Vanguard: ezért alacsonyabb a nők megtakarítása a férfiakénál

Vanguard: ezért alacsonyabb a nők megtakarítása a férfiakénál
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2024-06-04
 

Az amerikai Vanguard friss tanulmánya a megtakarítási egyenlegekben kimutatható, nemek közti különbségekre hívja fel a figyelmet. Elmondásuk szerint számos tényező hátráltatja a nőket, de bizonyos egyszerű lépésekkel mérsékelhetik a lemaradásukat.

A Vanguard befektetési vállalat friss elemzése szerint a nők és férfiak medián IRA-egyenlegei között szignifikáns különbség van, amely az idő előrehaladtával egyre szélesedik.

Jó tudni
Az IRA (invididual retirement account, egyéni nyugdíjszámla) az amerikai nyugdíjcélú megtakarítások egyik legelterjedtebb formája, 2022-ben a háztartások kb. 42%-a rendelkezett IRA-számlával.

A tanulmány szerint a nemek közötti szakadék minden korcsoportban kimutatható, és az életkor előrehaladtával egyre szélesedik. A Z-generációsok körében a nők mediánegyenlege a férfiakénak 98%-át teszi ki, az Y-generációban ugyanez az arány 88%, az X-generációban 81%, a baby-boomerek korosztályában pedig már alig 63%.

Hirdetés

Hirdetés

Mik okozzák a nemek közötti különbséget?

A kutatásban 74 ezer befektetőt vizsgáltak, akik a 2015-től 2022-ig terjedő időszakban nyitottak IRA-számlát a Vanguardnál. A nemek szerinti megoszlás kb. 52-48% volt a férfiak javára. A számlaegyenlegek közti különbséget két fő tényező magyarázta. Egyrészt a nők idősebb korban kezdték a nyugdíj-előtakarékosságot: a 2015-ben induló férfiak átlagos belépési éve 30 év volt, a nőké 32 év. Másrészt a nők ritkábban fizettek be a számlájukra: a 7 évből csupán 5 alkalommal, miközben a férfiak 6 alkalommal. (A befizetett összegek mértékéről nincs információ.)

Az is gyakori hibának tekinthető a Vanguard elemzése szerint, mégpedig nemtől függetlenül, hogy a befektetők parlagon hagyják a más típusú megtakarításokból áthozott pénzeket. Az ilyen eseti befizetések alapesetben készpénz-jellegű, minimális hozamú eszközökbe kerülnek, így nem tudnak számottevő nyereséget biztosítani az évek során.

A nőkre sajnos erősebben jellemző ez a mulasztás: 56%-uk egy éven keresztül nem fekteti be az ilyen módon áthozott megtakarításait, miközben ugyanez a férfiak 44%-ára igaz. Akik pedig 7 évnyi hozamot szalasztottak el, ők a nők közül 33%-ot tettek ki, míg a férfiak körében 23%-ra volt tehető az arányuk.

Jó hír viszont, hogy a nők hajlamosabbak professzionális segítséget igénybe venni, és jól diverzifikált portfóliót kialakítani a pénzügyi céljaik eléréséhez. 2022-ben a vizsgált női megtakarítók 44%-a rendelkezett a nyugdíjba vonulása időpontjához igazodó stratégiát követő „céldátum” befektetési alappal vagy kiegyensúlyozott portfólióval, vagy vett részt a tanácsadási szolgáltatásban. Ugyanez a férfiak körében kevésbé volt elterjedt, náluk 40%-ra voltak igazak ezek az állítások.

A nőknek fokozottan törődniük kell a nyugdíjkilátásokkal

A Bankmonitor korábban bemutatta, hogy a nők nyugdíjhelyzete alapvetően rosszabbnak tekinthető a férfiakénál. Magyarországon 17,5% a nemek közötti bérkülönbség, ami az Európai Unió egyik legrosszabb adata. Ehhez hozzátevődik, hogy a nők a szolgálati idő tekintetében is hátrányban vannak, a férfi nyugdíjasok 38,2 évével szemben átlagosan mindössze 33,5 évvel rendelkeznek. Mindezekből következik, hogy a nők nyugdíja is alacsonyabb, kb. 15,8% a nemek közti szakadék nagysága.

Fontos
A KSH adatai szerint 2023. év elején 208 ezer forint volt az átlagnyugdíj, de a férfiak átlagos juttatása 228 ezer forint volt, a nőké pedig mindössze 192 ezer forint.

A nők csoportján belül további differenciáló tényező a gyermekvállalás: a Magyar Államkincstár 2019-es adatai szerint a „Nők40” korkedvezményt kihasználók körében a gyermektelen nőkhöz képest az egygyermekes nők 9%-kal, a kétgyermekesek 15%-kal, a háromgyermekesek pedig 20%-kal alacsonyabb nyugdíjban részesülnek.

A nyugdíjas évek anyagi megpróbáltatásaival szemben hatékony védekezési módszer lehet a nyugdíj-előtakarékosság. Egy kellően korán elindított megtakarítás segítségével akár kisebb havi összegekből is összegyűlhet egy tízmilliós nagyságrendű lejárati összeg, ezáltal a megtakarítók jelentős kiegészítő jövedelemre tehetnek szert az állami nyugdíjon felül.

Kérd részletes
eredményeidet email-ben!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
Ft
Bankmonitor
0 Ft
ennyi pénzed lesz
mire nyugdíjba mész
A részletes eredményedet
e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

Szeretnéd megtudni:
  • Hogyan lesz ennyi pénzed nyugdíjas éveidre?
  • Hogy melyik számodra a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ?
  • Illetve, hogy mennyi állami támogatást kaphatsz?
Bízd magad független szakértőinkre!
Hirdetés
Hirdetés