Vég nélkül esik az orosz rubel… Nehogy azt hidd, hogy minket nem érint!

Vég nélkül esik az orosz rubel… Nehogy azt hidd, hogy minket nem érint!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2014-12-16
 

Nincs megállás, percről percre újabb mélypontra gyengül a rubel a dollárral szemben. Az egész előzménye, hogy még tegnap este az orosz jegybank drasztikus mértékű alapkamat emelést jelentett be az árfolyam és az infláció védelmében. Ma reggeltől 17%-ra emelkedett az irányadó kamat a korábbi 10,5%-os szintről. Az orosz fizetőeszköz zuhanása azonban nem csak lokális hatásokkal járt, magával sodorta a régiós fizetőeszközöket, többek között a forintot is.

Végeláthatatlan gyengülésnek indult a rubel: míg egy évvel ezelőtt csak 33 rubelt kellett fizetni 1 dollárért cserébe, addig most már 66-ot is elkérnek érte. Ezek alapján világos, hogy brutális (közel 100%-os) leértékelődésről beszélhetünk. Az orosz fizetőeszköz gyengülésének legfőbb okai:

  • folytatódik Oroszországból a tőkekivonás,
  • az ukrán válság miatt kivetett szankciók,
  • a nyersanyagárak (főkent az kulcsfontosságú exportcikk, az olaj) csökkenése igen érzékenyen érintik a nagy medve gazdaságát,
  • a csökkenő bevételek felbillentik a költségvetést, válaszként pedig a kiadási oldal megnyirbálására lehet számítani.

Az orosz jegybank mindezt nem nézte tétlenül, az árfolyamgyengülés és az infláció megállítása érdekében mindent bevet:

  • devizatartalékait (például dollárt) sem félti felhasználni, ennek eladásával próbálja mérsékelni a rubelre nehezedő nyomást,
  • mára virradóra pedig jelentősen, 650 bázisponttal 17%-ra emelte az alapkamatot (ez idén már a hatodik a sorban), hogy megfékezze a fizetőeszköz zuhanását. (Ez hasonló mértékű emelés, mint a 98-as csőd esetén volt.)

Milyen hatásokkal lehet itthon számolni?

Már a forint árfolyamán is meglátszódott a rubel gyengülése: az orosz hírekre 313 forint felé gyengült az euróval szemben. De milyen hatással lehet a tartósan gyenge forint Magyarországra?

  • Főként devizahiteleseket érintheti pozitívan a gyengülő forint: a devizahitelek forintosítása során alkalmazott 257 forintos svájci frank árfolyam kedvezményes árfolyamnak számít a jelenleg 259 felett tartózkodó kurzushoz képest.
  • A várható hazai inflációt az alacsony olajárak mérséklik, míg a forintgyengülés növeli az importált termékeken keresztül.

Milyen hatással van befektetéseinkre?

  • Amennyiben megtakarított pénzünket eddig is orosz kitettséggel bíró befektetési alapokban tartottuk azok számára nincs jó hírünk: a jelenlegi folyamatok további esést prognosztizálnak. Ráadásul az orosz befektetésünkre negatív hatással van nem csak az orosz tőzsde esése, de a rubel gyengülése is.
  • A zuhanó rubel nincs jó hatással a nagy orosz kitettséggel rendelkező hazai vállalatokra sem, az OTP és a Richter árfolyama is csökken.

Szeretnéd tudni, hogy máshol hogyan alakultak a befektetési alapok hozamai? Használd befefektetési alap keresőnket!

1

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés