Valóban jó ötlet ugyanott megkötni a lakáshitelt és a lakástakarékot vagy sem?

Valóban jó ötlet ugyanott megkötni a lakáshitelt és a lakástakarékot vagy sem?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-08-15 Frissítve: 2021-07-01
 

„Azt hallottuk, hogy úgy érdemes LTP-t választani, hogy azt a hitellel együtt köti meg az ember, mert akkor kaphat kamatkedvezményt, illetve az előtörlesztés ingyenes. Nem tudom, hogy ebből mi igaz, de egész máshol találtunk kedvező lakáselőtakarékossági és hitelkonstrukciót, tehát mi eredeti elképzelésünk szerint a kettőt két külön szervezetnél kötnénk meg. Vajon megéri a kettőt külön megkötni, vagy tényleg van rá mód, hogy az ember összekösse a hitelfelvételt és a lakáselőtakarékossági szerződéskötést?”

Való igaz, hogy a bankok szeretik magukhoz csábítani az ügyfelet, ezért gyakran kedvezményt adnak a lakástakarékkal kombinált hitelnél. De ez mára inkább a lakástakarék induló díj kedvezményénél mutatkozik meg, lakástakarékra ma már nem adnak kamatkedvezményt a lakáshitelre. Az előtörlesztés a kombinált esetben valóban igaz tud lenni, de csak ezért nem éri meg ezt választani.

A legnagyobb probléma a kombinált esettel, hogy az LTP megtakarítási időszak alatt a hitelbe csak kamatot fizet az ember, tőkét nem (vagyis türelmi időt kapunk), így nem is lehet akkora előnye egy betörlesztésnek, mint ha egyébként a lakáshitel mellé külön kötünk egy vagy több lakástakarékot. Sokkal többet nyerhetünk, ha fizetjük rendesen (kamatot és tőkét) a hitelt, mellé pedig kötünk LTP-t és azt betörlesztés után újrakötjük, egészen addig, amíg el nem fogy a hitelünk.

A kérdésfeltevő a lehető legjobb utat találta meg. Minden további nélkül működik az a megoldás, hogy két külön intézménynél kötik meg a szerződéseket. Látni fogják, hogy valóban nagyon jó párosítás lesz ez így. Mintha csak egy svédasztalos étteremben összeválogatnák a kedvenc ételeiket és nem kell egy adott fixen összeállított menüből választaniuk.

Egy korábbi írásban számokkal alátámasztva mutattuk be a valódi pénzügyi előnyt. Akkor az jött ki, hogy a kombinált hitellel nagyjából ugyanannyit fizetünk vissza, mint csak a lakáshitel felvételével. Míg a külön kötött lakáshitelt + LTP verzió 1,5 millió forint megtakarítást jelentett.

Ha neked is van hasonló kérdésed vagy problémád, keress meg nyugodtan bennünket. Szakértőink készséggel válaszolnak neked, sőt alkalmasint meg is mutatják, hogy számodra melyik a legjobb választás!

Kamatbónusz
29 000 Ft-tól 4 342 500 Ft-ig
Bankmonitor
A várhatóan legkedvezőbb ajánlatok
Most kamatbónusszal
gyűjthető össze lakás célra.
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi szabályzatba és az Online Lakástakarék Pénztár promóciós szabályzatba foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Hiba történt
    Hirdetés
    Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

    És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

    Hirdetés