Végzetes változás a Revolutnál. Hol bankolj ezek után?

Végzetes változás a Revolutnál. Hol bankolj ezek után?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-02-16 Frissítve: 2022-02-18
 

A Revolut Bank a napokban arról tájékoztatta ügyfeleit, hogy 2022. áprilisától a cég nem férhet hozzá a magyar deviza fizetési rendszeréhez, ennek pedig komoly következményei lesznek a vállalatra, egyúttal a bank ügyfeleire nézve is.

Az MNB által is megerősített hír szerint innentől nem férhet hozzá a Revolut a forint alapú fizetési rendszerhez, emiatt azon ügyfeleknek, akik ezen a csatornán keresztül kapják fizetésüket, nagyon résen kell lenniük, vagy más megoldást kell eszközölniük.

Mi a teendője azoknak, akik a Revolutnál bankolnak? Milyen alternatív lehetőségek vannak a piacon a pórul járt ügyfeleknek? Érdemes időben cselekedni a bonyodalmak elkerülése érdekében, esetleg elkezdeni a felkészülést az átállásra, hogy mindenki megtalálhassa a számára legjobb bankszámlát.

Mi lesz a Revolut felhasználókkal?

A változás eredményeképp sokakban felmerülhet, hogy új bankot és számlacsomagot keressenek, hiszen április 1-el a jelenlegi számlaszámukra már nem érkeztethetnek például munkabér kifizetést, a beérkezett utalás a feladónak visszapattan.

A forint egyenleg természetesen nem vész el, a pénzmozgások ezután is működőképesek, ugyanakkor áprilistól egy litván IBAN forint deviza számlaszámod lesz, amelyre a munkáltató már csak külföldi utalással tudja a béredet elküldeni, így az költségesebb is lehet a számára és lassabban érkezik meg az új számládra.

Vagyis ha Te is a Revolutos bankszámládra kapod a fizetésed és április 1-ig nem értesíted a munkáltatódat, hogy bankszámlaszámod megváltozik, akkor az összeget visszairányítják az utalónak, ez pedig tovább lassítja azt a folyamatot, amíg hozzád megérkezik a pénz.

A Revolutosoknak tehát mérlegelniük kell, mi szól amellett, hogy továbbra is a cégnél bankoljanak, illetve mi szól ellene. Mindenesetre érdemes körülnézni a versenytársaknál, ki mit és mennyiért tud hasonló szolgáltatást ajánlani.

Menjek, vagy maradjak?

Magyarországon sem véletlenül vált rövid időn belül rendkívül népszerűvé az Egyesült Királyságban alapított fintech cég, hiszen jóval alacsonyabb banki költségeket biztosít ügyfelei számára a mindennapi pénzügyekhez, mint azok a bankok, akiket itthon megszokhattunk.

A Revolut felhasználóknak például nem kell havidíjat fizetniük csak azért, mert használják a bankszámlájukat, ingyenes VISA vagy Mastercard bankkártyát biztosít a cég (csak a postázási költséget kell az ügyfélnek állnia), és az utalás, vagy külföldi bankkártyás fizetések költsége is jóval kedvezőbb lehet. Valószínűleg ezek miatt állt át sok magyar felhasználó is a Revolut oldalára. 

Ugyanakkor a dolgok árnyoldalát is érdemes megnézni, hiszen a fenti probléma mellett is vannak még a cégnek hátrányai. Például, hogy nincsenek Revolutos ATM-ek, nem érhető el magyar ügyfélszolgálat, nehezen áttekinthetők az egyes csomagok költségei, valamint,  hogy még 6 lezárt üzleti év után sem termel porfitot a cég.

Mindezeket összevetve a felhasználóknak még mindig lehet előnyös egy Revolut számla és pontosan arra, amire jó (eseti külföldi használatra), ugyanakkor fő és elsődleges bankszámlának már szakértőink sem javasolják.

Hirdetés

Hirdetés

Mire érdemes váltani 2022-ben?

Egy új bankszámla kiválasztásánál alapvető, hogy megvizsgáld egyéni bankolási szokásaidat. Például teljesen eltérő csomagot érdemes választania annak, aki csupán havi 2-3 alkalommal használja a bank szolgáltatásait, és annak is, aki szinte mindent készpénz nélkül bonyolít, de más pénzmozgások jellemzőek egy diákra és megint mások egy nyugdíjasra is.

A Revolutról váltók igen kedvező költségekhez szoktak, így egy-egy másik banki ajánlat anyagilag könnyen fájó pont lehet, hiszen a piacon elérhető bankszámlacsomagok között hatalmas a szórás, mind a szolgáltatások, mind a kapcsolódó díjak tekintetében. 

A legelső javasolt lépés a kiválasztáshoz egy objektív bankszámla kalkulátor, amellyel játszi könnyedséggel hasonlíthatók össze az egyes banki lehetőségek. A Bankmonitor kalkulátora megmutatja a legtöbb hazai bank jelenlegi kínálatát és összehasonlítja a költségeket, úgymint havi-, tranzakciós-, vagy például bankkártyadíjak.

Napjainkban vitathatatlanul a 0 Ft-os éves díjjal kecsegtető ajánlatok a legnépszerűbbek, amelyek már több hazai bank kínálatában is elérhetők, ilyenek például a CIB Bank Eco bankszámlája, vagy az UniCredit Partner Aktív Zéró csomagja. Bizonyos feltételek teljesítése esetén mindkét konstrukció évekig díjmentes bankszámla használatot biztosít ügyfeleinek és akár online is megköthetők.

Hogyan válthatsz bankot?

Nem csak Revolutos ügyfeleknek lehet remek hír, hogy a bankváltásnak ma már nem kell feltétlenül időigényes tortúrának lennie. Az egyszerűsített eljárás eredményeképp ugyanis elég egyetlen egyszer ellátogatni a kiválasztott új bankfiókba, ahol kezdeményezhetjük az egyszerű bankváltást, innentől pedig a legtöbb esetben minden a két bank között zajlik.

Bankmonitor tipp: 2022. január végéig minden banki ügyfél megkapta a számlájához kapcsolódó előző évre vonatkozó díjkimutatást, amelyen könnyedén áttekinthetők a teljes, 2021-es évben kifizetett bankszámlához kapcsolódó költségek. Érdemes vetni egy pillantást a kimutatásra, hiszen ez is jó alapot biztosít az egyes díjak összehasonlításához, valamint magas költség esetén remek indukáló lehet a váltáshoz.

 

Hirdetés
Hirdetés