Vállalkozói hitelek tízmillió forintos kérdése: fix, vagy változó kamatozás

Vállalkozói hitelek tízmillió forintos kérdése: fix, vagy változó kamatozás
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-07-19 Frissítve: 2021-08-09
 

Nem csak a lakossági hiteleknél kulcskérdés, hogy fix, vagy változó kamatozású hitelt válasszunk. A cégek által felvett, 8-10 éves futamidejű beruházási hiteleknél tízmilliós hatása lehet a jó döntésnek. 2,5% változó kamatozás, vagy 3,9% fix kamatozás: egy megtörtént esethez tartozó döntés szempontjait mutatjuk be. A piaci kamatszintek emelkednek, a tét egyre nagyobb… 

Kezdjük rögtön az aktuális példával

Ahhoz, hogy közelebb kerüljünk „a még mindig nagyon olcsó, de később ki tudja, meddig növekszik” változó kamat kontra „egy kicsit drágább, de a futamidő végéig fix kamatköltség” dilemmájához, a Bankmonitor egy aktuális hitel ügyletének konkrét banki ajánlatát szeretnénk bemutatni. (Természetesen a bank és az ügyfél megnevezése nélkül.)

Előzmények

Telephely vásárlás céljából 50 millió forintos önerő mellett 250 millió forint hiteligénnyel fordult egy egyébként jólmenő, szanitereket forgalmazó cég a bankokhoz a Bankmonitor közreműködésével. Jól sikerült a tavalyi év, dübörögnek a lakásépítések, nagy az igény a különböző csempékre, kádakra, mosdókra. Szerencsésen összejött az önerő, jöhet a saját raktár és bemutató terem.

A hiteligénnyel több bankot is megkerestünk, kértünk tőlük változó kamatozásra és fix kamatozásra is ajánlatot. A legjobb beérkező ajánlat 9 éves futamidőre szólt, a következő kamatok mellett:

  • változó kamatozású ajánlat: 3 havi BUBOR (0,3%)+ 2,2% = összesen 2,5%
  • fix kamatozású hitel ajánlat: 3,9%

A különbség 1,4%pont, elég nagynak tűnhet, forintosítva 17,3 millió forint… elméletben. Na, de mire számíthatunk a valóságban? Tényleg megmarad ez a különbség, mennyivel fog nőni a változó kamat a BUBOR várható emelkedése miatt? Mit jelenthet ez tényszerűen?

Hirdetés

Hirdetés

Néhány információ a kamatszintek megítéléséhez

  • A 10 éves állampapír hozamszint a mai napon 3,3%, azaz a tulajdonosok effektív 0,6%pont kamatfelára (3,9%-3,3%), ami minimálisnak tekinthető, különösen a változó kamatozás esetén érvényesülő 2,1%ponthoz viszonyítva.
  • Az MNB legfrissebb jelentésében a következő években az inflációs várakozások a következők:
    • 2018 = 2,8%
    • 2019 = 3,1%
    • 2020 = 3,0%
    • Az MNB inflációs becsléséhez viszonyítva a hitel valós költsége fix kamatozás esetén (fixkamat-infláció) 0,9%-1,1%.
  • A fejlett világban megindult egy lassú kamatemelkedési folyamat:
    • az USA-ban ez egy egyértelmű trend,
    • Európában az EKB először a többlet likviditást szűkíti, majd ezt követően várható kamatemelés,
    • néhány regionális országban (pl. Csehország) az első kamatemelés már megtörtént.

9-10 éves hitel esetén irreális azt feltételezni, hogy a gazdaságban változatlanul fennmaradhat (teljes futamidő alatt) a 2,5% feletti negatív reálkamat (ma ugyanis ennyi a BUBOR – várható éves infláció értéke). A fentiek alapján mind a belső, mind a nemzetközi trendek fokozatos kamatemelkedést vetítenek előre.

Mekkora lehet a kamatemelkedés mértéke?

Az Euró alapkamata (EKB) a 2008-as válságot megelőzően átlagosan 3,7% volt, ha csupán annyit feltételezünk, hogy visszatér az euró alapkamata a válság előtti átlaghoz, akkor az +3,7%pontos emelkedés (amennyiben ez bekövetkezik, Magyarország alacsonyabb fejlettségi szintje miatt itthon ennél magasabb kamatemelkedés várható).

Reálkamat normál körülmények között rövid futamidőn is (3 hónapos BUBOR) 0%-0,5% közötti tartományban mozog. Ez alapján – illetve figyelembe véve az MNB inflációs becslését – a 3,5%-os BUBOR egy abszolút reális szcenárió középtávon (2-3 év).

Az érem túloldala, hogy az MNB jelenlegi vezetésének kiemelt célja a kamatszintek alacsonyan tartása.

A hitel felvételt követő egy év múlva bekövetkező +1%pont BUBOR emelkedéssel, plusz a második évforduló bekövetkező ugyanekkora mértékű kamatemelkedéssel már a változó kamatozású hitelre is azonos mértékű kamatot fizetnek ki a tulajdonosok!

A fentiekben leírtak miatt megítélésünk szerint +3%pont kamatemelkedéssel minimálisan érdemes számolni a következő 3-4 évben, bár erre vonatkozó stabil becslés nagyon nehezen adható. Ezen forgatókönyv esetén a fix kamatozású hitel egyértelműen előnyösebb a tulajdonosok számára.

Az elméleti 17,3 millió forintos különbség a változó kamatozás javára csupán egy tűnő pillanatnyi állapot. 

Ha szeretnél személyre szabott segítséget kérni céges hitelfelvételed fix vs. változó kamatozás dilemmájában, érdemes a Bankmonitor évtizedes tapasztalattal rendelkező kollegáinak segítségét kérni, akik mindennapos munkájuk kapcsán mindig friss információval és tudással rendelkeznek a banki hitelezési aktualitásokról.

Érdeklődj szakértőnknél
Kérj ingyenes segítséget szakértőnktől!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Bankmonitor
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.

Disclaimer:

A jövőbeni kamatok előrejelzése csak jelentős bizonytalanság mellett tehető meg. A fentiekben leírtak nem jelentenek garanciát semmilyen jövőbeli kamatszint bekövetkezésére. Számításaink a jövőbeli kimenetelek végiggondolásához készültek, önállóan azonban döntéshozatalra nem alkalmasak.

Hirdetés
Hirdetés