Vállalkozók ingatlanvásárlása: céggel együtt, vagy anélkül? Milliókat spórolhatunk

Vállalkozók ingatlanvásárlása: céggel együtt, vagy anélkül? Milliókat spórolhatunk
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2019-10-03
 

Amikor egy cég ingatlant vásárol, akkor dönthet úgy, hogy céggel együtt vásárolja meg azt, vagy csak magára az ingatlanra köt üzletet. Mindkét megoldásnak van előnyes és hátránya egyaránt. Amennyiben a vásárláshoz hitelre is szükség van, akkor viszont a mérleg nyelve egyértelműen az ingatlan közvetlen megvásárlása felé billen. Ugyanakkora összegű hitelfelvétel ingatlanvásárlás formájában ugyanis éves szinten akár több millió forinttal alacsonyabb törlesztőt eredményez.

Céges ingatlanszerzés esetén, történjen az közvetlenül vagy céggel együtt, a vagyonszerzési illetéket az ingaltan piaci értéke alapján mindenképp meg kell fizetni. Hitelezési oldalon azonban egészen mások a lehetőségeink akkor, ha ingatlanvásárlásban gondolkozunk, valamint akkor, ha céget veszünk.

Kamatnagyság

  1. Ingatlanvásárlás finanszírozására igényelhető az államilag támogatott Növekedési Hitel, ami a hitel teljes futamidejére érvényes fix 2,5%-os kamatozásával kihagyhatatlan lehetőség. (Ráadásul ezen kívül nincs más banki hitelköltség az NHP esetében.) Ez az opciós sajnos már nem él a cégvásárlásra igényelt hiteleknél, a program jelenlegi szakaszából ugyanis ez törlésre került.
  2. Cégfelvásárláshoz a hitel nagyságától függően 3,5%-4%-os fix kamatozás mellett juthatunk finanszírozáshoz.

A jelenlegi extrém alacsony kamatkörnyezetben ajánlott a hitel teljes futamidejére történő kamatfixálás , hiszen anélkül, hogy jóslatokba bocsátkoznánk, nyugodtan állíthatjuk, a jelenlegi 0,1% körüli BUBOR szintről már csak felfelé lehet elmozdulni.

Az euró alapkamata (EKB) a 2008-as válságot megelőzően átlagosan 3,7% volt, ha csupán annyit feltételezünk, hogy visszatér az euró alapkamat a válság előtti átlaghoz, akkor már ez +3,6%pontos emelkedést jelent. Amennyiben ez bekövetkezik, Magyarország alacsonyabb fejlettségi szintje miatt itthon ennél nagyobb kamatemelkedés várható.

Növekedési Hitel Kalkulátorunk segítségével itt gyorsan megnézheted, hogy céged alkalmas-e Növekedési Hitel (NHP) felvételére:

Széchenyi hitel
Bankmonitor

Hirdetés

Hirdetés

Éves törlesztőrészlet

Amennyiben számít, hogy éves költségvetésünket mennyire terheli le a fizetendő törlesztő összege, akkor megint csak az ingatlan közvetlen megvásárlása az előnyösebb megoldás.

  • Az ingatlanvásárlás finanszírozásánál a 10 éves futamidő teljesen elfogadott, míg
  • a cégfelvásárláshoz kapcsolódó hitelek futamideje jellemzően 5-7 év.

A hosszabb futamidő ugyanakkora hitelösszeg esetén alacsonyabb éves törlesztést eredményez. Nézzük meg a konkrét számokat egy 100 millió forintos hitelfelvétel esetén, ahol a hosszabb futamidő, köszönhetően az alacsonyabb kamatszintnek, nem okoz összességében nagyobb kamatfizetési kötelezettséget.

Igényelhető hitelösszeg

A vételár nagysága is meghatározhatja a felvehető hitel típusát. Egy cégfelvásárláshoz nyújtott hitel előkészítése, elbírálása ugyanis jóval nagyobb munka- és költségráfordítást igényel banki oldalon, mint egy klasszikus ingatlanvásárlás.

Így, van egy összeghatár – körülbelül 300 millió forint igényelt hitelnagyság –, ami körül a bankok már érdeklődést mutatnak egy cégfelvásárlás finanszírozására. Ez alatti hiteligények esetén mindenképp az ingatlan közvetlen megvásárlásának formája az, ami finanszírozható.

Ingatlanvásárlás finanszírozásának viszont gyakorlatilag nincs alsó határa, annak nagyságát céged hitelkapacitása mellett a vételár és a minimálisan elvárt 20-30%-os önerő határozza meg.

Vállalati hitel-kalkulátorunkban megnézheted, hogy céged mekkora összegű hitelfelvételre alkalmas:

Hitelképes-e a cégem
Nézd meg, hogy kaphat-e hitelt a céged!
NHP
Bankmonitor
Kérjük adj meg adatokat a cégedről!
Ft
Ft
Jó hírünk van,
céged hitelfelvételre alkalmas.

Az elérhető hitel részleteit e-mailben küldjük meg a számodra:

  • Milyen összegű hitelt kaphat a céged?
  • Milyen futamidő mellett?
  • Mi a különbség a bankok között?
  • Hogyan kerüld el a buktatókat?
NHP
Nincs jó hírünk
  • Sajnáljuk, de céged nem alkalmas hitelfelvételre, több szempontból sem.
Add meg további adataidat és részletesen tájékoztatunk!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.

 

 

Hirdetés
Hirdetés