos THM szinteknél lényegesen olcsóbban is lehetséges hitelt felvenni. Összességében egy 10 millió Ft-os lakáshitelen ma az átlagos hitelfelvevő (két keresős család, átlag jövedelemmel) összesen 800 ezer Ft-tól 1 millió Ft-ig veszít azzal, hogy az elérhetőnél rosszabb feltételekkel vesz fel lakáshitelt.

Mi indokolja a hitelfelvétel növekedését?

A legfontosabb tényező a tartósan alacsony kamatszint. Ma a legolcsóbb lakáshitelek (rövid távon változó kamatozás és akár átlagos jövedelem mellett) 3%-os THM alatt elérhetőek. Ez alig haladja meg a várható infláció mértékét. Lefordítva: gyakorlatilag nincs költsége a hitelfelvételnek.

A személyi kölcsönök esetében a legjobb termékek kamatszintje ma alacsonyabb, mint 4-5 évvel ezelőtt a lakáshiteleké volt. Azaz ingatlan fedezet (a lakásunk felajánlása nélkül) juthatunk hitelhez értelmezhető kamatszinten.

A következő kalkulátor segítségével könnyen megtalálhatod a legjobb lakáshitelt!

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

Bajt hozhat az újra erősödő hitelfelvétel?

Ha önmagában azt nézzük, hogy újra a válság előtti szinten van a lakosság hitelfelvétele, az félrevezető lehet. Ma ugyanis sok mindenben eltér mind a hitelpiac, mind a lakosság pénzügyi háttere a 2008 előtti időszakhoz viszonyítva.

A legfőbb eltérések:

  • Magyarországon egyedülálló módon a régióban (és szinte Európában is) a lakosság hitelállománya lényegesen alacsonyabb ma, mint a válság kirobbanásakor
  • Megszűnt a hitelezésben a devizakockázat
  • A pénzügyi kockázat ma a kamatváltozásra korlátozódik
  • A hitelfelvevők fele a legalább 5 évig fix törlesztő részlettel rendelkező konstrukciókat választja lakáshitelnél (míg a személyi kölcsönöknél a végig fix törlesztésű konstrukciók dominálnak)
  • 2008-hoz viszonyítva ma magasabb a lakosság pénzügyi megtakarítása és az átlagos nettó jövedelem
  • A hitelpiac erősen szabályozott, a bankok átlátható hiteltermékeket kínálnak, melyek árazása előre definiált módon változtatható csak (a hitelfelvevők nincsenek kitéve a bankok kamat és költség emelési „szeszélyeinek”)
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés