Vállalkozás saját ingatlanban? Akkor bukod a CSOK-ot és a CSOK hitelt!

Vállalkozás saját ingatlanban? Akkor bukod a CSOK-ot és a CSOK hitelt!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2019-04-09 Frissítve: 2021-12-29
 

A vállalkozásuk székhelyeként saját lakásukat vagy házukat használó kisvállalkozókat kellemetlen meglepetés érheti, amikor CSOK-ot igényelnének. Mert ők bizony elbukják a vissza nem térítendő otthonteremtési támogatást, ráadásul a szuper kedvezményes CSOK-hitelre sem jogosultak.

Magyarország még mindig a kisvállalkozók országa, az egyéni vállalkozók száma például az elmúlt négy évben 25%-kal nőtt, elérve a 490 ezret, vagyis minden tizedik munkavállaló közülük kerül ki mostanság. A kisvállalkozók székhelye sokszor saját tulajdonú lakás vagy ház, mégpedig általában az, ami lakóhelyül is szolgál. Mindez egészen addig nem jelent problémát, amíg a család nem igényelne CSOK (családok otthonteremtési kedvezménye) támogatást új vagy használt lakás vásárlására, esetleg építésre vagy bővítésre. A támogatással érintett ingatlan ugyanis kizárólag a család lakhatását szolgálhatja, ettől eltérően nem hasznosítható. Ez természetesen azt is jelenti, hogy a szóban forgó lakás egyéni vállalkozó vagy cég székhelye sem lehet. A korlátozás ráadásul a CSOK felvételét követően 10 évig érvényes, vagyis ha a család CSOK-kal megvásárol egy ingatlant, akkor abba elvileg egy évtizedig nem lehet vállalkozást bejelenteni.

Ez összességében milliós veszteséget jelenthet, hiszen használt lakás vásárlásakor:

  • 1 gyermek után 600 000 Ft;
  • 2 gyermek után 1 430 000 Ft;
  • 3 gyermek után 2 200 000 Ft;
  • 4 vagy több gyermeknél 2 750 000 Ft vissza nem térítendő támogatást kaphat a család.

Újépítésű ingatlan vásárlásánál még nagyobb lehet a veszteség, hiszen itt:

  • 1 gyermekre 600 000 Ft;
  • 2 gyermekre 2 600 000 Ft;
  • 3 gyermekre 10 000 000 Ft az elérhető vissza nem térítendő támogatás összege.

Hirdetés

Hirdetés

Bukják a CSOK hitelt is

További nagy érvágást jelenthet, hogy az ilyen ingatlanok esetében a CSOK hitelről is le kell mondania a vállalkozónak. Ez összességében ugyancsak milliós tételt jelenthet: a legfeljebb 3%-os fix kamatú támogatott lakáshitel jelentősen veri ugyanis a hasonló kondíciójú piaci termékeket, amelyek 5-6% körüli kamatszinttel érhetők el jelenleg. Ráadásul 2019. július 1-től a CSOK hitel felhasználhatósága kibővül, akkortól nem csak újépítésű, hanem használt ingatlanok vásárlására is felhasználható lesz.

Számszerűsítve: egy 10 millió Ft-os, 20 éves futamidejű, végig fix kamatú lakáshitelnél a teljes visszafizetés 16,4 millió Ft, míg ugyanez CSOK hitelnél 13,3 millió Ft. Vagyis 3,1 millió Ft pénzügyi előnyt bukhatnak el a vállalkozók a céges székhely miatt!

Lemondhatnak a falusi CSOK-ról is

Mintha a fenti veszteség nem volna elég, a július 1-től induló falusi CSOK-ból is kimaradnak azok, akik egyébként jogosultak volnának a támogatásra, de vállalkozásuk székhelyét vagy telephelyét a CSOK-kal megvásárolni kívánt lakóingatlanba jelentenék be. A falusi CSOK program 2486 ötezer lélekszám alatti, csökkenő lakosságszámú települést érint. A támogatás legmagasabb értéke 1 gyermeknél 600 ezer, 2 gyermeknél 2,6 millió, 3 gyermeknél pedig 10 millió forint, ami lakásfelújításra, használt és új lakás vásárlására egyaránt igénybe vehető. Vásárlásra – új lakás kivételével – legfeljebb a támogatási összeg fele fordítható, a fennmaradó részt felújításra lehet költeni.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés