Van, ahol már a betétes fizet a pénze után – Vajon miért?

Van, ahol már a betétes fizet a pénze után – Vajon miért?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-04-08 Frissítve: 2021-08-06
 

Ugyan hazánkban sem bukkanni már vonzó betéti kamatokra, azonban van olyan nyugat-európai ország, ahol már egyenesen a betétesek fizetnek, azért hogy a bankban tarthassák a pénzüket. Teljesen ésszerűtlennek tűnik, hogy valaki még ilyen feltételek mellett is betétben parkoltassa a pénzét, pedig több okot is fel lehet hozni. Az Alapblog írásában éppen ezt a témát és sok más érdekes a kérdést, többek közt a hazai focimeccsek alacsony látogatottságának okait boncolgatja.

Miért éri meg negatív kamat mellett befektetni?

Már nyáron hallhatunk, arról hogy egy német bank a prémium ügyfelek betéteire -0,4%-os kamatot határozott meg. Most úgy adódott, hogy egy svájci bank is 0,6 százalékkal megsarcoltatja az egy millió eurót meghaladó betéteket. Felmerül a kérdés, miért parkoltatná bárki is a pénzét a bankban, ha neki kell fizetnie a betétben lévő összeg után, ráadásul ezzel együtt még a pénz vásárlóértéke is romlik?

Az az igazság, hogy a nyugat-európai befektetőknek nem igazán van más lehetőségük, ha biztonságban akarják tudni a pénzüket. Ott már az állampapírok is évek óta negatív hozamon forognak, és még csak hasonló megoldás sincs, mint amit nálunk elérhető lakossági állampapír jelent. A szemmel látható hozamért már lehet, hogy akkora kockázatot lenne szükséges felvállalni, ami a konzervatív befektető biztonságérzetén kívül esik. Nincs más megoldás, mint hogy a befektető vagyonának egy részét a ráfizetős, de biztonságot nyújtó és könnyen hozzáférhető betétben tartsa. Ezen kívül még egy sor más érdekes információt is megtudhatunk az Alapblog „Fizess, hogy likvid maradhass” című írásából.

Ennyire siralmas a magyar futballhelyzet?

Emellett a magyar focimeccsek alacsony látogatottságának okaira is fény derült az egyik bejegyzésben. Azokkal az országokkal összehasonlítva, ahol igazi kultúrája van a focimeccseknek, hazánkban igen lehangolónak mondható a helyzet. A 2016/2017-es szezonban egy meccset átlagosan 2581-en tekintettek meg, míg ha egy adott mérkőzést kiragadunk például a Belga bajnokságból 20 ezres nézőszámmal is találkozunk. A hasonló lélekszámú országokat elnézve így kizárható az, hogy pusztán az országban lakók száma befolyásolná a nézettséget.

A nyilvánvaló okok közé tartozik, hogy hazánkban nem sikerült minőségi futballt megteremteni. De leginkább gazdasági eredetű lehet a probléma, így gyakorlatilag sokan nem tudják megengedni maguknak ezt a szórakozást. A részletekért érdemes elolvasni a „Távolinak tűnő nemzetközi kupaporond” című bejegyzést.

Hirdetés
Hirdetés