Vállalkozók figyelem! Mutatjuk a legolcsóbb céges bankszámlákat!

Vállalkozók figyelem! Mutatjuk a legolcsóbb céges bankszámlákat!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2014-10-13 Frissítve: 2021-10-10
 

Éves szinten komoly összegeket, több tízezer vagy a legrosszabb esetben akár több százezer forintot dob ki az ablakon az a cégvezető, aki nem a cégének legmegfelelőbb bankszámlát választja. Persze a rengeteg banki ajánlat közül nem egyszerű kiválasztani az ideálisat. Cikkünkben több vállalkozástípus (induló cég, kata-s, eva-s, kisebb és nagyobb árbevételű működő társaság) számára gyűjtöttük össze a legolcsóbb ajánlatokat.

Vegyünk öt képzeletbeli céget. Az egyik most alakult, de várhatóan 20 millió forint éves árbevétellel büszkélkedhet majd. A másik négy társaság már régebb óta tevékenykedik. Az egyikük 6 millió forintos árbevételű KATA-s cég, a másik 20 millió forint árbevételt ért el és az egyszerűsített vállalkozási adót (EVA) választotta. Az utolsó két cég közül az egyik 50, a másik 100 millió forint éves árbevétellel rendelkezik.

A pillanatfelvétel legnagyobb tanulsága, hogy mind az öt társaság esetében komoly összeget lehet spórolni azzal, ha egy korábban rosszul kiválasztott bankszámláról a legjobbra váltunk. A táblázatban szereplő legjobb és a legrosszabb ajánlat közötti különbség a 100 milliós árbevételű cégnél domborodik leginkább, amely jó számlaválasztással akár 251 ezer forintot is spórolhat évente. A banki számlavezetési költségek között a legkisebb különbség a kata-s cég esetében mutatkozik, de még így is éves szinten több mint 74 ezer forint a rés a legolcsóbb és a legdrágább ajánlat között. A többi képzeletbeli cég ennél minden estben többet, spórol, ha jól választ számlavezető pénzintézetet.

Céges számlavezetésben jelenleg csaknem minden esetben az AXA Bank ajánlatai lettek a legolcsóbbak. Mindössze egyetlen kivételt találunk, az 500 milliós árbevételű vállalkozás esetében. Itt a CIB Bank elektronikus számlacsomagja a nyerő, de még ebben a kategóriában is a második legkedvezőbb ajánlat az AXA-é. A második és harmadik legolcsóbb banki ajánlatok között már több pénzintézet is megtalálható.

De lássuk a részleteket!

A most induló cég esetében az AXA az első évben havi 7.986 forintot kér a számlavezetésért. Nem sokkal, mindössze pár száz forinttal van ettől elmaradva a CIB Bank és az OTP Bank ajánlata. A kata-s cég esetében is az AXA a nyerő havi 2.115 forintos díjával. Itt az ezüstérmes a Gránit Bank 2.216, a bronzérmes pedig a CIB 2.388 forintos ajánlata. Az EVA szerint adózó 20 milliós árbevételű társaság is akkor dönt jól, ha az AXA 6.618 forintos díja mellett teszi le a voksát, de nem jár rosszul a K&H Bank és a Gránit Bankkal sem.

A régebb óta működő, nagyobb árbevétellel és jelentősebb bankszámla forgalommal rendelkező társaságok esetében már magasabb díjakkal szembesülünk. Az 50 milliós árbevételű kisvállalat szempontjából a CIB Banké a legjobb ajánlat, havi 14.246 forinttal. Második az AXA 14.468 forintos számlacsomagja, a harmadik pedig ismét a CIB Bank a maga 16.038 forintos díjával. A 100 milliós árbevételt elérő középvállalat esetében legalább havi 38.258 forintot kell szánni a számlavezetésre, mert ez a legolcsóbbnak számító AXA Bank díja. A dobogó második fokára itt megint csak a CIB Bank került fel 38.905 forintos számlacsomagjával és egyben ez a bank lett a képzeletbeli versengés harmadik helyezettje is Mikro számlacsomagjával.

Fontos hangsúlyoznunk, hogy a táblázatbeli rangsor egy pillanatfelvétel a jelenlegi helyzetről. A bankok időről időre átgondolják céges ügyfeleiknek szóló ajánlataikat is és ennek során a köztük lévő, a számlavezetési díjak tekintetében megmutatkozó sorrend döntően megváltozhat. Többször láthattunk már olyat, hogy a korábban verhetetlennek tűnő vállalati csomag(ok) díjait a bank „egyik napról a másikra” felemelte. De az is előfordult már, hogy a korábban nagyon drágának számító pénzintézet hirtelen megfelezte a vállalkozásoknak kínált számlacsomagjainak díjait. Persze egy vállalkozás esetében nem túl szerencsés, ha évente többször bankot vált, de 2-3 évente mindenképpen érdemes lehet átnézni a banki ajánlatokat. Ha ezt elmulasztjuk, mint az cikkünkből is látható, bizony súlyos árat kell fizetni nemtörődömségünkért.

A teljes képhez természetesen elengedhetetlen az is, hogy milyen bankhasználati szokásokkal számoltunk az egyes vállalkozások esetében. A nagyításhoz kattints a képre!

A legfontosabb pedig nyilván az, hogy saját céged szokásai fényében melyik bank kínálja a legjobb feltételeket!

Bankmonitor
Sikeres kalkuláció!
Eredményeidet a lenti listában találod!

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés