loading

Nem találod az éves bankszámla-díjkimutatásodat a netbankodban? Megmutatjuk, hol keresd!

Január végéig mindenkinek meg kellett kapnia a 2020-as évre vonatkozó bankszámla-díjkimutatását, ami látványosan megmutatja, mennyit költöttünk bankolásra tavaly. A Bankmonitor.hu-hoz érkező kérdések alapján azonban úgy tűnik, sokaknak nem egyértelmű, hogy miért is olyan fontos ez a kimutatás, illetve gyakran magának a díjkimutatásnak a megtalálása is gondot okoz.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a bankszámla kalkulátorunk.

A 11/2018.(VIII.13.) Korm. rendelet kötelezi a bankokat arra, hogy 2021. január 31-ig ügyfeleiknek meghatározott formátumú, egységes díjkimutatást küldjenek. Tavaly ez még csak öt hónapról szólt, ám a most januári kimutatás már a teljes 2020-as év bankszámlaköltségeit tartalmazza. Bár az éves kimutatásban a havi számlakivonatokhoz képest nincsenek új információk, mégis sokat segíthet azzal, hogy egyben látjuk a költségeket, ami néha meglehetősen sokkoló. Ennek hatására talán többen átgondolják bankolási gyakorlatukat, vagy szétnéznek a piacon, kedvezőbb számlát keresve maguknak. Ebben a 12 hazai bank bankszámláit összehasonlító Bankmonitor bankszámla kalkulátor lehet például a segítségükre.)

 

Ezeket a díjakat tartalmazza a díjkimutatás:

 • A fizetési számlához kapcsolódó díjakat (pl. a számla havi díja)
 • A betéti kártyához kapcsolódó díjakat (bankkártya kibocsátási, éves díja)
 • Az internetbank és a mobilalkalmazás díjait
 • A telefonos banki szolgáltatások díjai
 • Az SMS szolgáltatás díjait (például a netbanki belépésekről, tranzakciókról érkező üzenetek költségei)
 • A fizetési számlához kapcsolódó kamatokat
 • A folyószámlahitelhez kapcsolódó kamatokat és díjakat

Tudni kell azonban, hogy nem minden esetben jelent megoldást egy új bankszámla, előfordulhat, hogy a szokásainkon is változtatni kell.

A legfontosabb költségcsökkentő megoldások, amelyeket mi magunk is megtehetünk:

 • Az ingyenes készpénzfelvételi lehetőség okos kihasználása. (Havonta két alkalommal, összesen 150 ezer forint összegű készpénz díjmentesen felvehető bármelyik bank ATM-jéből.)
 • Elektronikus csatornán keresztül (netbank) érdemes az utalásokat elvégezni, mert ezek olcsóbbak a fióki ügyintézésnél.
 • Az SMS-értesítések minden banknál költséget jelentenek, számuk pedig egy évben akár több száz is lehet. Ha mobilalkalmazáson keresztül, úgynevezett push üzenetekben kérjük az értesítéseket, akkor ez a költség megspórolható.
 • A legtöbb ember számára tökéletesen elegendő egy elektronikus bankkártya, amivel készpénz felvenni, üzletekben vagy az interneten vásárolni egyaránt lehet, természetesen mindezt akár külföldön is. Az elektronikus kártyák ráadásul sok esetben ingyenesek, ami éves szinten több ezer forint megtakarítást jelenthet.
 • Érdemes legalább 2 évente ellenőrizni, hogy van-e olcsóbb számla számunkra a piacon, és ha van, akár bankot váltani. Már csak azért is, mert már Magyarországon is elérhetők ingyenes bankszámlák, amelyeknél nem csak a havi díj nincs, hanem a legtöbb tranzakció díjmentes.

Hol találom meg a díjkimutatásomat?

A bankok a díjkimutatást általában olyan formában küldik el, ahogy havi számlakivonat is érkezik. Amennyiben postán, levél formátumban szoktad megkapni, akkor a díjkimutatásnak is így kellett megjönnie januárban, míg ha elektronikusan kérted, akkor a netbankodban keresd. Ha nem találod, akkor előfordulhat, hogy a januári számlakivonat végéhez csapták hozzá!

K&H Bank: Az E-bank/elektronikus postaláda

Gránit Bank: Netbank/Számlainformációk/Éves díjkimutatás

Erste bank: Számlák/Elektronikus kivonatok/Éves díjkimutatás

OTP Bank: Netbank/Számlakivonatok, szerződések, egyéb dokumentumok/Összes/Díjkimutatás

Raiffeisen Bank: Netbank/Számlakivonatok, értesítők/Értesítők/Díjkimutatás

Sberbank: Postai úton kapta meg minden ügyfél. Fontos, hogy a netbankon belül a havi számlakivonatok elérhetők, ám az éves díjkimutatás nem

CIB Bank: A számítógépre letölthető netbanki alkalmazáson belül a “Szolgáltatások” menüpontban találod meg. Fontos, hogy a mobilbanki alkalmazásból nem érhető el.

Budapest Bank: A 2020 decemberi számlakivonatot is tartalmazó PDF file végén találod az éves díjkimutatást

Takarékbank: Netbank/Postaláda

UniCredit Bank: Netbankok belül a Bankolás/Számlakivonatok/Mutassa a kategóriákat/Díjkimutatás menüponton belül a “Letöltés kiválasztva” gombra kattintva tudod letölteni a 2020-as kimutatást

MagNet Bank: Netbank/Személyes/Levelezés

 

Kapcsolódó tartalmak
siker
Nagyon jó hír érkezett a Revolut számlásoknak!

Múlt hónapban A Revolut e-mailben értesítette a magyar felhasználókat arról, hogy módosítják a bankautomaták használatáért és a nemzetközi átutalásokért felszámított díjakat. Most egy új levélben arról tájékoztatnak, hogy elmarad a...

Újabb magyar banknál érhető el az Apple Pay

Már a Budapest Banknál is elérhető az Apple Pay fizetési szolgáltatás, így elég az iPhone telefont vagy az Apple Watch okosórát az üzlet POS termináljához tartani az érintésmentes bankkártyás fizetéshez. ...

Blogajánló
 • alapblog Legjobb külföldi és magyar podcastok

  Mi is az a podcast? A podcastet talán a rádióadás szóval lehet leginkább leírni, de valahogy úgy viszonyulnak a rádióműsorhoz, mint a Netflix a TV-műsorhoz....

 • KonyhaKontrolling Máglyára a gazdagokkal?

  A vagyon, a vagyoni különbség gyakori téma mind itthon, mind máshol a világban. Sokan ezt állítják be minden probléma okozójának. Pedig már írtam arról, hogy a legnagyobb vagyoni különbséget úgy lehet elérni, ha mindenkit visszaállítunk az alapvonalra. Iratkozz fel a youtube csatornámra (1000 feliratkozó a cél 😉 ), ott hétről-hétre tudod követni a kiadásaimat, illetve Tovább olvasom "Máglyára a gazdagokkal?"...

 • Haszon.hu Bitcoint követelnek, de magyarul nem tudnak az emailes zsarolók

  A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) közleménye szerint a napokban a kibernyomozók több bejelentést is kaptak olyan állampolgároktól, akik az emailfiókjukba történő belépést követően egy zsaroló üzenetet kaptak. A hosszú, magyar nyelven megfogalmazott - ám magyartalanságokkal tűzdelt - üzenet lényege szerint azt egy hivatásos programozó küldte, aki megszerezte az irányítást a címzett számítógépe felett. Az üzenet írója közölte:...