loading

Mit tudnak az olcsó vagy ingyenes bankszámlákhoz járó bankkártyák?

Olcsó, vagy akár ingyenes bankszámlát szeretnél, de félsz, hogy ezekhez esetleg valamilyen “fapados”, nem mindenre használható bankkártya jár? Érthető, hiszen ma már alap, hogy az üzletekben és az éttermekben kártyával fizetünk, hogy az interneten vásárlunk, vagy éppen készpénzt veszünk fel automatából, ha szükséges. Mindezt ráadásul nem csak idehaza, hanem külföldön is. Ezekről pedig nem szívesen mondanánk le még egy olcsó bankszámla miatt sem. Szerencsére erre nincs is szükség!

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a bankszámla kalkulátorunk.

Átlagos használat mellett egy lakossági bankszámla két év alatt akár több mint 300 ezer Ft-ba is kerülhet, miközben a Bankmonitor Bankszámla Kalkulátor szerint találni akár teljesen ingyenes – vagyis havi és tranzakciós díj nélküli – bankszámlát is. A drágább is az olcsóbb bankszámlák esetében sokszor hallani azt a kérdést, hogy vajon a kedvezményes feltételekkel kínált számlák kártyái tudják azt, amire szükségünk van? Megnéztük, hogy mi a helyzet azokkal a szolgáltatásokkal, amelyeket a legtöbben használnak.

Kártyás fizetés üzletben, étteremben stb.

Ez olyan alapfunkció, amire kivétel nélkül minden bankkártya alkalmas, függetlenül attól, hogy több ezer forint az éves díja, vagy esetleg teljesen ingyenes. Ebből a szempontból az sem számít, hogy elektronikus vagy dombornyomott a plasztiklap, vagy hogy melyik kibocsátó kártyatársaság (Visa vagy MasterCard) logója szerepel rajta. Ugyanez a helyzet az érintéses fizetéssel is, ugyanis az újonnan kibocsátott lapok mindegyike képes erre.

Fizetés mobiltelefonnal

Remek ötlet volt anno, hogy mobiltelefonon keresztül is lehessen bankkártyával fizetni, hiszen a telefont a legtöbben mindig magukkal viszik, míg a pénztárca nehezebben vágható zsebre. Itt sem számít a bankkártya típusa, mindössze egy úgynevezett NFC chippel ellátott mobiltelefonra és megfelelő mobiltárca alkalmazásra van szükség. Androidos készülékekre jelenleg a Budapest Bank, az Erste, a Gránit Bank, a K&H, az MKB és az OTP kínál mobiltárca szolgáltatást, míg az iPhone-ok Apple Pay mobiltárcája a CIB, az Erste, a Gránit Bank, a K&H, az OTP, a Raiffeisen ügyfelei számára érhető el. (Egyébként a nem bankok közül a TransferWise és a Revolut kártyáival is lehet Apple Pay-en keresztül fizetni.)

Készpénzfelvétel

Bármelyik bankkártyával lehet készpénzt felvenni, ám ennek költségei lehetnek. Ha az ingyenes készpénzfelvétel részleteiről szeretnél többet megtudni, akkor ezt a cikket érdemes elolvasnod.

Csekkek befizetése mobilalkalmazáson keresztül

A Magyar Posta iCsekk alkalmazása remek eszköz a postai sorban állás kiiktatására akkor is, ha még mindig sárga csekken érkezik néhány fizetni való. Itt nincs más dolgunk, mint a mobil kamarájával beolvasni a csekken szereplő QR-kódot, ezt követően az összes fontos információ betöltődik, fizetni pedig a bankkártya adatainak megadásával lehet. Ha kártyánk adatait elmentjük akkor legközelebb mindössze a bankkártya 3 jegyű CVC kódját kell megadnunk a fizetéshez.

Külföldi használat

A kedvező díjú vagy akár ingyenes bankszámlákhoz elérhető bankkártyák éppen úgy használhatók külföldön, mint a drágább számlákhoz kínált lapok, így ezen a téren sincs különbség.

Bankmonitor tipp: Egy bankszámla éves teljes költsége (havi díj, tranzakciós költségek, kártya díjai) akár 100 ezer Ft felett is lehet, ebből a bankkártyához kapcsolódó díjak 0-7 ezer Ft között változnak számlától függően. Elérhető azonban olyan “teljesen” ingyenes számla is, aminek sem havi, sem tranzakciós díjai, sem bankkártyához kapcsolódó költségei nincsenek.

Kapcsolódó tartalmak
8 tipp, ha eleged van a drága bankszámlákból

Sok magyar nem törődik a bankszámlájával, sem annak költségeivel egészen addig, amíg nem szembesül azzal, hogy évente akár 50-100 ezer forintot is elkölthet arra, hogy használja a saját, nehezen megkeresett...

Blogajánló
  • alapblog Volatilitás, a tőkepiacok új mozgatórugója

    A biztosítási piacok több évezredes történelme során a biztosítótársaságok folyamatosan kockázatot adtak el az ügyfeleiknek, mégsem hallunk nagyon olyan történetről, hogy egy biztosító tönkrement csupán...

  • KonyhaKontrolling Így (ne) gazdagodj meg az interneten!

    Már régóta érdekel az internetes pénzkeresés témaköre, ezért rengeteg időt töltöttem el ennek a piacnak a tanulmányozásával. Minél mélyebbre ástam, annál több fantasztikus lehetőséget találtam és annál többen akarták megtanítani az internetes gazdagság titkát. Ez a piac azért nagyon kényes, mert a gazdagság (és egészség) akármennyi pénzt megér. Tehát ha 10 milliót kérnek a biztos Tovább olvasom "Így (ne) gazdagodj...

  • Haszon.hu Itt nyitja meg a negyedik hazai átvételi pontját az IKEA

    Győr, Veszprém és Hajdúdorog után már Szegeden is kézhez vehetik az interneten megrendelt termékeiket az IKEA vásárlói, miután a vállalat újabb átvételi pontot nyit a Csongrád megyei településen. Az érdeklődők április 14-től tudják erre az átvételi pontra kérni rendelésük kézbesítését, az első termékek pedig április 20-tól lesznek átvehetők. Az IKEA célja, hogy termékeik az ország déli régiójában is minél több...